OSLO TORG: Per Olav står midt på Oslo torg, der torget opprinnelig befant seg.

Bortgjemt og bortglemt; – Nå må det skje noe her!

Politikere, Gamlebyen historielag, Middelalder- Oslo og Oslo selskab var mandag 27.mai samlet til et møte angående gjenoppbygging av Middelalderparken i bydel Gamle Oslo.

Publisert Sist oppdatert

–Nå må det skje noe her, sier Agnes Vilijugrein, (AP) 1.kandidat i Gamle Oslo til NRK på direktesending fra møtet.

Bakgrunnen for møtet

Forhandlingene angående ombygningen av Middelalderparken har vart siden 2013. Møtet 27.mai var det fjerde møtet med agendaen Middelalderparken. Ved en rekke anledninger har politikerne i Oslo kommune uttrykket seg svært positivt om viktigheten av å verne om levningene etter Middelalderbyen Oslo, og formidle kunnskapen om Oslos historie, skrives det i invitasjonen til møtet. Kulturetatens plan for Middelalder-beltet er vedtatt til grunn for utviklingen av området.

Kommunen har dermed gitt sin tilslutning til Banenors landskalsplan for Middelalderparken. Middelalder-Oslo lanserte i 2017 Framtidsbilde for Oslo middelalderby 2024-2030, med forslag til tiltak og arenaer for tiltak og i 2018 ti nye tiltak. Før kommunevalget i 2015, ga samtlige partier tilslutning til Middelalder-Oslos visjon med navn Nordens Pompeii. De har fulgt opp dette ved å gi støtte til utviklingen av området basert på de gamle levningene og historien som er knyttet til området.

Sjøboder og naust

Agnes Vilijugrein, AP 1.kandidat i Gamle Oslo, forteller at det er bygd en båt som forhåpentligvis skal sjøsettes, sjøboder og naust skal bygges. Vannspeilet i Middelalderparken skal etter planen bli en gjenskapning av det historiske havnemiljøet fra datiden. Gamlebyen-historielag har på sine nettsider laget plantegninger til sjøbodene og naustene. Det vil dermed si at det ikke står på planlegging, men pengestøtte fra kommunen.

–Det er tydelig at det nå er på tide å være konkrete med planene. Derfor har vi jo kommet med en del forslag som trolig skal gjennomføres. Jeg er glad for, og det er fint å se at så mange er enige, sier Agnes Vilijugrein.

Lang enighet

Politikerne har alltid vært enige og positive angående forslagene de forskjellige har kommet med, problemet er pengestøtten. Middelalderparken Middelalderparken strekker seg fra Oslo torg til Kristiania torg, en avstand på 1,6 kilometer. Oslo har en rik historie knyttet til området rundt Oslo torg, som lå i krysset Oslogata/Bispegata. Oslo torg knyttet i sin tid sammen befolkningen i Oslo ved byttehandel og salg.

–Dette er en fin gåtur gjennom Oslos historie, sier Odd Einar Dørum til NRK, leder for Middelalder-Oslo og tidligere politiker.

Sjøsetting blir starten på prosjekt

Sjøsettingen av båten som er bygget skal sjøsettes 18.juni. Dette blir forhåpentligvis starten på prosjektet rundt Middelalderparken. Båten er bygget av kulturetaten, som er med å støtte foreningene rundt prosjektet.

Gamlebyen Historielag

Som pensjonist tar Per Olav Reinton, leder for Gamlebyen historielag, med seg interesserte igjennom Middelalderhistorie rundt om i Middelalderparken. Turene går ut på å opplyse historieentusiaster om Oslos historie.

–Jeg blir nesten flau over å vise turistene frem det vi kaller vår gamle historie. Mange av turistene vil gjerne se den gamle byen Oslo var, men her nede er det ikke mye å være stolt av. De aller fleste funnene ligger gjemt i en kjeller på Tøyen, forteller Reinton.

Feiring av jubileum

I 2024 er det 400 år siden byen brant og ble gjenreist av Christian IV. Den nye byen fikk navnet Christiania, etter kongen.

–Håpet er å kunne feire jubileumet i en flott Middelalderpark, hvor det historiske kommet tydelig frem, sier Reinton.

Powered by Labrador CMS