Nora og faren Frode driver Arv Kaffe & Retro.

Frode og Nora åpnet kafé for første gang under pandemien. Dette skulle by på utfordringer.

Sent i oktober 2020 åpnet far og datter Arv Kaffe og Retro i Gamlebyen. Når kaféene ikke fikk tilby sitteplasser lenger, merket familiebedriften den virkelige forskjellen.

Publisert Sist oppdatert

I Schweigaards gate 57 ligger den syv måneder unge familiebedriften. Faren Frode og datteren Nora åpnet Arv Kaffe & Retro sent i oktober 2020. Siden den gang har læringskurven vært høy.

Familien har nemlig aldri drevet kafé før og Arv skulle bli deres prøvekanin. På toppen av det, åpnet de midt i korona-pandemien. Spenningen rundt hvordan det skulle gå med bedriften, var derfor stor.

Åpningen

Da det ble innført strenge restriksjoner overfor butikker og restauranter, ble mye satt på vent for familiebedriften. Salget av gamle retroskatter kunne ikke foregå i butikken og den lune kafé-stemningen forsvant, da det ikke lenger var tillatt å sitte inne. Økonomien ble derfor svekket.

– Det er noe helt annet å kunne ta imot gjester ved å tilby dem sitteplass. Vi får også solgt mer ting, når folk sitter og spiser vafler, og titter på alle tingene, forteller Nora

Arv tilbyr takeaway som et alternativ til å sitte inne. På menyen finner du blant annet deres signaturrett: belgiske vafler med fyll. – Du får ikke bedre vafler i byen, sier Frode.

Hun legger til at de var forberedt på at de åpnet i uforutsigbare tider. Det har derfor vært en fordel for bedriften at det kun er Nora som er ansatt. De er en liten familiebedrift og har andre ting de holder på med utenom. Det har derfor vært trygt for dem å drive kafeen midt i korona-pandemien.

– Jeg studerer ved siden av dette og faren min jobber fulltid, så vi har åpent her kun fredag til søndag. På den måten baserer vi ikke hele inntekten vår på kafeen, men den er heller som et slags hobby-prosjekt for oss. Dersom vi hadde startet opp veldig stort og måtte stengt ned på grunn av korona, så ville det vært noe helt annet, påpeker Nora.

Alternative løsninger

Åpningen av familiens første kafé rett før nedstengningen, var derfor ikke en dans på roser. Heldigvis hadde de gode forutsetninger for at det skulle gå bra til tross for hindringer.

Nora er kafeens barista og serverte både mat og kaffe, som man kunne ta med seg i farten eller sette seg i solsteiken med. Rett utenfor lokalet, ligger det en liten park som er godt utstyrt med benker og sitteplasser. Det gjorde det enkelt for kunder å ta med seg en vaffel for å nyte den ute.

Salget av varene i butikken, ble flyttet til deres egen nettbutikk, noe som har vært redningen til mange lokalbutikker. Familiefaren har lenge hatt en lidenskap for porselen og på den måten, kunne han fortsette å dele sin porselens-glede med kundene.

Veggen er full av porselensservise og andre unike gjenstander, hovedsakelig fra 60- og 70-tallet.

Felleskap

Nora forteller at det betyr ekstra mye at de har fått lov til å holde til i akkurat dette området. Hun er nemlig oppvokst i nærområdet og har en helt spesiell tilknytning til bydelen.

På hjørnet av det røde bygget i Schweigaards gate finner du Arv. I samme gate finner du også blant annet bruktbutikkene Reprise og RetroAntikk.

– Vi så nesten utelukkende bare på lokaler som lå i Gamlebyen. Jeg tror ikke det hadde vært like gøy, om det ikke hadde vært i dette området som jeg kjenner så godt, innrømmer hun.

Det har derfor betydd mye at folk har kommet innom og vist støtte. Det at de har blitt tatt godt imot, har hjulpet på motivasjonen.

– Vi er veldig heldige som har fått blitt en del av bruktmarked-miljøet i denne gata. Det er veldig gøy å holde til her, vi er et slags nettverk med bruktbutikkene. Vi snakker med hverandre, hjelper hverandre, inviterer felles til arrangementer og har markedsdager sammen. Det er spennende, forteller Nora.

Hun er nå spent på hvordan tiden blir fremover, da butikkene endelig har fått lov til å åpne igjen.

Powered by Labrador CMS