STØTTE I OSLO: En støttemarkering ble arrangert på Jovsset Ántes vegne foran Stortinget. Foto: Tuva Mathilde Løland

Ønsker rettferdighet for Jovsset Ánte Sara

Han er pålagt av staten å redusere reinsdyrflokken sin innen nyttår. Med sine 350 reinsdyr og snart et tiårs arbeid bak seg kan dette bety slutten for reindriftsutøveren.

Publisert Sist oppdatert

Jovsset Ánte Sara (26) fra Kautokeino lever av reindrift. Landbruks- og matdepartementet krever at Sara skal redusere flokken sin fra 350 ned til 75 dyr innen utgangen av 2018. Kravet kommer til tross for at saken hans ikke er ferdig behandlet av FNs menneskerettskomité.

Nedslaktning av flokken vil gjøre det økonomisk umulig for Sara å fortsette i næringen, og dermed bli robbet for hans rett til å utøve sin kultur og levebrød.

Saken har skapt store reaksjoner og engasjement både lokalt og nasjonalt. Mange ser på dette som et alvorlig brudd på menneskerettigheter og en krenkelse av urfolket.

Rødgrønn støtte

En støttemarkering for Sara fant sted utenfor Stortinget, i regi av Natur og Ungdom og den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh. Flere møtte opp for å vise sin støtte, inkludert Saras samiske venner og støttespillere.

FARGERIKT PUBLIKUM: Mennesker ikledd samedrakter lyste opp Eidsvoll plassen en kald desember morgen. Foto: Tuva Mathilde Løland

En av appellantene var SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Hans parti sammen med Ap og Sp ber regjeringen om å avvente nedslaktingen til etter FNs menneskerettskomité har kommet med en endelig avgjørelse.

– Hensikten med reinsdyrpolitikken er at det er en kulturbærende næring. Men istedenfor tvinges ungdommen ut av næringen som ønsker å etablere seg og holde tradisjonen gående, sier Fylkesnes.

Selv med partiene på Saras side, vil det ikke være nok for å få gjennom vedtaket. Det er kun fem stemmer som trengs for å vippe saken i Saras favør.

Statlig maktmisbruk

Lederen av Norsk Reindriftsamers Landsforbunds (NRL), Ellinor Marita Jåma opplyste publikummet hvordan Sara som enkeltmenneske blir rammet og om statens overgrep mot han.

FØLELSESLADET OPPTREDEN: Markeringen ble avsluttet med en rørende joik fra Ella Marie Hætta Isaksen. Foto: Tuva Mathilde Løland

– Vi må ikke glemme den belastningen Jovsset Ánte har påtatt seg ved å gå rettens vei med denne saken. Håpet er at hans kamp ikke er forgjeves, og at stien han har gått opp vil være synlig i terrenget i all fremtid, sier Jåma.

Sara hadde ikke mulighet til å delta på markeringen, men han sendte en hilsen til alle de oppmøtte og takket for all støtten. Eivind Yrjan Stamnes, sentralstyremedlem for Noereh mener at tvangstiltaket er ren politisk dumskap og at nok en gang trues samenes rettigheter og likestilling.

– Vår generasjonskamp er ikke mot hverandre, men med hverandre. Ellers taper vi alle, sier Stamnes.

Powered by Labrador CMS