OVERSIKT: Slik er planene for det nye området som skal erstatte dagens Galleri Oslo. ILLUSTRASJON: A-Lab

Forslag til Nye Galleri Oslo presentert

GRØNLAND: Bygget som for 10 år siden ble kåret til Oslos nest styggeste av Oslo-borgere selv ser ut til å måtte vike for et større byggeprosjekt. Mandag 3. juni annonserte eierne av bygget, med Oslo Areal i spissen, at en arbeidsgruppen som har jobbet i hele vinter, mener det foretrukne arkitektforslaget, fremmet av A-lab med deres «Soulside», vil være det mest bærekraftige prosjektet å gjennomføre.

Publisert Sist oppdatert

Galleri Oslo er området som strekker seg langs Schweigaards gate fra krysset nedenfor Oslo Plaza – Sonia Henies plass– og 400 meter østover til krysset med Tøyenbekken. Bygget huser i dag Oslo Bussterminal samt flere kontorlokaler, deriblant Akershus fylkeskommune som i tillegg er en stor aksjonær på eiersiden.

Ikke første gang

Det ble allerede i 2017 planlagt å pusse opp og utvikle selve bussterminalen i Oslo. Planen var at terminalen skulle stå ferdig denne høsten, men i fjor ble planene utvidet med fokus på om hele bygget, som huser en del mer enn bare bussterminalen i seg selv , kunne rives. Det er resultatet av det som nå fremmes. Direktør i Oslo Areal, Mona Ingebrigtsen, sa tidligere til Aftenposten at det vil ta minst ti år før planene eventuelt vil være realisert.

– Forslaget til A-Lab er det som binder Grønland ned mot fjorden og Oslo S på best mulig måte. Forslaget tilrettelegger også for å utnytte Akerselva bedre, sier Ingebrigtsen.

I dag fremstår bygget som en blokade mellom det nye Barcorde og Grønland.

Dagens eksteriør langs Ring 1 FOTO: Kandidatnummer 300102




Usikkert

Eierne vet fortsatt ikke om planene faktisk kan gjennomføres. I dag ligger Akerselva i tunnel under hovedbygget, og rett bortenfor ligger Nylandsveien, som står som en bro over Schweigaards gate. Slik tegningene er i dag er ikke eierne avhengige av Oslo kommune. Flere av partiene i kommunen har stilt seg positive til idéen, men ingenting er vedtatt. En langsiktig plan fra kommunen er å åpne Akerselva så langt det lar seg gjøre – en plan A-Lab har tatt stilling til i forslaget. Men hvis det skal bygges i høyden er det en del byråkrati som gjenstår.

Må være lønnsomt å rive

Bygget, som stod ferdig for bare tretti år siden, ble fort en av de mest forhatte bygningene i byen. Nå ser nå ut til bygget må vike for en mer åpen konstruksjon. Planen er i første ledd å starte med de høyere byggene som er planlagt å huse kontorer og private boliger.

For eierne selv er det viktigste at alt skal være vurdert som lønnsomt på et langsiktig plan før første spadetak settes i jorda, ifølge Ingebrigtsen.

Alternativer

Det er også usikkert om bussterminalen kommer til å bestå i samme bygg. For to år siden la Ruter frem et forslag med å utvikle Oslo S til å få en bussterminal plassert på taket. Bane NOR stilte seg den gang kritisk til forslaget tross høy komplimentføring fra Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Likevel har A-Lab skissert inn en terminal i kjelleren under det nye bygget for å bidra med alternativer– en idé Bane NOR heller ikke er veldig begeistret for.

A-Labs alternativ til Ruter på taket. ILLUSTRASJON: A-Lab

















Alle
Det er mange parter på eiersiden som er svært integrerte i bygningen. En endelig beslutning med å videreutvikle planene skal fattes på et møte i slutten av juni. Derfor påpeker Ingebrigtsen viktigheten ved enighet blant alle parter til Aftenposten.

– Alle må være enige for at vi skal sette i gang, sier hun.

Powered by Labrador CMS