DET SKJER I OSLO: Sup og sauna safari arrangert av 4elements.<br>FOTO: 300054
DET SKJER I OSLO: Sup og sauna safari arrangert av 4elements.
FOTO: 300054

Sightseeing i Oslofjorden

Kursleder Hallgeir fra 4elements tilbyr sightseeingtur på stand-up paddleboard, der man ser det nye Munchmuseet, Sørenga og Operaen fra helt nye sider. Etterfulgt av innleid badstue på SALT art & music.

Publisert Sist oppdatert


4elements er et selskap som arrangerer introduksjonskurs, bedriftskurs, events, turpadling, utdrikningslag, PT timer, SUP-Yoga og utleie. I tillegg har de vært faste arrangører av stand up padle aktiviteter på Strynfestivalen og andre festivaler.

Turen starter ved Operastranden, supene ligger lina opp, er fullutstyrte og klare for tur. Instruktør og kursleder Hallgeir, og hans bedre halvdel Elisa skal guide oss igjennom det hele. De samler alles oppmerksomhet og illustrerer hvordan man skal opptre i vannet. De viser forskjellige tegn man skal ta i bruk om en situasjon skulle oppstå, og forteller at du i grunn har din egen livbøye så lenge sikkerhetsstroppen (leash) er festet i deg. Det første som fortelles er at padling motvind kan være vanskelig hvis ikke man setter seg ned på kne. Er det medvind får man god fart stående på brettet. I tilfelle noe skulle skje med SUP-ene så har instruktørene også pakket med pumpe og lappesaker som kan fikse et hvert problem som mulig kan oppstå underveis.

SIKKERHET

Det viktigste før man hopper uti er gjennomgang av sikkerhet, dette er av høyeste prioritet for 4elements. Derfor har også SUP-instruktørene i 4elements utdanning gjennom International Surfing Association (ISA). ISA har et solid etablert faglig nettverk av toppnivå, profesjonelt utdannede instruktører og eksklusive tilknyttede surf-sentre. Med dette eksklusive nettverket gir ISA det høyeste nivået av undervisning med standarder anerkjent og anvendt over hele verden.

– Vår første guidede SUP-tur var i uke 18, helt i starten av mai, da vi starter kurs-sesongen. Selv om med rett utstyr så kan man holde på hele året, med mindre det er is på vannet, forteller Hallgeir.

ISFJELL I STÅL: Skulpturen «Hun ligger» er innkjøpt for Operaen for 11 millioner kroner.<br>FOTO: 300054
ISFJELL I STÅL: Skulpturen «Hun ligger» er innkjøpt for Operaen for 11 millioner kroner.
FOTO: 300054
SIKKERHET: Sikkerhet er det 4elementssetter høyest, utstyr med til enhver situasjon og med sikkerhets stropp (leash) på så er du sikker.<br>FOTO: 300054
SIKKERHET: Sikkerhet er det 4elementssetter høyest, utstyr med til enhver situasjon og med sikkerhets stropp (leash) på så er du sikker.
FOTO: 300054

Padleteknikk og stabilitet blir forklart underveis og Hallgeir og Elisa stopper opp for å forklare litt om områdene og byggene man padler forbi. Det gir deg et lite innblikk i litt historie om noen av Oslos severdigheter, som for eksempel det nye Munchmuseet og isfjellet «Hun Ligger» som er plassert midt i vannet utenfor Operaen.

HOBBY KARRIERE

I 2004 startet og etablerte Jesper Thomsen, en kompis av Hallgeir, 4elements. Jesper er født og oppvokst i Danmark, men bodde på denne tiden i Oslo. Hallgeir ble med på 4elements sin første kitecamp ved Hvide Sande i Danmark i 2006, men startet sin SUP karriere for 4elements kitecamp sommeren 2011 og har holdt på siden da.

Da Jesper flyttet tilbake til Danmark med familien i 2012, kjøpte de inn SUP-brett og Hallgeir ble ansvarlig for å holde SUP-kurs og aktiviteter i Oslo-området. På grunn av den store interessen er han i dag så heldig at han jobber med hobby på heltid både på sommerhalvåret, og på vinterhalvåret. På sommerhalvåret er han daglig leder og SUP ansvarlig for 4elements og på vinterhalvåret er han daglig leder for Lommedalen Ski- og Snowboardskole. Ved siden av jobber han også frilans som skilærer i tillegg til skiskolen og holder andre ski-instruktørkurs for Den Norske Skiskole (DNS) og Norges Skiforbund, noen av ski-instruktørkursene holdes også i regi av 4elements.

– Kiting var hovedområdet vårt før, men vi har flyttet fokus mere over på SUP og ski-aktiviteter siden den gang. Interessen for SUP-aktivitetene øker stadig mer og for hvert år, forteller Hallgeir.

OVERRASKELSE: Han overasket henne med en sup og sauna opplevelse, som feiring av deres fem års dag.<br>FOTO: 300054
OVERRASKELSE: Han overasket henne med en sup og sauna opplevelse, som feiring av deres fem års dag.
FOTO: 300054
HVILEPAUSE: Underveis tas en pause, fylt med litt fakta-historie. <br>FOTO: 300054
HVILEPAUSE: Underveis tas en pause, fylt med litt fakta-historie.
FOTO: 300054

I tillegg til kiting og SUP har 4elements instruktører utdannet innenfor idrett og friluftsliv, alpint, telemark, snowboard og klatring. De holder også kurs innenfor disse feltene for bedrifter og grupper ved forespørsel.

Padlerne er i godt humør etter litt over en time på Oslofjorden og alle er enige i at dette var fantastisk gøy å være med på, og det er absolutt noe å anbefale den eventyrlystne. Etter turen bortom isfjellet, er det på tide å padle mot land. Padlerne går i land på SALT i Bjørvika og sightseeing turen i Oslofjorden er over for denne gang. De lånte brettene låses på land, og dagen avsluttes med badstue og bading for de som er tøffe nok.