VÅR: En rolig dag i parken tidlig i mai. I sommermånedene går situasjonen går ut av kontroll, ifølge nabo.

– Anarki i Grünerhagen

Naboer til den populære parken er bekymret før sommeren. Nina fra Grünerløkka opplever det utrygt og invaderende.

Publisert Sist oppdatert

De fleste som bor på Løkka kjenner nok til Grünerhagen Park. Gressbakken som ligger et steinkast fra basketbanen, like ved Grünerhagen barnehage, er ikke bare populær blant Løkka-boere. Osloborgere fra alle kanter strømmer hit i sommermånedene, trolig på grunn av parkens upåklagelige solforhold. Hele ettermiddagen og tidlig kveld kan parkgjengerne sitte bekymringsløst med sola i ansiktet. Ofte i gode venners lag, med tent engangsgrill ved sin side og ikke minst, medbrakt butikkpils.

Det som høres ut som en drømmedag for noen, er andres mareritt. Nina ønsker å være anonym, men beskriver seg som en turnusjobbende bestemor, og er nabo av parken. Hun ser ikke optimistisk på tiden framover med tanke på å få ro i hjemmet.

SKÅL: Sommer i Grünerhagen betyr penger i lomma for denne mannen.

– Jeg gruer meg til hver sommer, og har gjort det de siste årene. Det oppleves utrygt og invaderende. Jeg snakker for mange. Vi har tatt det opp mange ganger, men vi kommer ikke lenger, sier hun.

I et brev til kommunen, der hun representerer flere beskrives «lovløse tilstander» i parken, og at beboerne over tid har resignert fordi de opplever ansvarspulverisering hvor enn de tar kontakt. Det pekes på unge mennesker som griller og drikker mye alkohol rett utenfor eget vindu, og problematikk som følge av dette.

Et stykke av parken ligger helt inntil bebyggelsen. Dette i motsetning til parker som Birkelunden og Sofienbergparken, som har gater på alle sider. Tidligere var det borettslaget som eide området nærmest bebyggelsen, men siden kommunen tok over har det vært fritt fram, ifølge Nina.

– Høylytt aktivitet og musikk til sent på kveld, samt både menn og kvinner som usjenert urinerer rett utenfor vinduene der folk bor er ikke veldig sjarmerende, sier hun oppgitt.

I brevet skriver hun at grillingen gir følelsen av «å bo på en branntomt som stadig oser av tjukk røyk».

– Bydelen reklamerer med mangfold og at alle skal inkluderes. Men vi ser åpenlyst salg av narkotika. I stedet for barnelek og latter er det fyllebråk fra voksne.

Ber Bymiljøetaten ta ansvar

Å flytte mener hun ikke er noen løsning.

– Et par ganger har jeg ringt politiet. En politidame sa en gang til meg at om jeg ikke tåler bråk, «da er det bare å flytte». Man kan ikke bare flytte, og vende kappen etter vinden. Jeg har bodd her i 30 år. Før stedet ble populært.

ØNSKER SKILT: På Grünerhagen ballplass er det flere skilt som minner publikum om å ta hensyn. Slike skilt finnes ikke i parken rett ved siden av, noe naboene etterlyser fra Bymiljøetaten.

Hun tror studentsiloen i nærheten er mye av årsaken til parkens popularitet. Ifølge Nina bidrar også noen politikere til å helle bensin på bålet, når de i intervjuer reklamerer for at det er greit å ta «en pils i parken».

– Det sender feil signaler. Alle vet at det ikke blir med en pils. Det blir mange, og situasjonen går ut av kontroll.

Nå ber hun Bymiljøetaten om å rydde opp.

– Hvis ikke politiet har ressurser, må det settes inn vektertjeneste fra kommunen. Skilting om atferd ville også hjulpet.

Pils i park forbudt

Justisminister Monica Mæland (H) uttalte til TV2 den 12. april i år at å drikke alkohol offentlig er forbudt, og dersom politiet ser det «skal det slås ned på».

Politet opplyser imidlertid til Norgesnytt at dette ikke stemmer i praksis. Eirik Wilmann, seniorrådgiver i politiet, sier at politiet utviser skjønn når det gjelder håndhevelse av loven mot drikking på offentlig plass.

– Det er ikke noe vi har ressurser til å prioritere. Hvis det er sjenanse, eller hvis noen melder fra om bråk tar vi tak i det om vi har tilgjengelige ressurser.

Ressursene skal disponeres så hensiktsmessig som mulig. Ifølge Wilmann er prioritering av oppdragene som kommer inn en utfordring for politiet.

– Vi har forståelse for at parkbråk er belastende. Men når vi får meldinger om fylleslagsmål, eller knivstikking ved Oslo S samtidig, så når det ikke opp i prioritet.

– Mener politiet at dersom beboere ikke tåler bråk at de bør flytte?

– Det blir vanskelig for meg å kommentere den påstanden. Jeg vet ikke hvilken situasjon denne uttalelsen ble fremsatt. Man må jo regne med et visst aktivitetsnivå i parken, samtidig er det ikke fritt frem. Det er klare lover hva angår støy, alkohol og offentlig urinering, sier Wilmann.

Parkforvalter Ida Dihle i Bymiljøetaten, med ansvaret for parken, har etter gjentatte forsøk ikke vært tilgjengelig til å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS