Bilde av Anne Frank utenfor minnesenteret. Malt av kunstneren Jimmy Cochran. FOTO: Amanda Mirenge

Dagboken som rørte millioner

Berlin er en storby med kunst, kultur og historiske monumenter rundt hvert hjørne. Blant konsentrasjonsleirenes fanger og deres grusomme skjebner, til Berlin- murens tidligere naboer, finnes ett museum dedikert til en jente som ga oss ett personlig innblikk i sin verden på denne tiden.

Publisert

I årene før og under andre verdenskrig, ble millioner av jøder drept i Europa som følge av nasjonalsosialistisk forfølgelse. Blant dem var en ung jente som kun rakk å bli 15 år, hun het Anne Frank. Anne Marie Frank ble født i 1929 i Frankfurt, Tyskland. I 1934 bosatte Frank familien seg i Amsterdam, hvor Anne og søsteren Margot begynte på skole. Da Tyskland invaderte Nederland noen år senere innførte okkupasjonsmaktene strenge regler for jødene, og i 1942 mottok Margot innkalling til tvangsarbeid i Tyskland. I frykt for hva som var i vente, bestemte familien seg for å gå i dekning. Sammen med fire venner gjemte de seg i bakbygningen til farens kontorbygning. Fra 12. Juni 1942 til 1. August 1944 klarte gruppen på åtte å gjemme seg i annekset før de ble arrestert.

Dagboken

Det var i løpet av disse årene at Anne Frank begynte å skrive dagbok om sitt isolerte liv. Anne som døde av sykdom i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, hadde drømt om å bli forfatter. Denne drømmen fikk hennes far realisert på den unge forfatterspirens vegne da han, som eneste overlevende av familien, publiserte dagboken etter hennes død. Boken ble oversatt til mange språk, og er trolig sett på som verdens mest leste dagbok. Dagboken har i senere tid blitt satt opp som film, teater og opera.

Minnesenter

”The Anne Frank Center” i Berlin er en utstilling satt opp i samarbeid med Anne Frank huset i Amsterdam. Senteret fokuserer hovedsakelig på dagboken og livet til den unge jødiske jenta med den tragiske skjebnen. Dagboken ses i dag på som et symbol, men også som et bevis på hva jødene gikk igjennom under folkemordet. Store collager av bilder og andre spesielle objekter er satt opp rundt omkring i bygget for å gi ett intimt innblikk i Annes verden. I sin dagbok delte Anne Frank mange tanker om tunge temaer, slik som spørsmål om identitet og verdier. Rundt om i utstillingen kan man se unge mennesker fra Berlin dele sine meninger rundt de samme vanskelige spørsmålene, og man oppfordres til å gjøre det samme.

Bygningen ligger ved siden av de kjente bygårdene Hackesche Höfe, som befinner seg i bydelen Mitte i Berlin. Utstillingen tar på daglig basis imot guidede turer organisert for skolegrupper eller andre interesserte.

Powered by Labrador CMS