<b>OPPMERKSOMHET</b>:
Skulpturen har fått mye 
oppmerksomhet i løpet av sitt første år i rundkjøringen.
<br>FOTO: 300090
OPPMERKSOMHET: Skulpturen har fått mye oppmerksomhet i løpet av sitt første år i rundkjøringen.
FOTO: 300090

Ettåring til besvær

Ikke alle er like fornøyde med velkomstkomiteen til Ekebergparken, den blodrøde «Santa» med analpluggen i hånda, som nå har prydet rundkjøringa i Gamlebyen i ett år.

Publisert

Ekebergparken til Christian Ringnes har fått mye oppmerksomhet for sitt noe spesielle innhold. I mai i fjor ble det nok en gang mediastorm rundt nyervervelsen «Santa», den seks meter høye gnomen som holder et pikant sexleketøy i hånden, som ble ført opp midt i rundkjøringen som knytter Kongsveien, Oslo gate og Mosseveien sammen i Gamlebyen. En lik skulptur av kunster Paul McCarthy skapte furore da den ble ført opp i Rotterdam i Nederland i 2001, og fikk da ikke en fast plass der før i 2008.

Splitter

̶ Det er jo en festlig inngangsport til parken, men hvorfor må Ringnes helt ned hit? Undres Christine Reintz over.

Hun har bodd i Gamlebyen siden 1984, og har opplevd en stor forandring i sin kjære bydel.

̶ I gamledager var det mye småindustri her i nærområdet, det var et slitent område den gang, erindrer hun.

<b>UNDRES:</b>
Christine Reintz undres over hvorfor Santa må stå akkurat i Gamlebyen.
<br>FOTO: 300090
UNDRES: Christine Reintz undres over hvorfor Santa må stå akkurat i Gamlebyen.
FOTO: 300090

Siden da har Reintz, som hun selv sier, fått mange tusen nye naboer. Hun setter pris på at det er mye liv i nabolaget, men ikke alle naboer er like kjærkomne. Reintz, med bred erfaring inne skulpturer, legger ikke skjul på at hun ikke er over seg av begeistring for den ett år gamle naboen Santa.

̶ Jeg er kanskje gammel og gått ut på dato, men jeg skjønner meg ikke på mye av den type kunst. Men smaken er som baken! Legger hun til.

Reintz synes også at det er noe spesielt at et såpass markant og pikant kunstverk kan settes opp såpass overraskende.

̶ Den der dildonissen kom som en stor surprise!

Veiviser

Videre erkjenner Reintz at det er mange flotte skulpturer i selve Ekebergparken, men hun synes flere blir for spesielle. Hun stiller også spørsmål ved hvordan kommunen kan gi så fritt spillerom til privatpersoner. Da sikter hun spesielt til hvordan de har fått lov til å endre navnet på trikkestoppet fra Sjømannsskolen til Ekebergparken, og skiltingen i tuneller til Ekeberg, som hun sier i realiteten leder til Bekkelaget, og som med det sender folk inn og ut av bomringen.

̶ Hvem er det som bestemmer og som endrer min lokalhistorie og sender folk på gale veier. Noe så frekt! Sier Reintz oppgitt.

Hun er glad for at det ble oppnevnt en jury bestående av kunstkyndige som skulle velge ut skulpturene til Ekebergparken, slik at ikke Ringnes ikke skulle få foreta utvalget av skulpturer alene, og at det fikk litt dressur på det hun kaller en noe pervers kunstinteresse.

Reintz sier og at det ikke kan være lett å være kulturbyråkrat i en kommune med lite penger.

̶ Kulturverdien forsvinner når pengene rår.

En annen lokalbeboer og nabo av Santa er arkitekten Luise Storch. Hun sier selv at Dildonissen, som hun selv kaller skulpturen, ikke plager henne stort.

̶ Men jeg vet ikke om jeg vil kalle det kunst akkurat, sier hun.

<b>IKKE KUNST:</b>
Luise Storch kaller ikke Santa kunst.
<br>FOTO: 300090
IKKE KUNST: Luise Storch kaller ikke Santa kunst.
FOTO: 300090

Storch mener kunstverket i det minste funker fint som en veiviser for å beskrive hvor folk som skal på besøk til henne skal gå.

̶ Jeg pleier bare å si ta til høyre med Dildonissen, sier hun med et smil om munnen.

Sterkt kaliber

Administrerende direktør i Ekebergparken, Ina Johannesen, sier i en mail at de opplever Santa som et sterkt og godt tilskudd til Ekebergparkens permanente skulptursamling.

̶ Parken mottar stadig rosende omtale, nasjonalt og internasjonalt. Det legges merke til at parken og Oslo satser på kunst i det offentlige rom, og tillater oppføring av enkeltverk av dette sterke kaliberet, skriver hun.

<b>ROSENDE OMTALE:</b>
Administrerende direktør, Ina Johannesen, forteller at Ekebergparken stadig mottat rosende omtale fra inn- og utland.
<br>FOTO: FLORIAN HOLZHERR
ROSENDE OMTALE: Administrerende direktør, Ina Johannesen, forteller at Ekebergparken stadig mottat rosende omtale fra inn- og utland.
FOTO: FLORIAN HOLZHERR

Videre forteller Johannesen at de alltid er i tråd med Oslokommunes søknadsprosesser.

̶ Ekebergparken søker alltid Oslo kommune om tillatelse til utplassering av skulpturer, og endelig tillatelse innvilges av Plan- og Bygningsetaten. Når det gjelder Santa ble naboene til rundkjøringen varslet gjennom ordinær byggesøknad. Nabovarsel ble sendt til sameiene/beboerne ved rundkjøringen. Før dette var skulpturen valgt ut og innstilt av parkens kunstfaglige utvalg, og godkjent av Oslo kommune ved Kulturetaten, forklarer Johannesen.