RETURNERER: Jurisin er tilbake med sine hjemmelagde varer, alt laget for hånd.
RETURNERER: Jurisin er tilbake med sine hjemmelagde varer, alt laget for hånd.

Av Løkka, Til
Løkka, For Løkka

MARKED: Det gikk et mylder av mennesker gjennom Markveien og Olaf Ryes plass den solfylte mai-helgen da Løkkadagene gikk av stabelen. Boder med varer og servering, og mange blide fjes fylte markedet.

Publisert

11 og 12. mai ble Løkkadagene arrangert sentralt på Grünerløkka for store og små, lokalbefolkningen og tilreisende. Butikker, serveringsteder, kulturaktører og frivillige organisasjoner viste i løpet av de to dagene frem alt det urbane Løkka har å by på.

– Vi ønsker jo at butikkene og andre næringsdrivende har fokus på unike produkter og konsepter nettopp for å få frem identiteten til Grunerløkka, sier ansvarlig redaktør i Visitløkka, Grunerløkka- kultur- og næringsforening, Jan Robert Johnsen.

Visitløkka, Grunerløkka- kultur- og næringsforening arrangerer Løkkadagene for tredje gang på rad denne våren. Unike butikker, kunsthåndverkmarked, matboder, byvandring med historielaget, servering og uteliv er noe som finner sted nederst i Markveien og strekker seg opp til Olaf Ryes plass.

Prioriterer medlemmer

Som medlem i Grünerløkka kultur- og næringsforening får du gratis disponere en standplass under Løkkadagene. Medlemskapet er primært for aktører som har sin virksomhet i bydelen. Frivillige organisasjoner på Grünerløkka får også gratis plass. Andre organisasjoner er også velkomne mot en liten avgift. Butikkene som holder til i en av sidegatene får plass i Markveien.

– Vi oppfordrer butikker, serveringssteder og andre næringsdrivende til å fokusere på unike konsepter og produkter, miljøvennlig eller etisk profil, kortreiste eller lokalproduserte varer fremfor å kun ha fokus lav pris, presiserer Johnsen.

Løkkadagene ønsker å være et engasjerende og oppmuntrende event for både lokalbefolkningen men også for dem som tilhører andre bydeler, eller tilreisende fra andre byer. Det legges vekt på at eksterne aktører er hjertelig velkommen til å delta, så langt de ikke er en konkurrent mot lokalt næringsliv i bydelen.

Lokal satsning

Arrangøren presiserer at når det er markedsdager er det viktig å få med lokale aktører. Visitløkka er opptatt av at de som driver næring på Løkka skal ha førsteretten til å komme med mat og annet diverse. Det å rigge seg opp ute med for eksempel matbord er hardt arbeid med mye planlegging og ressurser.

– Vi ønsker å holde liv i de aktørene som allerede finnes på Løkka, nettopp fordi disse er med på å gjøre Løkka til akkurat det stedet det er - urbant og unikt. Arrangementet ønsker å holde liv Løkkas identitet som disse aktørene er med på å bidra til. Å kunne støtte disse med prioritet av lokasjon og bod, og det å holde konkurrenter unna på dager som dette er noe som bare skulle mangle, sier Johnsen.

Eksterne aktører

Mira Hval Jurisin står plassert bak boden sin for andre året på rad. Smykker, klær og drømmefangere pryder bordet.

Håndverkeren er en av de eksterne aktørene som kun driver egen nettbutikk. Hun kan forstå hvorfor arrangørene i hovedsak ønsker lokale aktører, men påpeker at det i utgangspunktet er få håndverkere på markedsdagene og at hun derfor er med på å bidra til et større spenn i utvalget av varer.

– Jeg har nok et litt annet klientell enn de fleste andre boder, forteller Jurisin.

Jurisin sier at hun ser på det som lønnsomt selv om hun i år opplever det som roligere enn i fjor for hennes del. Hun påpekte at plasseringen av boden har en del å si. Lørdag stod hun på Olaf Ryes plass, mens i dag står hun i Markveien.

– Sett bort i fra at det generelt er mer trykk her på en lørdag, har bodplasseringen mye å si i forhold til at en synes bedre visse steder, sier Jurisin.

Optimistisk

Hvor veiene er bilfrie og parken brukes til en blanding av handel, frivillig organisasjoner og diverse aktiviteter, har arrangørene og fått restriksjoner fra brannvesenet på hvilke gater som kan stenges til allmenn bruk av f.eks kollektivtrafikk. Johsen kan likevel meddele, til tross for all utbygging at de er av den oppfatning at folk flest er fornøyde med arrangementet, og at det i år har vært mer folk enn noensinne.