TRIKKEARBEID: Oppgradering av Thorvald Meyers gate. Reguleringen innebærer støyende arbeid og redusert fremkommelighet. <br>Foto: 300095.
TRIKKEARBEID: Oppgradering av Thorvald Meyers gate. Reguleringen innebærer støyende arbeid og redusert fremkommelighet.
Foto: 300095.

Næringsdrivende straffes av trikkearbeid

Bymiljøetaten er byggherre for oppgraderingen av Thorvald Meyers gate. Det omfattende prosjektet oppleves krevende for næringsdrivende og besøkende.

Publisert

Gaten ønskes i hovedsak omregulert fra kjørevei til kollektivgate. Hensikten med detaljreguleringen er å forbedre trikkens fremkommelighet og sikre gode forhold for byliv, herunder fotgjengere, varelevering, handel og annen næring. Bymiljøetaten har planlagt prosjektet og det gjennomføres i samarbeid med Sporveien og vann- og avløpsetaten. Olaf Ryes holdeplass legges midlertidig ned. Næringsdrivende bekymrer seg for nedgang i salgsvirksomheten. Fortauene oppleves trange og kronglete. Forbipasserende velger å gå på motsatt side av veien.

Næringsdrivende butikker.

FUTUR Store opplever arbeidet krevende. Butikken er en uavhengig moderne high-end butikk som ligger i hjertet av Grünerløkka i Oslo. Butikken bærer en rekke unike håndplukkede merkevarer fra hele verden for ham og henne. Ahmet Özkurt, salgsmedarbeider på FUTUR, forteller at det ble arrangert møter med bymiljøetaten og entreprenøren underveis i planleggingen av utbyggingsprosessen. Han mener butikken ikke fikk tilstrekkelig med tid til å forberede seg på ulempene utbyggingen medfølger.

FUTUR STORE: Salgsmedarbeider, Ahmet Özkurt, opplever arbeidet krevende. <br>Foto: 300095.
FUTUR STORE: Salgsmedarbeider, Ahmet Özkurt, opplever arbeidet krevende.
Foto: 300095.

— Utbyggingen har påvirket oss negativt, absolutt, sier Ahmet.

Som Norges eneste fysiske butikk er FUTUR avhengig av besøkende kunder. Streetwear-butikken startet også opp nettbutikk i 2017. Ahmet sier at de ble nødt til å fokusere ekstra på nett og sosiale medier. «Vi må gjøre opp for færre salg i den fysiske butikken med flere nettsalg».

— Jeg liker å tro at vi har lojale kunder som uansett stikker innom til tross for byggearbeidet. Vi er Norges eneste butikk som fører merker som MISBHV, Represent, C2H4 og HAN København i Norge, og har derfor blitt et «go to»-spot for folk som digger high-end streetwear, sier han.

I motsetning til andre butikker, velger likevel FUTUR å holde dørene åpne til tross for støy. Butikken ønsker tydelig å vise at de er åpne.

— Gutta tåler litt støy! sier Ahmet og ler.

Støyete og problematisk.

Oliviers & Co ligger vegg i vegg med FUTUR Store. Butikken er en olivenoljespesialist og gir deg de mest delikate smaker ganen vil elske. Guro Aasland, salgsmedarbeider på Oliviers & CO, opplever arbeidet på trikkesporene som problematisk.

— Vi holder vanligvis døren åpen på vår- og sommertid, men ikke i år. Det blir for støyete til å kunne kommunisere med kundene våre, sier hun.

Guro forteller at bygningsarbeidet gjenspeiler seg i dårlige salgstall. Forbipasserende går gjerne omveier rundt kvartalet da fotgjengerfeltet er for trangt. I motsetning til FUTUR, fikk Oliviers & Co skriftlig beskjed i god tid før byggestart.

OLIVIERS &amp; CO: Olivenoljespesialisten må holde dørene igjen grunnet støyende arbeid.<br>Foto: 300095.
OLIVIERS & CO: Olivenoljespesialisten må holde dørene igjen grunnet støyende arbeid.
Foto: 300095.

— Flere velger nok heller å ta turen til Steen & Strøm for å handle på Oliviers & Co. Butikken på Grünerløkka er større og tilbyr et bredere utvalg sortiment, men veien hit har blitt kronglete og tung, sier hun.

Butikken rister.

Guro var nervøs for å komme på jobb i dag. Hun hadde ikke arbeidet på en stund og forteller om problematikken med utstillingsvinduene.

— En kollega opplyste meg om boringen fra anleggsarbeiderne. Når de borrer, rister hele butikken. Jeg er redd for å stille ut noe som kan knuse i vinduet, sier hun. Butikk-skiltet måtte hun bære unn igjen. Skiltet okkuperte nærmest halve fortauet.

Håper på lysere tider.

Byggeperioden startet den 25. februar 2019 og prosjektet er planlagt ferdigstilt i løpet av 2021. Etter arbeidene i første del er ferdig, fortsetter arbeidet i nedre del og avsluttes med øvre del av Thorvald Meyers Gate. Næringsdrivende kan ikke gjøre annet enn å håpe på lysere tider og flere besøkende kunder

TRIKKEPROGRAMMET: Thorvald Meyers Gate ønskes omregulert fra kjørevei kollektivgate.
TRIKKEPROGRAMMET: Thorvald Meyers Gate ønskes omregulert fra kjørevei kollektivgate.

Trikkeprogrammet

■ Oppgradering av Thorvald Meyers Gate

■ Bymiljøetaten har planlagt prosjektet og er byggherre. Det gjennomføres i samarbeid med Sporveien og vann- og avløpsetaten.

■ Ønskes omregulert fra kjørevei til kollektivgate

■ Gaten, trikkeskinner, fortau, overgangshåndteringen og deler av vann- og avløpsnettet skal fornyes

■ Olaf Ryes holdeplass legges midlertidig ned

■ Redusert fremkommelighet

■ Nye trikker og byrom

■ Prosjektet er planlagt ferdigstilt i 2021