«TA DEG EN BOLLE»: Demonstrantenes felles fiende, Iselin Nybø, blir bedt om å «ta seg en bolle.» <br>Foto: ELLEN HØIBY MAGNUSSEN
«TA DEG EN BOLLE»: Demonstrantenes felles fiende, Iselin Nybø, blir bedt om å «ta seg en bolle.»
Foto: ELLEN HØIBY MAGNUSSEN

Studentene protesterte: «VI ER IKKE PERFEKTE!»

Studentbevegelsen samlet troppene og demonstrerte mot Nybøs stipendforslag. Demonstrasjonen mot kuttet i stipendet fikk slagordet «VI ER IKKE PERFEKTE! – Bevar stipendet.»

Publisert Sist oppdatert

— Vi trenger en fleksibel studieordning, som ikke øker gjeldsbyrden til studentene. Mange unge funksjonshemmede har stam økonomi fra før, med store ekstrautgifter og lav inntekt.

Slik åpnet Synne Lerhol, generalsekretær i Unge funksjonshemmede, demonstrasjonen i Oslo mot Nybøs stipendforslag.

STUDENTENE MED TYDELIG BUDSKAP: Studentene ved UIO mener de er verdt å investere i. <br>Foto: ELLEN HØIBY MAGNUSSEN
STUDENTENE MED TYDELIG BUDSKAP: Studentene ved UIO mener de er verdt å investere i.
Foto: ELLEN HØIBY MAGNUSSEN

Studentene raser

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, mener endringen skal motivere flere til å fullføre høyere utdanning. I den nye ordningen vil 25 prosent av studielånet bli gjort om til stipend på grunnlag av studiepoeng, mens de siste 15 prosentene bare vil bli omgjort for dem som fullfører graden.

Velger bort utdanning

Frank Aleksander Bræin, leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet er redd for at forslaget i verste fall kan føre til at flere velger bort utdanning i fare for å pådra seg høyere gjeld.

— Konkret for lærerutdanningen er vi redde for at mange vil fullføre en grad uten den riktige motivasjonen, og at de fullfører for ikke å få en økt gjeldsbyrde. Da må vi spørre oss om samfunnet vårt er tjent med lærere, sykepleiere eller andre viktige profesjonsutøvere som ikke egentlig ønsker å stå i jobben, sier Bræin.

Bræin mener at det heller ikke bare er negativt om lærerutdanningene mottar studenter som har studert noe annet tidligere.

— Det vil også kunne være studenter som på veien har innsett at det var lærere de egentlig ville bli. Å ha med seg en annen faglig bakgrunn er ikke noe problem, men snarere en styrke inn i lærerutdanning, sier han.

DEMONSTRERER OVER HELE LANDET: Oslo er bare ett av ni steder over hele landet hvor det ble arrangert demonstrasjon. <br>Foto: ELLEN HØIBY MAGNUSSEN
DEMONSTRERER OVER HELE LANDET: Oslo er bare ett av ni steder over hele landet hvor det ble arrangert demonstrasjon.
Foto: ELLEN HØIBY MAGNUSSEN

Lysbakken går hardt ut mot «forskjellskutt»

SVs partileder, Audun Lysbakken, holdt appell under torsdagens demonstrasjon. Vel møtt av et publikum i begeistring, taler han sin misnøye over det nye forslaget.

— Stipendkuttet er sosialt urettferdig. Vi trenger ikke et større klasseskille i høyere utdanning, roper Lysbakken.