FERSK GENERERAL: Elisabet Matheson og Lavrans Solli spiller for første gang mot hverandre i karolinerspelet.
FOTO: Synne Dyrhaug

Ny Haga inntar Armfeldt rollen

Tidligere har Arnulf Haga vært regissør og Paul Ottar Haga spilt general Armfeldt. Nå er det en ny Haga som inntar rollen.

Publisert Sist oppdatert

Fakta om karolinerspelet

  • Høsten 1718 ble den Jämtlandske armèen samlet i traktene rundt Duved i vestre Jämtland. Karl XII skulle gå inn i sør og ta Kristiania, mens Armfeldt altså skulle ta Trondheim.
  • Armfeldt mønstret en hær på 10.000 mann, 7.500 hester og 2.500 slaktenaut til dette felttoget.
  • Når Armfeldts hær kommer til Tydal er den redusert til ca 5.000 mann. De ankommer Østbygrenda nyttårsaften 1718 og slår leir før de skal starte på den siste etappen over fjellet.
  • De plyndret og brente opp hus, slakter alt som er av dyr for å skaffe seg selv mat.
  • 3000 menn omkom på fjellet mellom Tydal og svenske grensa.

I år er det 300 år siden karolinerne kom til Tydal på nyttårsaften i 1718 / 1719 etter den julianske kalenderen, dette har vært markert rundt om i Trøndelag hele dette året. I fjor var det første gang på noen år at tydalingene igjen satte opp det eneste vinterteateret som finnes i Norge utendørs. Dette for å øve seg skikkelig til markeringen som skulle finne sted i år.

Første gang karolinerspelet ble satt opp var i 1993, og siden har det vært mange fantastiske øyeblikk å oppleve på Brekka.

Tredje blad Haga

I flere år var det Arnulf Haga som regisserte det dramatiske spelet, og med seg hadde han broren Paul Ottar Haga. I år er det ingen ringere enn tredje blad Haga som skal få muligheten. Lavrans Haga kommer fra Verdal og gleder seg til å bidra inn i årets spel.

– Det er det første vinterspelet jeg skal være med på, og med alt det historiske rundt det så gleder jeg meg skikkelig, sier Haga.

Han så spelet for 15 år siden, den gangen var det 30 minusgrader, og han husker det som en skikkelig kald affære.

– Det er jo bare tøft med et skikkelig vinterspel, man får spille på naturen og omgivelsene når man lager utendørs teater. Jeg har fått lånt en skikkelig god kjeldress av en kompis til øvingene, så det skal nok gå bra, sier Haga.

Imponert over Armfeldt

Elisabeth Matheson selv har aldri samarbeidet med Haga, men gleder seg til å spille mot en ny Armfeldt. Og er imponert over måten han har tilnærmet seg rollen.

– Jeg synes Lavrans viser oss et maktmenneske som er sterkt presset, og derfor velger å undertrykke det menneskelige i seg selv og hensynet til andre. Han tilfører en scenisk energi som er gull verdt for spelet, sier Matheson.

DRAMATISK: En general må ta mange vanskelige valg, her beordrer han Ingeborg (t.h) (spilt av Trine Overvik) til å bli med over fjellet som veiviser. Hun har fått tvillinger for tre dager siden. Elisabeth Matheson som spiller Berit Bersvendsen Østby (i midten), prøver å roe ned situasjonen.
FOTO: Synne Dyrhaug

Han legger vekt på autoriteten hos Armfeldt, en autoritet han må kjempe for å beholde, både ovenfor generalene, soldatene og seg selv. Denne kampen gir energi til scenene og gjør Armfeldt uforutsigbar og farlig. Han hviler aldri, men vurderer forløpende neste trekk i spillet. På noen få punkter lar han skallet rundt Armfeldt sprekke, slik at vi ser inn til et fortvilet menneske, forteller Matheson.

Nå blir det øvinger inne i Kulturhuset, før de starter ute med de skikkelige øvingene. Der skal spelet syes sammen av regissør Catrine Telle, med god hjelp av Matheson. Hun har vært med siden starten på spelet, og spilt flere ulike roller. Denne gangen inntar hun rollen som Beret, søster til Lars. Matheson har spilt i mange roller opp igjennom tiden, mest kjent er hun for rollen som Kristin Lavransdatter som ble filmatisert i 1995.

Powered by Labrador CMS