VILJESTYRKE: Å ha 100% viljestyrke og kjærlighet for faget er Benjamins første råd til suksess. FOTO: 300063
VILJESTYRKE: Å ha 100% viljestyrke og kjærlighet for faget er Benjamins første råd til suksess. FOTO: 300063

– Det blir som en stor godteripose, også kan du individuelt plukke ut de godsakene du liker best.

Benjamin Løkken stod på scenen for første gang i en alder av 7. Nå er han straks ferdig med 1/3 år av en bachelor i skuespill.

Publisert Sist oppdatert

Første-års studentene på bachelor i skuespill på Westerdals institutt for scenekunst, musikk og studio på Høyskolen Kristiania nærmer seg ferdige på et innholdsrikt år.

Westerdals åpnet dørene for første gang i 2001, og blant elevene som har gått der finner vi kjente komikere og skuespillere som; Odd Magnus Williamson, Henrik Thodesen, Herman Flesvig, Sigrid Bonde Tusvik, Tore Sagen og guttegjengen fra Hvite Gutter.

Bachelor linjen skuespill har over 500 søkere hvert år, og tar kun inn 20 av disse søkerne. Piotr Cholodzinski er fagets studieprogramleder og er opprinnelig teaterregissør, og har doktorgrad i regikunst fra teaterakademiet i Warszawa og Teaterhøyskolen i Helsinki.

For å bli tatt opp som elev på skuespill må man levere en opptaksprøve. Opptaksprøven består av første prøvespill og andre prøvespill. Prøvene leder frem til en rangert inntaksliste hvor de med best resultat tilbys plass.

Blant de 20 elevene som fikk plass i 2018 finner man Benjamin Løkken, en 23 år gammel mann fra Lørenskog. Drømmen til Benjamin er å kunne leve av skuespiller yrket, og har allerede fra ung alder stått på scenen og jobbet i TV-bransjen.

Jeg møter Benjamin utenfor ett av de tre campusene til Høyskolen Kristiania, campus Vulkan. Campuset ligner en stor svart kube med klosse-kunst av betong og små firkantet vinduer. Ut av bygget kommer er en middels høy mann med et typisk nordeuropeisk utseende tilført blondt hår og blå øyne. Det trengs nøkkelkort for å komme inn på skolen, da man finner utstyr av høy verdi her inne.

Studieplass ved Westerdals ACT var ikke en selvfølge etter å tidligere ha søkt på KHIO ved to anledninger uten å komme inn. Men ett søk var alt som skulle til, og Benjamin kom inn på første forsøk.

«Jeg har søkt KHIO ved 2 anledninger, men ikke kommet inn der. Det vil jeg jo si at er en stor drøm, så vi kan aldri si aldri».

Benjamin har alltid hatt en drøm om å kunne utrykke seg igjennom teater og film og er veldig fornøyd etter å snart ha fullført sitt første år på veien som skuespiller.

– Det er noe jeg alltid har elsket. Det å skape, samt fortelle en historie slik at det vekker følelser og ettertanke hos folk er noe som driver meg. Jeg elsker å være kunstnerisk og samtidig tenke utenfor «boksen». På en måte kjøre mitt eget løp, retning og være litt spontan. Samtidig ønsker jeg å se for meg en fremtid der dagene ser forskjellige ut og der jeg kan utrykke meg på forskjellige måter. Dette er noen av grunnene til at jeg ønsker å bli skuespiller.

På teaterscenen i ung alder

Allerede i ung alder stod han på scenen i Oslo Spektrum med musikalen Putti Plutti Pott, og deretter på edderkoppen teater i The Sound of Music bare 7 år gammel.

– Disse to første møtene med teater og skuespill skapte den store interessen og gleden jeg har med teater og film den dag i dag. Dermed fortsatte jeg å søke videre på auditions og det ga resultater både innen teater, men også film, tv-serier og dubbing.

Når jeg spør Benjamin om hvorfor han syntes skuespill er gøy tenker han seg om før han svarer; «Jeg liker å jobbe med forskjellige vinklinger av mennesker og situasjoner. Det å gå i dybden, under huden og langt inn i sjelen på en karakter, samt skape en ekte, troverdig og unik karakter synes jeg er veldig spennende. Hvordan de små historiene mellom linjene kan gjøre den store forskjellen. Ikke bare for skuespillerens/karakterens utrykk, men også for publikums opplevelse av at det de ser er troverdig og ekte».

Benjamin understreker etterpå at det er flere og ulike metoder som er grunnen til at skuespill er noe han finner glede i.

– Samtidig synes jeg det er veldig spennende å jobbe motsatt vei. Finne stereotyper, unike og rare situasjoner og forme spesielle senarioer som på noen områder kan være unike, men vi mennesker kan kjenne oss igjen i.

Film akademi i Hollywood

Med mye erfaring fra teater og musikaler har Benjamin også hatt noen roller her og der i forskjellige filmer og tv-serier. For å nevne noen; Olsenbanen jr. - mestertyvens skatt, barne-serien MK-X og NRK dramaen Erobreren. I tillegg har han drama utdannelse fra tidligere studier.

– Jeg har drevet med mye teater og film hele livet profesjonelt. Samtidig har jeg gått på dramalinjen på videregående og studert et halvt år på New York Film Academy i Hollywood California.

KLOKE ORD: Benjamin´s viktigste tips er at man aldri skal gi opp uansett hva. FOTO: 300063
KLOKE ORD: Benjamin´s viktigste tips er at man aldri skal gi opp uansett hva. FOTO: 300063

Lærer mye metoder

Ved bachelor i skuespill på Westerdals lærer elevene å jobbe med mange forskjellige metoder. Dermed får de en bred kunnskap om alle de ulike teknikkene man kan bruke som deretter hjelper elevene å finne ut hva som passer best for dem.

– Det blir som en stor godteripose, også kan man individuelt plukke ut de godsakene man liker best. Samtidig har vi mange workshops med fagfolk og skuespillere utenfor skolen. Dette er med på å skape en større forståelse av hva drevne skuespillere tenker, og hvordan de jobber, samtidig som det gir oss kontakt med bransjen.

I tillegg gjør linjen mange samarbeid med de andre linjene på skolen som regi, manus og maske og hårdesign. Dette er med på å skape unike bånd med de ulike linjene som senere skal ut i samme bransje.

Workshops, Dans og sang

I tillegg til ulike metoder blir elevene undervist i dans, stemme, tale og sang som er med på å gi elevene en større bredde på kunnskapen deres som kommer til gode etter studie.

– vi jobber mye med diksjon, støtte av muskler og pust, og bruk av stemmen. Vi lærer ekstremt mye om hvordan vi best mulig kan få størst utbytte av instrumentene våres, og hvordan vi skal bruke de riktig.

Aldri gi opp

Benjamin sitt råd til andre som vil søke på skuespill er å gå inn med en 100% viljestyrke og kjærlighet for faget. Bransjen er et liv med konstante «jobbintervjuer» og man må tåle en haugevis av nei fra castere før du kan treffe et ja.

– Å være skuespiller vil også i de fleste tilfeller bety en usikker jobbsituasjon og mange lange dager med hardt arbeid. Viljen, driven og kjærlighet for faget vil jeg si er ekstremt viktig for å lykkes i denne bransjen. Når det er sagt, er den virkelig store kjærligheten tilstede for faget, ville jeg ikke nølt. Samtidig ville jeg gjort research og funnet ut av hva slags skuespill du ønsker å jobbe med. Det finnes mange skoler i Norge og utlandet som jobber på forskjellige måter.

«Aldri gi opp, og alltid fortsett med å pushe deg selv videre. Et nei vil aldri stoppe deg».