Studenter sliter etter permittering

Selv om sjenkestoppen er opphørt er fortsatt mange studenter i Oslo permittert fra deltidsjobb i restaurantbransjen. «Laura» (21) er en av flere som fortsatt lever usikkert på grunn av den nå utgåtte sjenkestoppen.

Publisert Sist oppdatert

Mange av de studentene som fortsatt er permittert er ansatt innenfor restaurantbransjen. Fordi de får studiestøtte fra lånekassen, har disse studentene ikke noe krav på dagpenger fra NAV. Boligprisen i Oslo er høy og i mange tilfeller er derfor ikke støtten fra lånekassen nok til at studentene klarer å leve på det alene.

Avhengig av deltidsjobben for å kunne leve i Oslo

«Laura» (21) er heltidsstudent i Oslo og ønsker å være anonym i denne saken med hensyn til jobben hennes. Hun er en av de som er avhengig av deltidsjobben for å kunne studere i byen. Hun forteller at etter tiltakene kom, gikk hun fra å ha en grei inntekt til å ikke ha noe som helst.

- Når situasjonen ble som den ble, så valgte jeg å reise hjem tidlig i desember for å kunne ha nok penger til å betale for leilighet og andre regninger som kommer av å leve. Det gikk jo absolutt fint, men det førte til at undervisning og sånt ble noe vanskeligere å følge med på over PCen

Føler seg glemt

Med tanke på at Oslo allerede har vært gjennom flere perioder med lock-down hadde Laura ønsket at regjeringen var bedre rustet med alternative løsninger for studenter i permisjon denne gangen. Hun føler seg glemt.

- De tiltakene som har kom før jul rammet særlig permitterte studenter i restaurantbransjen. Vi har ikke noen andre støtteordninger å lene oss på og det er fortsatt vanskelig. Restaurantbransjen har virkelig fått en hard smell i korona-tidene. Det er utrolig mange restauranter i Oslo som har ansatt studenter på deltid for å få ting til å gå rundt. Vi studenter er like avhengig av disse pengene for i det hele tatt ha rå til å bo i byen.

Regjeringen svikter

Etter at regjeringen innførte nasjonal sjenkestopp ble flere permittert uten at studentene egentlig fikk noe mer informasjon til hva annet de kan gjøre, eller når de i det kan forvente en inntekt igjen. Nå opplever mange at situasjonen fortsatt er usikker.

- Siden regjeringen mener at det norske folk er så dårlige på å holde «meter´n» når vi er beruset kunne en annen løsning vært å innføre forbud mot servering av sterk alkohol.

Laura mener at de konsekvensene som rammer henne nå i høy grad kunne ha vært unngått dersom regjeringen hadde tatt lærdom av tidligere gode korona-avgjørelser.

- For eksempel våren 2021 var det en støtteordning som de gjerne kunne ha prøvd igjen. Det er mange andre strategier regjeringen kunne ha innført. Sjenkestopp og permittering burde ha vært siste løsning.