STIL ER VIKTG: Orderud er ikke flau for å stikke litt ut i mengden.
STIL ER VIKTG: Orderud er ikke flau for å stikke litt ut i mengden.

Løkkagutt med eget klesmerke

En av løkkas egne skapte sin eget kleskolleksjon for cirka et år siden. Nå håper han det er på nippet til å ta av.

Det å starte en egen bedrift er ikke for alle, men Torry Orderud er ikke som alle andre. Det å skulle ha en vanlig «ni til fire» jobb var ikke noe for han.

– Jeg har alltid likt å stikke meg litt ut, gå min egen vei liksom. I tillegg har jeg vært veldig interessert i klær og mote, kle meg bra, forteller Orderud.

Sin egen sjef

Det var ikke bare interessen for mote som gjorde at han startet opp IDIOM, men muligheten til fleksible arbeidsdager. I tillegg er ikke det å være sin egen sjef noe han misliker.

– Jeg trives veldig godt med og ikke trenge å tenke på det å skuffe andre. Jeg er på en måte min egen lykkes smed. Selv om det er mye jobb, er det absolutt verdt det.

Selv om han må bruke masse tid på alt fra organisering til design og bestillinger, har han også en jobb ved siden av på et pleiehjem for psykisk utviklingshemmede.

– Jeg har jo ikke kommet så langt enda at jeg får de helt store summene inn for klessalget, så litt jobbing må jeg ha på siden. Målet er jo selvfølgelig å kunne leve av bare merket mitt, og det skal jeg få til en gang, forteller de selvsikre 26-åringen.

Ikke et tilfeldig navn

Valget av navnet IDIOM var ikke en tilfeldighet. Det er et navn som viser til selve grunnen for at han har startet denne bedriften.

MØNSTER: Dette er et mønster som går igjen flere steder i kolleksjonen.
MØNSTER: Dette er et mønster som går igjen flere steder i kolleksjonen.

Idiom kommer fra gresk «idioma», som betyr særegenskap. Et idiom er et uttrykk eller en vending som ofte er særegen for et språk. Det er akkurat dette han vil at klesmerket skal fremvise. Det skal være noe særegent. Man skal tørre å stikke seg litt ut.

Et eksempel på et idiom er «å ta av seg hatten for».

– Jeg synes utvalget av herreklær alltid har vært litt for smalt og enkelt. Derfor er ideen at IDIOM skal ha kreative løsninger hva kommer til alt fra bruk av stoff, til fargebruk.

Blant annet har de kolleksjoner med plagg som kan brukes begge veier, og en annen med en jakke med innebygget refleks. Det å kombinere det kreative, i tillegg til komfort er viktig for Orderud.

Hjelp fra kompiser

Markedsføringen har han fått hjelp av fra kompiser med mere kompetanse innen det enn han, noe han er evig takknemlig for.

– Jeg har fått masse hjelp av gutta til markedsføring og generelt få «bradet» ut i gatene.

Blant andre er humormannen Herman Flesvig en man til stadighet kan se vandrende rundt i klærne. Flere og flere kjente personer er også å se i klærne fra Idiom, og det kan fort være en vei inn i folkets klesskap.