POPULÆRT: Man kan finne mange forskjellige skatter på markedet. <br>FOTO: 300098.
POPULÆRT: Man kan finne mange forskjellige skatter på markedet.
FOTO: 300098.

Søndagsmarked
på Birkelunden

Hver søndag samles mennesker fra hele Norge for å selge og kjøpe både nytt og
brukt på Birkelunden. Mat, klær og møbler er blant annet bare noe av det som kan kjøpes.

Publisert

Midt i hjertet av Grünerløkka finner man mange forskjellige boder og stands hver søndag. Fra så tidlig som seks om morgenen til langt utover kvelden selges det alle slags varer på markedet på Birkelunden.

KOPPER OG KAR: Mangler du gjenstander til kjøkkenet, kan du enkelt finne noe på Birkelunden. <br>FOTO: 300098.
KOPPER OG KAR: Mangler du gjenstander til kjøkkenet, kan du enkelt finne noe på Birkelunden.
FOTO: 300098.

Alt fra hjemmelagde tøfler til brukte smykker, nystekte vafler og antikke vaser. Bare noen få trikkestopp unna sentrum finner du denne gullgruven av vintage-produkter.

På et hjørne av Birkelunden finner man gamle vinyl-plater, og på et annet hjørne kan man kjøpe seg hjemmelaget honning. Med et stadig økende fokus på gjenbruk, er dette markedet midt i blinken for de som liker å handle både nye, brukte og til og med lokalt produserte varer.

Hovedsakelig ønskes det å samle opp brukte skatter, med et innslag av nye ting. Markedet i Birkelunden Park ble startet i 2003, og arrangeres og administreres av Kalora AS.

Faste plasser

Markedet består hovedsakelig av selgere som har faste plasser hver søndag, men det er også muligheter for å leie en plass spontant dersom det er ledighet eller avbestillinger. I en av bodene her finner man Hege Sørensen, og hun har stått på samme plass i nøyaktig to år og fem måneder. I hennes bod selges det hjemmelagde tøfler, luer og votter, alt av ull.

ÅRET RUNDT: Til tross for Norges skiftende sesonger, går salget året rundt. <br>FOTO: 300098.
ÅRET RUNDT: Til tross for Norges skiftende sesonger, går salget året rundt.
FOTO: 300098.

– Det kommer mange utenlandske turister og kjøper varene, noe som gjør at jeg kan selge det året rundt. Til tross for at det ikke alltid er sesong for dette her hjemme, gjør det at jeg kan stå her hele året, forteller Sørensen.

Med vekt på hyggelige kunder og et godt arbeidsmiljø, nevner Sørensen at det er derfor det er verdt å stå her fra morgen til kveld, til tross for hvor sliten man blir.

Det er mye som skal til for at markedet ikke holder på i full sving, for så lenge det er kunder til stede, er det selgere der. De eneste gangene i året som det er stengt, er nemlig kun på bevegelige helligdager, eller på grunn av ekstremvær.

«Say cheese»

Når man forflytter seg rundt på markedet, kan man smake på mye forskjellig mat. I en annen bod på Birkelunden står engelsksnakkende Wayne Simmons, og han selger ost. Med slagordet «freshly cut cheese», er det nettopp dette man finner i hans bod.

SAY CHEESE: En smilende Wayne gir ut smaksprøver til forbipasserende.<br>FOTO: 300098.
SAY CHEESE: En smilende Wayne gir ut smaksprøver til forbipasserende.
FOTO: 300098.

Smaksprøver er dandert fint og lagt frem til forbipasserende kunder. Han forteller om at han også står her hver søndag, og at han stortrives med å la kunder få smake på det han har å tilby av forskjellige ostetyper.

– Ost er noe som de fleste liker. Det er derfor synes jeg det er ekstra gøy å kunne la menneskene her få smake på så mange forskjellige unike og eksotiske oster, forteller han imens han smiler til kameraet.

Flere kunder står i kø for å smake på de forskjellige ostene, og mange av de kjøper med seg litt hjem. Ifølge Wayne så er det mange kunder som absolutt ikke har tenkt til å komme på Birkelunden for å kjøpe ost, helt til de prøver en smak på av det han har å tilby.

Gamle funn, nye skatter

Med gjenstander fra helt tilbake til 40-tallet, lokkes det mennesker hit i alle aldre. Vintage- og secondhand-shopping er virkelig i vinden om dagen, noe som gjør at stadig yngre mennesker også har begynt å se mer verdi i eldre og brukte gjenstander.

Med et stort utvalg av klær og smykker, er dette et mekka for de som er ute etter noe helt unikt man ikke får kjøpt hvor som helst. Ivrige tilhengere av loppe- og bruktmarkeder kommer hit hver søndag, om det så bare er for å titte på hva som er til salgs, eller spasere rundt i de hyggelige omgivelsene.