PROTEST: Studenter trosset regn og kulde for å møte opp på Universitetsplassen. FOTO: 300002

Demonstrasjon mot kutt i stipendet

I Oslo var det rundt tre hundre studenter som hadde et klart budskap: «Vi er ikke perfekte».

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har i det nye statsbudsjettet foreslått en endring av dagens stipendordning. Det betyr blant annet at studenter som vil bytte studie, eller ikke lykkes med utdanningen vil få kutt i stipendet. Det mener leder for Elevorganisasjonen Agathe Waage vil gå utover elevene og være med på å skape et større samfunnsskille.

TJENER ELEVBEVEGELSEN: Leder for Elevorganisasjonen Agathe Waage, på sitt kontor i frivillighetshuset. FOTO: 300002

– Vi mener at dette forslaget til ny stipendordning vil gjøre det vanskeligere for fremtidige studenter
hvis de velger feil studie, sier Waage.

Hun mener også at elevene ikke får gode
nok hjelpemidler før de skal ut av grunnskolen.

– Uten god nok rådgivertjeneste sender man
elever ut i feil studie der de ender opp med gjeld, fordi de ikke har hatt noen forutsetninger for å velge riktig, sier hun.

Høyere terskel

Elevorganisasjonen er redd for at terskelen heves for å søke høyere utdanning og at det kan skape et større skille mellom de med ressurssterke foreldre og de som ikke har det.

– Har man ressurssterke foreldre kan de følge opp elevene mer, men hvis du er fra en familie som kanskje ikke har så mye ressurser til overs så stiller du svakere, forklarer Waage.

De håper at de med denne demonstrasjonen skaper oppmerksomhet rundt saken, og at politikerne velger å lytte til dem det gjelder.

– Det er elevene og studentene som er framtiden. Likevel er det de som gjerne blir hørt minst. Vi vil markere saken, vise at det er viktig og håper at politikerne faktisk lytter til oss, sier Waage.

Alle bør ha muligheten til å studere

Leder for Norsk studentorganisasjon, Håkon Randgaard Mikalsen er enig med Waage i at utdanningsministerens forslag vil skape et større skille i samfunnet.

ENGASJERTE: Det ble holdt flere appeller under torsdagens demonstrasjon. FOTO: 300002

– Folk som er usikre på om de vil fullføre en grad vil kanskje ikke velge å ta høyere utdanning, sier han.

Tall tyder også på at de som ofte faller fra i høyere utdanning er folk med kroniske sykdommer, funksjonshemmede, folk som ikke har foreldre med høyere utdanning, i høyere grad menn og de som ikke har toppkarakterer fra Videregående skole.

– Dette er mennesker som også burde få en mulighet til å ta en høyere utdanning. De trenger et system som sikrer at alle får muligheten til det, og at det ikke er foreldrenes lommebok som avgjør.

Her finner du mer om demonstrasjonen mot stipendkutt.

Powered by Labrador CMS