KOLLEKTIV: I en leilighet i Bjerregaards gate bor Marte sammen med fire andre jenter.
KOLLEKTIV: I en leilighet i Bjerregaards gate bor Marte sammen med fire andre jenter.

Marte (23) om SV-forslag: – Hadde vurdert å flytte fra Oslo til distriktet om det blir reelt

SV vedtok på landsmøtet et forslag om flyttetilskudd til de under 30 som flytter til distriktene. Det er Marte Husby på St. Hanshaugen positiv til.

Publisert
Leder i SV St. Hanshaugen, Beathe Øgård.
Leder i SV St. Hanshaugen, Beathe Øgård.

– Jeg tror dette kan være en positiv ting, selv om jeg ikke vet hvor realistisk det er. Men jeg hadde vurdert å flytte fra Oslo til distriktet om det blir reelt, forteller HR-studenten Marte Husby.

Forslaget er ett av flere, som ble vedtatt på SVs landsmøtet 23. - 25. april. Disse skal sikre folketallsvekst ute i distriktene. Leder i SV St. Hanshaugen, Beathe Øgård tror dette kan gjøre at flere unge tar steget med å flytte ut av storbyene.

– SV ønsker å ha levende lokalsamfunn i hele landet. Vi vil gi unge som ønsker å flytte ut til distriktene, en god start, sier Øgård.

Uklar finansiering

Forslaget er tenkt som en nasjonal ordning, og tar utgangspunkt i tilsvarende ordninger flere distriktskommuner allerede har. Øgård trekker frem Leka i Trøndelag som et eksempel. Her kan innbyggerne søke om tilskudd på 300 000 kroner til husbygging.

Hvor mye flyttetilskuddet SV foreslår skal koste, eller hvordan innrettingen på ordningen skal være, er ikke klart ifølge Øgård.

– Det er for tidlig å si noe om konkrete summer. Forslaget ble nettopp vedtatt, så dette må utredes før man kan si noe mer spesifikt, sier lokallagslederen.

Selv om finansieringen foreløpig er uklar, tror hun tiltaket kan være positivt for både tilflyttende og innbyggerne i de aktuelle distriktskommunene.

– Det handler også om å sikre tilbudet til de som allerede bor i distriktene. Bedring av offentlige tjenester slik at disse er nærmere folk og å legge nye statlige arbeidsplasser til distriktene ble også vedtatt på landsmøtet, sier Øgård.

TRØNDER: Selv om Marte er fra Orkanger, har hun ingen plan om å flytte hjem.
TRØNDER: Selv om Marte er fra Orkanger, har hun ingen plan om å flytte hjem.

Trives sentralt

Marte Husby (23) studerer HR og organisasjonspsykologi ved Høyskolen Kristiania. Til sommeren har hun bodd to år i en leilighet på St. Hanshaugen, og hun har ingen tanker om å flytte.

– Da jeg flytta til Oslo følte jeg at ingen kunne ta meg og at alt var trygt. Det føler jeg fremdeles her på St. Hanshaugen. Jeg trives veldig godt her. Det er sentralt og rolig, sier Marte.

– Er det noe du savner ved å bo her?

– Nei det tror jeg ikke. For meg har det aldri vært noen problem å bo sentralt. Jeg kan savne marka innimellom, men parken på St. Hanshaugen er nok skog for meg. Ønsker jeg en tur i skogen er det bare en t-banetur til Sognsvann, forsikrer Marte.

Etter Marte er ferdig på studiet, tror hun at hun blir boende i Oslo i noen år. Kjøp av bolig var en stund et tema, men med dagens boligmarked er Marte forberedt på å leie i mange år fremover. Hun er derfor positiv når hun hører om forslaget til SV om flyttetilskudd.

– Jeg hadde vurdert å flytte fra Oslo til distriktet om det blir reelt. Men jobbtilbud har også mye å si, så jeg vet ikke om flyttetilskudd er nok i seg selv, sier Marte.