<b>Mange</b> tar turen til bondegården for å se på alle dyrene de huser.<br>Foto: <b>300100</b>
Mange tar turen til bondegården for å se på alle dyrene de huser.
Foto: 300100

Norges mest bynærliggende bondegård

Den økologiske barnebondegården, KØBB, vekker stor interesse hos barnefamilier.

Publisert

Daglig leder Thomas Lund Andersen stortrives på gården. Med over 70.000 besøkende hvert år, og et fokus på en mer grønn hverdag, syntes han det er gøy at det er så mange som kommer og besøker dem.

Tilbud for barn

KØBB ligger midt på Kampen. Det er stor interesse hos barn for å få være med på stelling av dyr, og være med på den daglige driften på bondegården. Derfor har den økologiske bondegården inngått et samarbeid med Kampen barneskole, der fjerde klassinger kommer på utplassering. Dette tilbudet er blitt så populært på barneskolen at de ikke klarer å ta inn alle av gangen. De må rullere på tur, sånn at en uke er det noen av elevene sin tur, mens den andre uken er det andre elever som får komme og hjelpe til.

Felles dugnad

Det hele startet med at det var tre unge jenter i bydelen som savnet et sted med dyr. Etter mye om og men tok foreldrene grep og kontaktet kommunen. Det var her eventyret startet. Ballen begynte å rulle. Det var tidligere skolehage ved Kampen skole som ble tatt i bruk. Ved dugnadsinnsats, midler fra Miljøbyen, sysselsettingsmidler og Oslo kommune sto gården ferdig til åpning i våren 1994. Helt siden den tid har gården stått åpen for barn og voksne som vil lære seg mer om husdyr, gårdsliv og grønnsaker. Helt fra dag en har den økologiske bondegården huset store som små dyr.

Grønn fremtid

Det er stort fokus på at bondegården skal være økologisk. Hele poenget med KØBB er at den skal være bærekraftig og verne om miljøet. Thomas er stolt av at jobben sin, og han viser mer enn gjerne frem de ulike dyrene på gården, og hvordan de bruker møkka til dyrene som gjødsel til plantene og urtene deres.

— Vi er opptatt av gjenbruk, eggene fra hønene våre brukes til å lage vafler, avføringa til dyra blir brukt til å gro planter og urter, samtidig som vi gir bort gjødsel gratis til besøkende som trenger det til deres hager.

Inkluderende bondegård

Bondegården som ligger i hjertet av Kampen har en rekke tilbud. De tilbyr aktiviteter og tjenester for personer i alle aldre. Barnehage barn fra Bydel Gamle Oslo får komme og hjelpe til hver tirsdag, der behøver man ikke å avtale noe på forhånd, men bare dukke opp. Store klasser, barnefamilier og andre interesserte er de mer enn gjerne glade for å ta imot.

På dagtid tar Thomas og gjengen imot grupper for pedagogisk opplegg. Her tilbyr de arbeidstrening for voksne og en alternativ skoledag for barn.

Fritidstilbud

Det er mange ulike ting man kan delta i på KØBB. Hver tirsdag og torsdag driver Thomas og gjengen med ulike gårdsaktiviteter.

— Det er mange barn som har lyst til å delta med gårdsarbeidet, det er en aldersgrense for å delta, og det er fjerde klasse sier han.

I sommertider tilbyr dem en bondegårdsuke for barn i barneskolealder. De steller, forer og lager mat fra deres egen hage. Det blir ikke mer økologisk enn det, sier Thomas.

Forrige sommer var det bier og honningsproduksjon som var på programmet, og dette tilbudet er bare for barn og unge som er bosatt i Bydel Gamle Oslo.

Thomas vil at det er fler som skal vite om KØBB, og hvordan dem driver, for det er viktig å tenke fremover. Når barn i så ung alder ser muligheter for å tenke bærekraftig, for eksempel med å bruke egg, og møkk fra dyrene om igjen, så kan dem bli en bedre generasjon enn det vi er. Han får mye glede av at det er så mye folk så kommer og besøker dem, samtidig som dem er opptatt av at miljøet blir tatt vare på, som Thomas sier så starter alt i det små.