<b>CRUISER RUNDT:</b> På Grünerløkka er det mange som tyr til de enkle og stilige el-kjøretøyene.<br><b>FOTO:</b> 300056
CRUISER RUNDT: På Grünerløkka er det mange som tyr til de enkle og stilige el-kjøretøyene.
FOTO: 300056

Elektrisk framtid på Løkka

Denne våren har fenomenet el-sparkesykler tatt Oslo med storm. Særlig på Grünerløkka tar folk i bruk de nye populære fremkomstmidlene.

Publisert Sist oppdatert

El-sparkesyklene fra svenske Voi og tyske Tier har vekket stor begeistring hos det norske folk, og i forrige uke ble det kjent at 11 nye aktører har meldt sin interesse for utleie av el-sparkesykler.

<b>OVERALT: </b>Man trenger ikke å lete lenge etter en ledig el-sparkesykkel.
<br><b>FOTO:</b> 300056
OVERALT: Man trenger ikke å lete lenge etter en ledig el-sparkesykkel.
FOTO: 300056

Nå har også de ferske merkene Flash, Zvipp og Ryde kommet til syne i byen. Tier er den billigste aktøren på markedet, mens Flash er hakket dyrere enn de andre konkurrentene, men prisforskjellen gjør opp for seg med kvaliteten på sparkesyklene.

Velger el-sparkesykler over trikken

Med utbyggingsarbeidet i Thorvald Meyers gate er det mange som tyr til sparkesyklene fremfor å ta trikken. Fortauene blir stadig trangere, og trikkens reisetid til sentrum har blitt dobbelt så lang.

Trikkearbeidet vil omfatte nedre til øvre Grünerløkka, og det er estimert at hver fase i arbeidet vil ta minst 6-8 måneder. I tillegg vil trikkestoppene Schous Plass, Olaf Ryes Plass og Birkelunden henholdsvis midlertidig stenges, noe som gjør offentlig transport for Grünerløkkas innbyggere utfordrende.

På en behagelig sommerdag ved Olaf Ryes plass er det flust med el-sparkesyklister. Det er svært populært å ta seg en kjøretur i parken og i Grünerløkkas gater. Flere el-sparkesyklister langs Thorvald Meyers gate fikk spørsmål om hvorfor de velger å bruke det nye el-kjøretøyet.

Godt over halvparten svarte at de bruker heller sparkesyklene enn å forholde seg til trikken og forsinkelsene som følger med. Mats Norgren er én av de mange hyppige brukerne av el-sparkesykler. Til tross for at det kan koste litt å kjøre de, foretrekker han å bruke el-sparkesykler over trikken.

- Det er lettere, og det tar mye mindre tid å komme seg ned til sentrum herfra, forteller Norgren i forbifarten mens han suser videre nedover Løkka.

<b>LETT Å BRUKE: </b>Thea skanner el-sparkesykkelen med mobilen sin for å kunne ta en kjøretur.
<br><b>FOTO: </b>300056
LETT Å BRUKE: Thea skanner el-sparkesykkelen med mobilen sin for å kunne ta en kjøretur.
FOTO: 300056

Et lettere valg

I veitrafikkloven heter det at el-sparkesykler havner under samme kategori som vanlige sykler, nemlig «mikromobilitet». Det betyr at de kan parkeres stort sett overalt lovlig. Dette resulterer i at gater og fortau fort blir fylt opp med el-sparkesykler.

Thea Skarnes Iversen synes til tider at det kan være ugunstig at el-sparkesyklene er i veien, men det gjør det lettere å finne en ledig sparkesykkel, hvert fall de som har nok strøm igjen.

Det viktigste for Iversen er å komme seg rundt omkring på en trygg og rask måte, derfor er el-sparkesykkelen perfekt for henne.

- Nå som det er mange flere mennesker i gatene og utbyggingen tar stor plass, er det supert å kunne bruke alternative fremkomstmidler. I tillegg er det deilig å kjøre el-sparkesyklene i varmen, avslutter Iversen.

Økende antall skader

Med flere leverandører av el-sparkesykler på banen og syklister ute i trafikken den siste tiden, har uforsiktigheten og sammenstøter med andre trafikanter økt.

<b>GATELANGS:</b> Stadig flere suser nedover gatene på el-sparkesykler. <br><b>FOTO: </b>300056
GATELANGS: Stadig flere suser nedover gatene på el-sparkesykler.
FOTO: 300056

Skadelegevakten i Oslo opplyser med nye tall at 5 prosent av skader registrert siden 1. april skyldes el-sparkesykler. I løpet av to måneder har de opplevd å få inn minst én person med el-sparkesykkel relaterte skader per døgn.

Siden mandag kveld har det blitt rapportert to ulykker med el-sparkesykler og trikken i sentrum. Syklistene var tilsynelatende uskadde, men ble sendt til legevakten for en sjekk.

Rundt om i Skandinavia har det også blitt meldt alvorlige skader med el-sparkesykler. En 27 år gammel mann omkom etter en kollisjon med el-sparkesykkel og en bil i Sverige.

Slike potensielle og alvorlige skader skaper en debatt hos politikere og samfunnet, om hvorvidt trygge disse el-kjøretøyene egentlig er. Enn så lenge ser ikke dette ut til å dempe folkets interesse for de enkle fremkomstmidlene som pryder byens gater.