NAV: Dette skiltet møter alle som skal til NAV. For noen representerer det også en lang periode med frustrasjon og misforståelser.

– Svimmel og
misforstått av NAV

Antallet kronisk svimle i Norge øker, og én tredjedel kan rapportere at de regelmessig blir misforstått av ansatte og veiledere ved NAV.

Publisert Sist oppdatert

Langvarig svimmelhet kan by på en rekke utfordringer. Tilstanden kan raskt lede til nedsatt arbeids- og funksjonsevne, i tillegg til isolasjon og depresjon. Det er heller ikke sjelden at pasienter får sterkt redusert inntekt i etterkant og i verste fall må si opp jobben. I en ny spørreundersøkelse gjennomført i samarbeid med organisasjoner for svimle, kunne én tredjedel av deltagerne fortelle at de har opplevd misforståelser på møter med NAV.

Ikke alvorlig nok

«Anne» ønsker å holde seg anonym, da hun er midt oppi sin sak hos NAV. Hun har slitt med indre-øre-sykdommen Morbus Ménière siden 2007 og har opplevd at sykdommen har stjålet både inntekten og hørselen hennes.

Øresykdommen gir kraftig svimmelhet, tinnitus og sterkt nedsatt hørsel. På møtene med sin veileder på NAV, føler hun at tilstanden hennes ikke tas alvorlig og at hun ikke blir forstått.

– Jeg har blitt helt døv på venstre øre og har tinnitus i begge. Jeg sliter daglig med svimmelhet og det er vanskelig å fungere vanlig i hverdagen - ikke bare på jobb. Likevel opplever jeg at veilederen ikke forstår utfordringene som følger av sykdommen. Jeg og familien min oppfatter det slik at NAV ikke tar svimmelhet alvorlig, avslutter «Anne».

Saken fortsetter under bildet.

ILLUSTRASJONSFOTO: Hos pasientene med Morbus Ménière, er hørseltap en av hovedsymptomene. Da er det aktuelt med høreapparat.

Dyttet ned på lista

Narve Bjørneseth ved Apexklinikken har jobbet som balansefysioterapeut i elleve år og har fokusert på svimmelhet som hovedsymptom. Han hører stadig at pasientene ikke føler seg forstått hos NAV.

– Pasientene ønsker derfor at jeg skriver et referat over undersøkelsene vi har gjort, og da skriver jeg på en slik måte at også saksbehandlere på NAV forstår. De er jo ikke trent opp på alle betegnelsene slik vi er.

Bjørneseth er enig i at kronisk svimmelhet har blitt «dyttet langt ned på lista over sykdommer». Han tror at dette har mye å gjøre med hvilken grad svimmelhet kan relateres til.

– Problemet er at alle har opplevd smerte og det kan enklere relateres til, men ikke alle har opplevd svimmelhet som varer i lange perioder. Mange tenker at å være svimmel er noe som vil gå over om kort tid; ikke at man «lever på karusell» i tre dager, forteller Bjørneseth.

NAV beklager

I en epost fra NAV svarer de følgende: «Vi beklager dersom noen har opplevd at de ikke er blitt tatt på alvor i møte med NAV. Vi er opptatt av at den enkelte skal bli møtt på en god og respektfull måte, uansett hvilken situasjon den enkelte brukeren er i.»

ILLUSTRASJONSFOTO: For noen svimle er det nødvendig å bruke hjelpemidler til å gå. Da er stokk og rullator mest brukt.
Powered by Labrador CMS