INSPIRERENDE: I det luftige lokalet til Moiré henger noen av plaggene fra kolleksjonen til utstilling. 
<br>FOTO: ELISABETH ANDERSEN
INSPIRERENDE: I det luftige lokalet til Moiré henger noen av plaggene fra kolleksjonen til utstilling.
FOTO: ELISABETH ANDERSEN

Frem med bestemors plagg

Klesmerket Moiré er snart ute med en ny kolleksjon. It’s her again kommer i butikk etter nyttår, og vil få deg til å børste støv av bestemors gamle plagg.

Publisert Sist oppdatert
TRAVEL: Gunn-Helen har jobbet som trendforsker siden 2000, og jobber også som sosialantropolog. <br>FOTO: ELISABETH ANDERSEN
TRAVEL: Gunn-Helen har jobbet som trendforsker siden 2000, og jobber også som sosialantropolog.
FOTO: ELISABETH ANDERSEN

Designerne Linn Sannes Brevik-Ribeiro og Charlotte Fische er skaperne bak klesmerket Moiré. Det ble skapt for å få skreddersømmen tilbake, og sørge for mote med lang levetid. Kolleksjonen It’s her again, er inspirert av designernes besteforeldre og rollemodeller. Den er for kvinner i sin siste del av livet, med en unik kombinasjon av praktiske og unike kvalitetsklær.

– Kolleksjonen inneholder en miks av tilbehør fra alle tiår. Klassiske ytterplagg og hverdagsdenim kombinert med silkekjoler er noe av det, forteller Brevik-Ribeiro.

Designeren legger til at kolleksjonen leker med detaljer, som slengbukser, 90-talls kengurulommer og store blazer-kjoler. Den introduserer også merkets første unisex denim linje i økologisk bomull.

– Kolleksjonen har bestemors ruter, mikset med dyp burgunder og klassisk silke, tilfører Brevik-Ribeiro.

Hun har tro på at ruter og striper vil være mye å se av i butikkene til våren, og trekker frem at stilen tross alt er del av en klassisk garderobe. Kolleksjonen It’s her again vil være i salg fra Februar 2019.

Gamle trender

Gunn-Helen Øye (64) fra Oslo er trendforsker og sosialantropolog. Hun kan fortelle at ruter og striper vil florere i motebutikkene til våren. Øye forteller at det kan gå en stund før en trend blir populær. Hun forklarer videre at man kan forutse en trend opptil fem år før den kommer, og det går minst et tiår før en trend muligens kommer tilbake.

Som du kanskje har fått med deg, har også 70-talls moten kommet tilbake. Klesplagg med ruter og striper er noe som stammer fra 1940-tallet, og trendforskeren tror vi vil se mye av dette til våren.

PÅVIRKET: Marthinsen har selv valgt en rutete blazer, kjøpt på Match. <br>FOTO: ELISABETH ANDERSEN
PÅVIRKET: Marthinsen har selv valgt en rutete blazer, kjøpt på Match.
FOTO: ELISABETH ANDERSEN

– Det er ingen trender som overrasker meg, og flere klesmerker har allerede kolleksjoner med ruter i 2018. Sommerens blomstermønster er fortsatt med i motebildet, men fases gradvis ut og vil være "last season" i 2019, forteller Gunn-Helen.

Flere magasiner bekrefter at trenden har vært populær en stund, blant annet Elle har skrevet om trenden tidligere. Gunn-Helen har jobbet med trendanalyse av bolig og mat, og har av den grunn erfaring med hvordan de forskjellige trendene påvirker hverandre.

– Alle typer trender henger sammen med hvilke verdier vi har i samfunnet, oppsummerer Øye med.

Det lille ekstra

Camilla Marthinsen fra Oslo er ansatt på klesbutikken Match i Bogstadveien. 22-åringen forteller at hun kan fort bli påvirket, og inspirert av det som står i magasinene. Selv om striper og ruter allerede er i butikkene, tror hun det vil bli mer av dette mot våren.

– Jeg synes ruter og striper er kult. Det tilfører det lille ekstra, og man unngår et kjedelig antrekk, sier Camilla.