Sitteaksjon for Y-blokka

OPPDATERER STATUS: Maria Danielle Zachariassen er en av arrangørene for demonstrasjonen. Her oppdaterer hun demonstrantene om nåværende status i saken gjennom en megafon utenfor Y-blokka.

Demonstrasjonsgruppen Sitteaksjon for Y, sitter hver torsdag i trappene utenfor Y-blokka i Oslo sentrum som en demonstrasjon mot at blokka skal rives.

Publisert Sist oppdatert

For mange er Y-blokka et viktig kulturminne som står dem nært. Etter regjeringen i 2015 bestemte seg for at Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående, og at Y-blokka skal rives, har mange mennesker vist sin misnøye for vedtaket.

STRIPETE KLÆR: Til tross for desemberkulden, nekter demonstrantene å gi seg. De bruker stripete klær for å hedre Picassos verk i Y-blokka.

Maria Danielle Zachariassen er en av arrangørene for demonstrasjonene, i samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter, og dette er hennes 12. uke i demonstrasjonen.

Mener det er et viktig kulturminne

–Y-blokka er et viktig felles kulturminne, nasjonalt og internasjonalt. Bygget har en fin estetikk, og er med på å gi Oslo identitet. Det huser stedsspesifikke veggarbeider av Picasso, som jeg mener skal få la stå som de er.

Zachariassen understreker at demonstrasjonen bygger på et demokratisk prinsipp, og at folket må bli hørt.

Mister identitet

Én av de aktive demonstrantene er Sigrid Marie Refsum, og hun mener at vedtaket dreper Oslo sin identitet.

BEKYMRET: Sigrid Marie Refsum er veldig misfornøyd med vedtaket, og mener Oslo mister en stor del av sin identitet

– Y-blokka er svært kulturelt stimulerende, og for meg representerer den på sett og vis motet for å leve her i landet. Det gir ikke bare Oslo, men hele Norge en identitet. Det gir for meg null mening å rive ned Y-blokka.

Refsum legger vekt på at Oslo gradvis mister all sin identitet, og at regjeringen fokuserer på feil steder. Hun vil heller ikke at Picasso sine verk skal flyttes fra der de originalt var ment å være.

Vedtaket for at Y-blokka skal rives er for øyeblikket endelig, og regjeringen ønsket å gjennomføre rivningen i 2019, men det har nå blitt utsatt til 2020.

Målet er at et nytt regjeringskvartal skal stå klart mellom 2023 og 2025, ifølge tidligere kommentarer fra daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Powered by Labrador CMS