KJENT UTESTED: Dattera til Hagen er et av de kjente utestedene på Grønland. FOTO: 300070 og 300076

Musikkfest for alle

Første lørdag i juni hvert år arrangeres musikkfest i Oslo.
I år var det over 50 scener spredt rundt i byen, og alle musikksjangre var representert.

Publisert Sist oppdatert

Musikkfesten i Oslo er inspirert av den franske Fête de la musique som startet i Frankrike i 1982, på initiativ fra den daværendre kulturministeren i landet. Flere land har siden blitt inspirert av idéen bak festivalen. I dag arrangeres festivalen i omkring 110 land og over 5 kontinenter, og kalles for international music day.

I 1992 kom festivalen til Oslo, og i 2018 deltok over 500 artister og band på musikkfesten. Det ble holdt konserter på scener i parker og gater rundt om i hovedstaden.

Kulturtilbud for alle

Mina Evenrud er prosjektleder for Musikkfest Oslo, og sørger for samkjøringen av de lokale arrangørene. Hun har vært prosjektleder siden 2013, og har ansvar for å avgjøre hvilke scener som skal være med, søke om diverse tillatelser fra kommunen, og å koordinere selve festivalen. Evenrud forteller at planleggingen begynner på høsten året før, og at det første de gjør er å avgjøre hvilke scener som skal være med, ha møter med disse, og sørger for at de følger kravene stilt av både hovedarrangørene og kommunen.

– Vi har tre hovedprinsipper som alle lokalarrangørene må følge: det må være gratis, utendørs, og åpent for alle, sier Evenrud.

Kommunens krav er mer av den formelle typen. Her inngår krav om lydrestreksjoner, stillhet før 23 og at konsertarenaene må leies på ikke-kommersielt grunnlag, som vil si reklamefritt. Dette er krav de lokale arrangørene selv må sørge for å innfri. De har også selv ansvar for booking av talenter, sikkerhet og annen drift av konsertene.

Musikkfest Oslo skal være et kulturtilbud for alle, på tvers av samfunnslag, alder, kultur og bakgrunn.

Ikke-kommersielt arrangement

Prosjektleder Mina Evenrud og resten av styret i Musikkfest Oslo sponser omlag 12 av konsertscenene i byen, og dekker alle kostnader av disse scenene. Blant disse er folkemusikkscenen på Egertorget, og korscenen på St. Hanshaugen.

– Dette gjør vi for å få med de ulike musikksjangrene som disse scenene kan tilby, forteller hun.

I utgangspunktet skal alle de lokale arrangementene være ikke-kommersielle arrangementer, men med noen unntak. Kleskjeden Hennes & Mauritz har i syv år betalt en sum for å få holde arrangementet «H&M Loves Music Oslo» samme dag og være en del av Musikkfest Oslo. Dermed blir dette et kommersielt innslag i den ellers kommersiellfrie festivalen. «H&M Loves Music Oslo» ble i år holdt på Vulkan Arena på Grünerløkka og hadde både utescene, som var åpent for alle, og scenen Vulkan Arena hvor påmelding kreves. Dette er en av de største scenene under festivalen og hadde i år store artister som Ruben og Arif.

"DATTERA": Marte, Hanna, Jakob og Andrea nyter en øl på Dattera til Hagen mens de ser på konsertene. FOTO: 300070 og 300076

Yrer av liv

Klokken 12 denne lørdagen åpnet dørene på utestedet Dattera til Hagen på Grønland. Utestedet kunne by på mange spennende artister utover kvelden, som Bugge Wesseltoft med venner, og Center of the Universe. Allerede klokken 14 yret det av liv i den fargerike bakgården, med gjester i alle aldre. Andrea (25), Marte (25) og Jakob (30) hadde tatt turen til «Dattera» for å nyte en dag med musikk, øl og kos.

– Kult at det er mye folk, selv i regnet. Viser at det er et populært arrangement, sier Marte.

Marte forteller at det er hennes første gang på Musikkfest Oslo, men at hun definitivt ønsker å komme tilbake neste år. Kompisen Jakob har opplevd Musikkfest Oslo tre ganger før, og besøkt konsertscener over hele byen.

– «Dattera» er mitt andre stopp i dag. Her pleier jeg å dra ut til vanlig, så det er ekstra kult å være her, forteller Jakob.

Musikkfest Oslo holdes alltid første lørdag i juni, og vil i 2020 falle på 6. juni.

Powered by Labrador CMS