SAMLET PÅ SCENEN: Alle artistene takker for seg etter showet. Fra venstre: Victoria Fierce, VEX, Ayama Star, Fiona Fierce, Linda Longlegz, Nabi Yeon Geisha og Elektra Puzzz.
SAMLET PÅ SCENEN: Alle artistene takker for seg etter showet. Fra venstre: Victoria Fierce, VEX, Ayama Star, Fiona Fierce, Linda Longlegz, Nabi Yeon Geisha og Elektra Puzzz.

Ungdommens dragshow

Fargerike, glitrende og sprudlende dragartister tok scenen under Open Drag Stage Youth, et dragshow for ungdommer mellom 13 og 20 år.

Publisert Sist oppdatert

I desember 2019 ble det holdt dragshow på Kulturhuset der sju dragartister opptrådte på scenen med forskjellige numre, kledd i kostymer og med fabelaktig sminke. Showet ble arrangert i forbindelse med Open Drag Stage, et dragshow hvor både erfarne og nye dragartister får være på scenen.

Open Drag Stage

  • Kunstnerisk initiativ fra dragmiljøet i Oslo med Katinka Steensgaard og Remi Johansen Hovda som produsenter
  • Nye og erfarne dragartister får vist seg frem
  • Showene er varierte med ulike typer dragperformances og uttrykk
  • Open Drag Stage Youth er et nytt konsept og er for ungdom mellom 13 og 20 år
  • Holdt for første gang i oktober 2019

Fra november 2017 har Open Drag Stage hatt show på utestedet Elsker hver andre til tredje måned. De har også deltatt på blant annet Oslo Kulturnatt, hatt Prideshow på hovedscenen i Pride Park under Oslo Pride, og varmet opp for Scarlet Envy fra RuPaul's Drag Race.

Høsten 2019 startet de konseptet Open Drag Stage Youth, et show for publikum under 20 år. Det ble holdt for første gang i oktober 2019 på Kulturhuset og andre gang i desember samme år.

Oslos dragkultur

Noen av artistene fra Open Drag Stage Youth har vært i dragmiljøet i et par år og drevet med drag lenge, mens andre nettopp har startet.

En av nykommerne er Viktor Høgseth Hagen, også kjent som Victoria Fierce. Han er 19 år og har drevet med drag i to år, men har kun gjort det profesjonelt i ett år. Han forklarer at det finnes mange ulike tolkninger av hva drag er, men han ser på det som at man kler seg ut som en annen identitet eller person for å gjøre det man liker.

Fiona Fierce er en av de nye artistene i showet.
Fiona Fierce er en av de nye artistene i showet.

Hagen forteller at dragkulturen i Oslo er veldig liten og skulle ønske at den var større.

– Det er veldig vanskelig å være med på andre arrangementer enn på utestedet Elsker og homofile barer og slike arrangementer som dette, sier han.

Han roser Katinka og Remi, produsentene av Open Drag Stage, for at de gir alle som er drag queens en mulighet til å være med.

Videre snakker han om hvorfor de velger å ha show for unge. Hagen svarer at de vil inkludere den yngre generasjonen i drag og integrere dem i dragkulturen i Oslo, samt utvide kulturen.

– For å jobbe med drag, må du være på barer der de selger alkohol. Da får ikke de som er under 20 år vært med, fordi showene ofte foregår på barer med 20 årsgrense.

Unge har ikke tilgang

Milla Olsen, kjent som VEX, er også 19 år og er en av dem som nettopp har startet med drag. Hun har nylig kommet inn i miljøet.

VEX er ikke redd for å stå på scenen.
VEX er ikke redd for å stå på scenen.

– Jeg hører veldig mye om LHBTQA-miljøet, men ikke så mye om drag grupper og kulturen generelt. Drag blir mer som et event eller hobby, men ikke noe man gjør til vanlig. Dragmiljøet virker ikke så lite, men den burde bli større og mer aksepterte, kommenterer hun.

Olsen snakker også om grunnen til hvorfor de velger å ha drag show for unge. I likhet med Høgseth Hagen, forteller hun at majoriteten av slike arrangementer holdes på steder hvor det blir servert alkohol, og at unge derfor ikke kan få oppleve det live.

– Det nærmeste de får til å kunne oppleve drag, er gjennom serien RuPaul's Drag Race og slike programmer. Og det å kunne gi dem en mulighet til å se drag live, er noe som er ganske fint.