OMVISNING: Sandra (21) gir en omvisning på Hasle.

Arbeidsledigheten på Grünerløkka er fortsatt et problem;
- Samboeren min har søkt 270 jobber

Under koronaepidemien har mange blitt arbeidsledige, og Grünerløkka er en av de bydelene som er rammet hardest. Flere studenter føler på at det er enda vanskeligere å få jobb nå enn før pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Hver måned legger NAV frem en rapport med hovedtall om Oslos arbeidsmarked. Denne viser arbeidsledigheten fordelt på de forskjellige bydelene, og statistikk basert på alder, kjønn og yrke. I rapportene mars-april viste det seg at arbeidsledigheten sank med nesten 10%, som er en forbedring. Den økte igjen med 2,2 prosent i mai med 1000 nye arbeidsledige.

- Det var enklere under lockdown
Sandra Andersen (21) er en av beboerne på Grünerløkka som har slitt med arbeidsledighet det siste året, og det er hun ikke alene om. Hun jobbet tidligere som tilsynsvakt på barneskolen, hvor bygget ble leid ut på kvelden til andre utvalg. Som et resultat av korona mistet hun hovedjobben sin, ettersom det ikke lenger var lov å samle flere mennesker på én plass.

- Jeg hadde ingen inntekt etter det. Det var hovedjobben min ved siden av studiene, og jeg fant ingen ny jobb. Det var allerede vanskelig for studenter å få jobb før korona kom, og nå ble det plutselig enda vanskeligere, forteller hun.

Hun bor på Hasle sammen med studentsamboeren sin, og forteller at det er et ungt miljø på Grünerløkka, som også kan være en grunn til hvorfor det er så mange arbeidsledige der. Ifølge rapporten til NAV er noen av de som er mest utsatte i 20-29 års alderen, som kan være unge studenter.

- Hvordan var det å bli arbeidsledig og bo i en av Oslos dyreste bydeler?

- Det gikk greit til å begynne med. Det var enklere under lockdown, fordi da hadde jeg ikke noe annet å bruke studielånet mitt på annet enn leie og mat. Men nå som ting begynner å åpne igjen så fører det jo til mer bruk av penger. Heldigvis fikk jeg hjelp av mamma, men det er uheldigvis ikke alle som har muligheten til det, sier hun.

Samboeren har søkt 270 jobber

Sandra forteller også at samboeren hennes, som er like gammel som henne, har slitt litt mer enn henne på jobbmarkedet. Det har ført til et lite økonomisk press når det kommer til betaling av husleien.

- Jeg har spart mesteparten av tilleggslånet studentene fikk, ettersom jeg vet at jeg kommer til å trenge det til husleien i fremtiden. Samboeren min studerer nettstudier ved Høyskolen Kristiania og har et rart studielån som fører til at han får mindre hver måned. Dette gjør at i perioder må betale mer, og at når jeg først har penger så må jeg bruke mer på leie, sukker hun.

I mai har det kun vært 0,6 prosent av de arbeidsledige på Grünerløkka som aktivt søker jobber med tiltak. Dette tilsvarer kun 236 mennesker, men hvorfor er tallet så lavt sammenlignet med hvor mange arbeidsledige det faktisk er? Som sagt føler mange studenter at potensielle arbeidsgivere ikke ser på dem som kvalifiserte nok, noe som gjør det vanskeligere for dem å bryte ut i arbeidsmarkedet.

- Mange har sluttet å søke jobber fordi de føler at det ikke går noen vei. Det er også noe jeg har følt på selv. Man er ikke kvalifisert nok, og det er ofte ikke rom på arbeidsmarkedet for oss studenter. Det er et sjansespill, jeg fikk den første jobben jeg søkte på i fjor, mens samboeren min har søkt 270 jobber, og han har fortsatt ikke fått noen henvendelser, forteller hun.

Studenter er de første som blir utsatt

- Hvorfor tror du at det er så mange arbeidsledige i bydel Grünerløkka?

- Grünerløkka er jo en av de største bydelene, og de fleste som bor her er i vår aldersgruppe. Jeg vet ikke om arbeidsledigheten alltid har vært høyest her, men det er mange studenter her som gjør at folk med deltidsstillinger blir permittert først, som kan være en grunn. Mange på østkanten har større befolkningsmasser som kan føre til økt arbeidsledighet. Studenter bor også ofte alene og er selvstendige, og føler ikke at man bor under «mammas tak», sier Sandra.

Statistikken viser at arbeidsledigheten alltid har vært høy på Grünerløkka. En rapport fra Aetat Oslo og Akershus, som i dag er Arbeids- og inkluderingsdepartementet, viste at nesten hver tiende i bydel Grünerløkka var arbeidsledig i 2005. I ettertid har bydelen holdt seg blant de øverste på listen over bydelene med høyest arbeidsledighet, men som et resultat av koronaepidemien har tallene variert i løpet av det siste året. Men nå som Oslo nesten har blitt fullt gjenåpnet, settes flere unge studenter ut i jobb igjen.

Powered by Labrador CMS