GOD STEMNING: Hertha Berlin tapte mot Dortmund, men stemningen var det ingenting å si på. Foto: Mathias Hagen

Hertha tapte tross feberredninger av Jarstein

Et gulljagende Dortmund tok en viktig seier på overtid i et oppgjør full av dramatikk.

Publisert Sist oppdatert
  • Hertha Berlin – Borussia Dortmund 2-3 (2-1)

Borussia Dortmunds stjernespiller Marco Reus ble tungen på vektskåla da de slo Rune Almenning Jarsteins Hertha Berlin i toppkamp på Olympiastadion. For så sent som tre minutter på overtid kunne gultrøyene slippe jubelen løs etter å ha vært i trøbbel mot Hertha og Jarstein i en meget dramatisk kamp.

- En slik seier i det 93. minutt vil gi oss en enorm dytt, sa matchvinneren etter kampen.

For det var altså Hertha som startet best. Nesten før tilskuerne hadde rukket å sette seg ned på sine seter scoret Hertha. Det var tidligere Chelsea-spiller Salomon Kalou som satte ballen etter en stygg retur fra Dortmund-keeper Burki som slo ballen inn i farlig område i stedet for ut til siden. Dermed kunne Kalou enkelt sette ballen i det tomme målet, og fikse 1-0 til Hertha etter kun fire minutter spilt.

Og det var Hertha som fortsatte presset, og de var det klart beste laget fra startblokkene foran en fullsatt Olympiastadion. Engelske Jadon Sancho var farlig frempå noen ganger fra sin venstrekant, men slet med å overliste Jarstein.

Kontroversiell straffe

Men rundt ti minutter senere skulle Dortmund svare litt ut av det blå. For da tidligere FC København-spiller Thomas Delaney kom på skuddhold, gikk ballen via Hertha-forsvarer Rekik og bak en sjanseløs Jarstein, som hadde allerede slengt seg mot retningen skuddet var på vei.

Etter Dortmund-scoringen fikk Hertha en liten knekk, og Jarstein måtte varte opp med flere feberredninger for å holde laget sitt inn i kampen. Ved tre anledninger tok speakeren på stadion til ordet for å hylle deres keeperhelt. Og fansen fulgte opp og ropte hans navn etter speakeren på stadion.

Men mot spillets gang tok Hertha ledelsen nok en gang. Også denne gangen var det en av deres store stjerner, Kalou, som satte ballen i nettet for hovedstadslaget. Denne gangen på straffe til store protester fra Dortmund-spillerne og deres fans.

Ballen gikk opp i hånda til Dortmund-spiller Julian Weigl, og dommeren så seg altså nødt til å blåse straffe til Hertha. Reprisene viser at straffen er diskutabel med tanke på at ballen gikk i hånda hans som beskyttet ansiktet hans. Likevel, Kalou satte 2-1 for Hertha Berlin, og hele stadion viftet med sine blå og hvite skjerf av glede.

Heller ikke Dortmund-trener Luciano Favre var fornøyd med beslutningen.

FLOTT RAMME: Olympiastadion rommer rundt 75 000 tilskuere, og denne kvelden var arenaen fullsatt. Foto: Mathias Hagen

- Det er idiotisk. Hvem oppfant denne regelen? Det er en skam, mener jeg. Som fotballspiller kan du ikke akseptere dette. Disse folkene har ikke peiling på fotball, tordnet Favre etter kampen.

Dramatiske sluttminutter

Men til tross for et kontroversielt straffe ga Dortmund seg aldri. Med en meget ivrig og bråkete bortefans i ryggen, fikk Dortmund et spillemessig overtak igjen. For gjengen i gult på tribunen kan tenkes å være rundt 10- til 15 000 mennesker. Slikt blir det liv av, selv på et romslig anlegg som Olympiastadion.

For etter hvilen kjørte Dortmund på, og det føltes til tider som at det bare var ett lag på banen – og Jarstein.

Og dette skulle etter hvert betale seg for Dortmund, som aller helst måtte vinne kampen for å henge på Bayern München i tittelkampen.

Kun minutter etter at lagene hadde gått ut på gressmatta etter pause fikk Dortmund corner. Og stopperkjempen Dan-Axel Zagadou headet ballen perfekt bak en sjanseløs Jarstein. Nordmannen var nok ikke fornøyd med markeringen i feltet, ettersom at Zagadou kunne heade ballen uten nevneverdige forstyrrelser fra de nærmeste motstanderne.

Som det ofte er i tyskland, prøver fansen til lagene å fyre opp spillerne til å ytre sitt aller beste. Uansett om de ligger under eller leder. Og kanskje Hertha-spillerne ble litt vel tent da to spillere fikk rødt kort i slutt minuttene. Det første på grunn av to gule, og det siste var av det mer absurde slaget. Vedad Ibisevic kastet ballen i hodet på en annen Dortmund-spiller i sinne. Etter mye knuffing og krangling valgte dommeren å vise ut Ibisevic.

Men fokuset ble altså til slutt flyttet bort på kveldens store helt, Marco Reus. Han fikk en smart ball langs bakken av Sancho, som han satte enkelt i mål fra syv-åtte meter. Alle Dortmund-spillerne løper mot hjørneflagget i eufori, mens fansen er minst like gira. For jubelen til Dortmund-fansen lagde et volum som kunne vært fra hjemmefansen.

Dortmund i gullkamp

Til tross for tapet, var Hertha Berlin-manager Pal Dardai fornøyd med lagets innsats.

- Vi har spilte en veldig god kamp. Vi må lære av dette og kjempe litt hardere. Det blir neste steg, sa Dardai etter tapet.

Men en god stund hang likevel altså Hertha med i kampen spillemessig. Mye takket være Jarstein som ble belønnet med å være med på ukens lag for femte gang denne sesongen av den tyske avisen Kicker. Dette er mer enn noen andre keepere i den tyske Bundesligaen.

Men Dortmund-manager Favre var ikke overrasket over at de ikke dominerte kampen.

- Man kan ikke dominere et lag i 90 minutter. Første omgang var tøff, men ikke dårlig. Andre omgang var mye bedre, og vi fortjente seieren til slutt, sa Favre.

Dortmund klarte altså å henge på Bayern med nød og neppe. De to gigantene ligger nå med 60 poeng hver etter 26 kamper spilt og åtte kamper igjen av sesongen.

KUNNE JUBLE: Dortmund-fansen var gjengen som kunne smile til slutt etter å ha tatt nok en tre-poenger i Bundesliga. Foto: Mathias Hagen