<b>TROFAST VENN:</b> Anette forteller at hunden alltid er med i butikken, noe som kan være et problem for allergikere. <b>FOTO:</b> 300068
TROFAST VENN: Anette forteller at hunden alltid er med i butikken, noe som kan være et problem for allergikere. FOTO: 300068

Ekte vintage

Anette Eggan Laskemoen (54) hadde eget firma, men valgte å starte egen vintagebutikk. Nå har hun butikken Reprise, der mange kommer innom for å kjøpe klær eller bare for å ta en prat.

Publisert

I en liten gate i Gamle Oslo ligger det en vintagebutikk kalt Reprise. Utenfor sitter Anette med store runde solbriller og ved siden av ligger hunden hennes. Hun og en annen sitter på hver sin stol og nyter solen som skinner over Oslo. Hvite bomullsdotter, også kalt fnokk, blåser rundt dem og hunden. Mange av bomullsdottene har festet seg i svarte pelsen til hunden som ikke enser dem.

Interesse for vintage

Selv er Anette kledd fra topp til tå i vintageklær. Men da hun var yngre og bodde på Bislett, skulle man gjerne ha de dyreste støvlene eller jakkene.

– Jeg ville heller ha noe eget i stedet for det samme som alle andre, og jeg har alltid vært interessert i å sy. Derfor valgte jeg å lage og sy mine egne klær, sier hun.

Hun fortsetter med å fortelle at hun alltid har vært interessert i bruktklær, og at hun derfor bruker det hver dag, hele tiden. Men før hun fikk leve ut drømmen om å ha en egen vintagebutikk, var Anette innom forskjellige yrker.

– Før jobbet jeg med grafisk design, noe jeg synes har helt jævlig. Jeg hadde også eget firma, men det likte jeg heller ikke. Så Etter ungene mine var blitt voksen valgte jeg å ta fram symaskinen og starte butikken min. Men jeg måtte selvfølgelig ha en jobb på siden, så da var jeg vaktmester i tillegg. Det er jo ikke så veldig mange som tar turen innom, så da må man ha jobber på siden også, forteller hun.

Få bruker vintage

<b>VARIASJON:</b> Reprise er en butikk med stor variasjon. Her kan man finne klær fra land som England, Berlin og Nederland. <b>FOTO:</b> 300068
VARIASJON: Reprise er en butikk med stor variasjon. Her kan man finne klær fra land som England, Berlin og Nederland. FOTO: 300068

I butikken henger det klær som er bestilt fra blant annet England, Berlin og Nederland. Disse landene er giganter når det kommer til vintage, og Anette sier at Norge henger langt etter, til tross for at det er en voksende trend.

– Da jeg var yngre pleide jeg og vennene mine å haike til Stockholm for å kjøpe bruktklær. Sverige er blitt gigant når det kommer til vintage, mens Norge henger fortsatt langt etter. Dette tror jeg er fordi nordmenn har dårlig selvtillit, og vi tenker for mye på hvilket merke klærne skal være. Svensker tar jo på hva som helst! Her tenker vi rett og slett for mye på hva naboen sier, forteller hun.

Selv om det er en vekst i bruken av vintage, synes Anette at det fortsatt er for få som benytter seg av det. Det tror hun har mye med alle de store kleskjedene som Hennes & Mauritz.

– Nå har jo de store kleskjedene begynt å lage retro klær, noe jeg synes blir for dumt. Da mister man hele poenget med retro. Dette tror jeg og er med på å ødelegge for bruktbutikker, for folk vil jo gjerne ha nye klær som det ikke er noen feil på. Man tenker mer på kvantitet i stedet for kvalitet, sier hun.

Tenker ikke miljø

<b>GODT HUMØR:</b> Anette er en smilende dame med godt humør. De store brillene fremhever humøret hennes, mener hun selv. <b>FOTO:</b> 300068
GODT HUMØR: Anette er en smilende dame med godt humør. De store brillene fremhever humøret hennes, mener hun selv. FOTO: 300068

Mange som holder på med vintage tenker ofte på miljøet og at gjenbruk er med på å dempe forbruk. Anette innrømmer at miljø er ikke noe hun tenker på når det kommer til vintage.

– Miljøet tenker jeg faktisk ikke så mye på. Det er selvfølgelig en stor bonus og det har jeg ikke noe i mot, men jeg vil heller bruke butikken min som et hyggelig møtested. Her er folk hjertelig velkommen til å bare ta en prat uansett. Jeg vil skape en plass der bekjente og egentlig alle kan møtes, sier hun.

Hun avslutter med å fortelle at hun blir sinna hvis folk spør om hun har nettbutikk.

– Nettbutikk har jeg absolutt ikke, butikken min er gåavstand fra det meste så det letteste er at folk bare kommer innom for å se og prøve, sier hun.

Ved siden av ligger hunden og logrer med halen, og Anette bestemmer seg for å ta den med på en luftetur. I det hunden reiser seg opp, rister hunden seg så alle bomullsdottene flyr av sted fra pelsen. Anette gir meg en god klem, og har ett bredt smil om munnen.