MUNCHS GATE 7: Her trener ca. 110 pasienter flere ganger i uken.
FOTO: Marthe Karlson Nielsen

Aksjonsgruppe vil stoppe nedleggelse av bassengtrening i Munchs gate

Oslo kommune har bestemt at Oslo fysioterapi og bassengtrening i Munchs gate 7, på St. Hanshaugen blir nedlagt fra høsten 2020. Dermed har pasientene startet opp en aksjonsgruppe.

Publisert Sist oppdatert

Fra 1990 har bassengtreningen eksistert i Munchs gate 7, på St. Hanshaugen. Treningen ble startet opp av Hege Dematim Olsen, som nå er sykemeldt. Etter et år som vikar for Oslo fysioterapi og bassengtrening mottok fysioterapeut Sunniva Huglen beskjeden fra Oslo kommune at bassengtreningen ville bli nedlagt fra høsten 2020.

– Bassengtreningen er viktig for at våre 113 pasienter skal holde seg friske. Treningen er både rehabiliterende og forebyggende. Men det sosiale fellesskapet innad i gruppa er nok like viktig for pasientene som den fysiske aktiviteten. Dermed vil det være veldig trist å se at alt det som har blitt bygd opp siden 1990 skal forsvinne, sier fysioterapeut Huglen.

12. mars måtte bassenget stenge på grunn av Covid-19. Denne perioden har blitt en prøveperiode for pasientene, der de har fått merke hvordan livet uten bassengtrening vil være.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra pasientene mine under korona at det er mange som sliter nå som bassenget har vært stengt. For noen pasienter kan det jo gå med alternative treningsformer, men for noen er det umulig å trene på noen annen måte enn i bassenget. Bassengtrening anbefales for mange ulike diagnoser, derfor er det så synd at det nesten ikke finnes noen tilbud lenger, forteller Huglen.

Vet du hvorfor kommunen har bestemt seg for å ikke prioritere treningen deres lenger?

– Jeg antar at det har med kommunen sitt budsjett å gjøre, for vi har ikke hørt noe om at de ikke er fornøyde med tilbudet vårt, sier Huglen.

Startet aksjonsgruppe

Nå har pasientene Kirsti Søgstad, Gro Venli, Liv Kristiansen og Tone Strand Muss tatt saken i egne hender og startet opp en aksjonsgruppe med navnet «Redd bassengtreningen vår», for å prøve å redde Oslo fysioterapi og bassengtrening. Aksjonsgruppen ble opprettet 6.mai, da sendte de et brev til Oslo kommune med et sterkt ønske om at bassengtreningen ikke skal legges ned. Dette brevet har kommunen ennå ikke svart på.

– Avhengig av svaret vi får, er vi nødt til å kontakte politikerne. For på alle partiene sine programmer står det at de er veldig for forbyggende og rehabilitering, men i realiteten er det stor forskjell mellom hva partiene sier og hva som faktisk skjer. Hvis vi ikke får positive svar, er vi villige til å kontakte pressen og bruke sosiale medier for å få frem budskapet vårt, forteller Søgstad.

– Det er viktig for oss å få frem at uten bassengtreningen, vil mange til slutt trenge så mye hjelp at det vil koste kommunen mye mer enn å holde bassenget åpent, forteller Søgstad videre.

AKSJONSGRUPPA: Kirsti Søgstad (74 år), Sunniva Huglen (43 år) og Gro Venli (71 år) på Halvorsens Conditori for å diskutere de neste planene til aksjonsgruppa.

Forbedret livet

Å stoppe nedleggelsen av Oslo fysioterapi og bassengtrening er veldig viktig for aksjonsgruppa, spesielt når tilbudet har spilt en stor rolle i forbedringen av livskvaliteten til pasientene.

– For meg er det katastrofe at bassengtreningen i Munchs gate 7 skal avvikles, for det er den eneste treningsmuligheten jeg har. Jeg har hatt mange store ryggoperasjoner, og før min siste operasjon satt jeg i rullestol. På Ullevål sykehus fikk jeg beskjed om at jeg ikke kunne regne med å kunne gå noe særlig igjen. Men det er bassengtreningen som har gjort at det har gått så bra med meg likevel, forteller Venli.

Powered by Labrador CMS