MOT VAKSINEPASS: Her demonstrerer Salim A. Khan og flere medlemmer fra gruppen DEICHmenneske i Frognerparken mot innføring av vaksinepass før høringsfristen onsdag 12. mai.

Demonstranter ble anholdt av politiet i Frognerparken

Lørdag 08. mars demonstrerte gruppen DEICHmenneske mot vaksinepass i anledning frigjøringsdagen. De ble anholdt av politiet og bedt om å fjerne seg fra parken.

Publisert Sist oppdatert

– Vårt hovedbudskap i anledning frigjøringsdagen er at nå må norske borgere si ifra om at de vil beholde et anstendig demokrati, en rettsstat uten medisinsk apartheid, sier ansvarlig arrangør for demonstrasjonen, Salim A. Khan.

Trussel mot demokratiet

Salim A. Khan forteller at de demonstrerer for å markere 8. mai, Norges frigjøringsdag, fordi det var da vi fikk demokratiet tilbake fra nazistene og vi sa aldri mer. Men på onsdag er det høringsfrist for det som populært blir kalt vaksinepasset som er et vaksinesertifikat som er eu-tilpasset.

– Ifølge media er det 3000 mennesker som har svart på høringen på regjeringen.no og jeg tror de fleste er kritiske, sier Kahn.

Han mener at et slikt system fører til at befolkningen deles inn i to grupper hvor den ene gruppen er den flinke og får slippe til på konserter og gå i barnehagen, mens de andre får sitte hjemme med havregrøten sin.

– Dette er prinsipielt, det handler om at vi vil hjelpe folk, sier Khan.

ANHOLDT: På vei til parkens hovedinngang blir demonstrantene anholdt av politiet og bedt om å forlate parken.

Anholdt av politiet

Fakta:

-Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i høringsnotatet et midlertidig nytt kapittel 4A i smittevernloven med regler om koronasertifikat.

.

-Formålet med de nye bestemmelsene er å etablere et system for sikker og verifisert dokumentasjon av vaksinasjonsstatus, immunitet etter gjennomgått koronasykdom og testresultat.

.

-Videre skal forslaget legge til rette for innføring av en kommende EU-forordning og gi departementet fullmakt til å effektivt regulere bruken av et koronasertifikat i forskrift når det er behov for dette.

·

Høringsfristen er 12. mai

Kilde: regjeringen.no

Demonstrantene skulle egentlig marsjere fra Monolitten i Vigelandsparken nedover mot byen til Sofienbergsparken avsluttes på Grønland, men de ble stoppet og anholdt av politiet på vei mot hovedinngangen etter meldinger om at de gikk for nære folk, og at de brukte høyttaler til å spre budskapet sitt utover parken.

– Dette er en markering og demonstrasjon som ikke er meldt inn, og som ikke er ønsket i parken her i hensyn til parkens besøkende fordi det er støy og sjenerende, sier politiet på stedet.

Positiv til vaksinepass

LETTELSER: Tove Lie er glad for de lettelsene som har kommet i Oslo denne uken og håper det fortesset frem mot sommeren.

Tove Lie er en av flere som observerte demonstrantene. Hun har bodd på Frogner i 40 år og er ofte på spasertur i Frognerparken. Hun er helt uenig med demonstrantene, og er selv svært positiv til vaksinepass. Hun har fått sin første dose på vaksinesentret på Frogner og skal om kort tid få sin andre, og er veldig glad for det.

– Hvis vaksinepass kan bidra til at flere vaksinerer seg, og det blir lettere å åpne opp samfunnet, er jeg for at det blir tatt i bruk, sier Lie.

Hun følger med på tyske nyheter og har hørt at de har hatt problemer med forfalskninger av vaksinesertifikat, men mener allikevel at det er bedre enn ingenting.

– Man må ha noen slags garanti for å åpne opp, mener Lie.

Powered by Labrador CMS