ROBOT: Vintage-butikken ligger i vintagegaten, Markveien. <br>Foto: 300095.
ROBOT: Vintage-butikken ligger i vintagegaten, Markveien.
Foto: 300095.

Vintage- og second hand shopping på Grünerløkka: ROBOT

Hovedstaden er et skattekammer for billig og eksklusiv bruktshopping. Er du på utkikk etter klassikere fra Levi's, fargerike collegegensere, overalls, skinnjakker og trendy solbriller er ROBOT noe for deg.

Publisert

Oslo har den siste tiden slått seg opp som en ettertraktet shoppingby, men de mange bruktbutikkene blir ofte glemt. Hvis du vet hvor du skal lete kan du gjøre gode kupp. På Grünerløkka der gaten Markveien ofte går under navnet «vintagegaten», kan du finne de beste skattene.

En livsstil.

ROBOT, sentralt beliggende på nede Grünerløkka, er stativer dekket med denim- og skinnjakker. Bunkene med Levi´s shortser og bukser rekker nesten til taket. Innehaveren, Paul Spencer Thornton (51) eier Robot og Trabant, to vintagebutikker i Markveien.

— Vi har hatt butikk her siden 2005. Vintage er ikke «big buisness», men en livsstil, sier Paul.

JEANSSHORTSEN: Plagget som rives fra hyllene år etter år.<br>Foto: 300095.
JEANSSHORTSEN: Plagget som rives fra hyllene år etter år.
Foto: 300095.


Miljøbevisst valg.

ROBOT tilbyr importerte vintage- og retroklær til en overkommelig pris. Bruktbutikken tilbyr. Også personlige styling-tips.

— Vi importerer hovedsakelig fra England, sier Tereza Thornton, daglig leder.

Tereza mener at den som handler vintage er miljø- og gjerne motebevisst. Vintage-handlere er på skattejakt, og de vet ofte hva de vil ha. De siste somrene har det vært jeansshortsen som har vært butikkens bestselger.

— Jeansshortsene fra nittitallet flyr ut av butikken. Vi begynte å ta inn jeansshorts allerede i januar i år. Mange er på utkikk etter shortsen som sitter perfekt på rumpa, sier hun.

Musikk gir god handlelyst.

Butikken elsker også god musikk. Den kontinuerlige rotasjonen av glade og kule melodier fra høyttalerne gir god atmosfære. ROBOT mener musikken i butikken påvirker kundene og de ansatte. En sang kan få hvem som helst til å gjennomføre et kjøp. «Musikk gir god stemning og handlelyst».

Tereza mener det kan være lurt å være tålmodig og bruke god tid i bruktbutikker. Butikken fører et bredt utvalg av klær og tilbehør for han og henne.

— Bruktbutikker kan ofte føles overveldende. Jeg tror vi har noe for enhver smak! Pust ut og bruk god tid, tipser hun om.

VINTAGE SUNNIES: Trendy solbriller importert fra England. <br>Foto: 300095.
VINTAGE SUNNIES: Trendy solbriller importert fra England.
Foto: 300095.

Vintage?

Ordet vintage betyr ganske enkelt at noe er av ”fin gammel årgang”. Mange har sin egen mening om akkurat hva som defineres som ”gammelt”, men plagget bør gjerne være over 20 år gammelt for å kunne kvalifiseres som vintage. Autentisk vintage kan kjennetegnes ved at det er ordentlig kvalitet i slitesterke stoffer, og skiller seg derfor fra klær produsert på billge samlebånd. Vintage trenger ikke nødvendigvis bety at det er brukt, men at eieren før deg har ivaretatt det gjennom mange år, slik at det kan gjenbrukes en gang til. Gå på jakt etter vintage når du er på utkikk etter en veske, jakke eller belte. Kanskje skjuler det seg en spennende historie bak funnene?