APP: Kristine Eriksen viser stolt frem Instagram-kontoen som har skapt stort engasjement på Instagram de siste to døgnene.

Gategiv til gateliv

Kristine Eriksen hjelper de som trenger det mest og får overveldende respons.

Publisert

Fakta: Spleis

”Spleis” er en digital innsamlingsaksjon. Innsamlingsaksjonen deles rundt på sosiale medier. Pengene som blir samlet inn går til et ønsket formål, som oppretteren av spleisen bestemmer.

Studenten Kristine Eriksen (30) startet et innsamlingsprosjekt kaldt “gategiv”. Hun opprettet en Spleis-konto, som samler inn penger til folk på gaten. Prosjektet når ut til folk igjennom Instagram-kontoen ved samme navn.

– Vi har tid

Spleis-innsamlingen har opplevd enorm respons. På bare to uker samlet prosjektet inn over tretti tusen kroner, og innlegget har blitt delt på sosiale medier av mange kjente profiler.

– Jeg er helt overveldet over responsen, det er veldig rørende å se hvor mange som engasjerer og bryr seg, innrømmer Eriksen.

I følge Gategiv sin Instagram-konto, ønsket innsamlingsprosjektet å gi til gatene. De som lever i dem, bor i dem og går i dem. Prosjektet fokuserer på rusmisbrukere, tiggere, uteliggere og gateselgere.

– Jeg har alltid vært opptatt av mennesker, og lenge ønsket å bidra og gi av min tid. Hvis det er noe jeg har lært det siste året, så er det at vi har tid, forteller Eriksen

I et Instagram-innlegg skriver hun om året 2020: Det har vært tøft for oss alle, men kanskje mest av alt, de som bor i Oslo sine gater uten et hjem.

Serverte mat

Eriksen rigget til bord med servering av mat, gavekort og klær den 22. desember på Youngstorget.

– Jeg opplyste om arrangementet ved å henge opp plakater på Blå kors, ryktene spredde seg raskt videre derfra, opplyser hun.

Korona har ført til mindre folk i gatene, og begrenset tilgangen på møteplasser til de som trenger det mest. Dette går utover inntekten til de skjøreste i samfunnet. Eriksen ville bruke midlene hun fikk inn til å lage et lavterskel tilbud i en vanskelig tid.

– Selve dagen gikk over all forventing, det møtte vel opp mot to hundre stykker, forteller hun oppspilt.

Pandemien påvirker antallet mennesker som kan møtes på en plass, så det var flere forhånds restriksjoner som måtte bli tatt hensyn til.

– Vi rigget til flere bord med avstand, slik at vi kunne fordele opp gruppene. Vi hadde også munnbind og håndsprit tilgjengelig for alle som møtte opp, forklarer hun.

Eriksen forteller at det står mye arbeid bak et slikt arrangement, men at hun har veldig lyst til å fortsette med slike prosjekter.

– Det hadde vært kjekt om dette ble til en fast tradisjon, forteller hun.

De resterende pengene fra innsamlingen blir fordelt til hjelpeorganisasjonene Blå Kors og Kirkens Bymisjon.

Spøkelsesby

Aleksander Kjell Eide (46) sin arbeidsdag er ikke like travel som før Korona pandemien.

Aleksander Kjell Eide (46) selger Erlik Oslo magasiner på Karl Johan. Han merker konsekvensene Korona pandemien har før med seg.

– På begynnelsen var det akkurat som en spøkelsesby, sier han oppgitt.

Eide er veldig positiv til ”gategiv” prosjektet, og forteller at en overlever av det i Oslo. Han har også merket stor forskjell på inntekten, som en konsekvens av få folk i gatene.

– Prosjekter som dette har alt å si. Spesielt nå når de har stengt ned alle matsentralene og arbeidsdagene gir mindre inntekt en før, innrømmer han.

Powered by Labrador CMS