BESØKENDE: To av over 500 000 årlige besøkende på Vikingtidsmuseet.

Endelig fremdrift på Vikingtidsmuseet

Når forskning- og høyere utdanningsministeren Iselin Nybø nå lover 35 millioner kroner til nytt museum på Bygdøy, kan første spadetak på det nye Vikingtidsmuseet kan endelig tas.

Publisert Sist oppdatert

Det har de siste årene vært mye oppmerksomhet rundt Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Det hele startet med at museet ikke ble tildelt en eneste krone i statsbudsjettet som ble vedtatt i desember 2018. Planene var å bygge et museum rundt det allerede eksisterende museumsbygget, med en størrelse på 13 000 kvadratmeter, hvorav 5000 av dem vil fungere som utstillingsareal. Rett etter nyttår ble det igjen vurdert, og i oktober 2019 det kom frem at det allikevel blir innvilget 35 millioner kroner til nytt museum på Bygdøy. Museet har omtrent en halv million besøkende hvert år, og det er forventet at tallet vil stige til 800 000, når museet er ferdig.

POPULÆRT: Vikingtidsmuseet er et av Oslos mest populære museer.

Vikingskipene

I dag står det tre vikingskip på Vikingtidsmuseet; Osebergskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet. Alle de tre skipene er funnet og gravd frem i perioden mellom 1867 og 1903. Vikingtidsmuseet ble ikke ferdigstilt før i 1957. En museumsvakt forteller at frem til nylig har støttene under skipene vært over 80 år gamle, men de siste månedene har disse blitt byttet ut med nye og mer stabile støtter, som et første steg mot å flytte skipene, ut i den nye delen som skal bygges. Skipene bærer tydelig preg av at de ikke har blitt tatt godt nok vare på, og museumsvakten unnskylder dette med at konservatorene ikke har fått nok penger til å kunne gjøre jobben sin så grundig som de ønsker. Støv er skadelig for treverk på lang sikt, allikevel kan man se at Osebergskipet er dekket under et lag av støv.

KONSENTRERT: Konservator fra UiO i arbeid.

Veien videre

Ved inngangen av én av de totalt tre delene av museet, står det et skilt med teksten “Vi forbereder nytt Vikingtidsmuseum! Her kan du se konservatorene våre i arbeid”. En mann jobber med å lage punkter på Dronning Åsas slede fra Osebergfunnet, og forteller at det er for å kunne restaurere best mulig, fordi en eller annen dag kommer den til å gå i oppløsning. Museumsvakten forteller meg at det nye museet vil være klart for publikum før utgangen av 2026. Arkeolog Ingvild Østbø Lunde ved University College London uttaler at hun er fornøyd med plantegningene og er lettet over at det endelig er nok penger og at det faktisk er tatt en beslutning. -De nye planene ser veldig bra ut. Det er planlagt et mye mer stabilt inneklima, samt tryggere løsninger for de verdifulle skipene våre. Vi må huske på at vikingskipene er noe av det mest verdifulle Norge har, og vi har mye stolthet i dem, som folk, sier Lunde.

Powered by Labrador CMS