I ØVINGSLOKALET PÅ KUNSTHØYSKOLEN I OSLO: To dager før deres opptreden på Birkelunden 17.mai står rundt 30 gutter å øver før opptreden på God Morgen Norge og på Birkelunden. FOTO: 300096

Framfører sin første egenskrevne låt på 17.mai.

De har skapt en ny 17.mai tradisjon for mange. Forskjellen i år fra i fjord er at de nå skal synge en egen produsert låt.

Publisert Sist oppdatert

De unge mennene på rundt 30 stykker fyller øvingslokalene på kunsthøyskolen i Oslo med stemmer som treffer hver tone klokkerent. De samme stemmene og tonene skal fylle 17.mai klokken 14.00. Forskjellen i år fra i fjor er at de har premiere på en egenprodusert låt.

– Odd-Magnus Williamsons har skrevet teksten, han som har komponert musikken heter Gisle Kverndokk. Låta heter «Vår Konge», forteller Nikolai Solberg Kjønniksen, korist og veteran i koret.

GIRA: Kjønniksen gleder seg til 17.mai opptredenen. FOTO: 300096

Solid portofolie

Fra å være en idé skapt på et vorspiel har de gjennom opptredener på blant annet 17.mai-sendingen på NRK, Trygdekontoret, Torsdag Kveld fra Nydalen, 4-stjernes middag, Rockefeller og Parkteaterer bygd seg opp en solid portofolie. Kjønniksen forteller videre at de har rundt 30 søkere hvert år der bare 8-9 av søkerne får en plass som korist.

– I motsetning til andre ideer som blir omfanget på fylla så var gutta fortsatt gira. Vi øvde først på Grünerløkka skole. Da måtte vi sende melding til hver av dem for å minne dem på at vi skulle ha øving. I starten var det litt sånn, «ta med en kompis eller to hvis dere kjenner noen gutter som liker å synge», sier Kjønniksen.

Ny 17.mai tradisjon

Videre forteller han at han tror folk trekker mot at de gjør mye gøy, det er mye mer enn bare det å synge i koret, de er sosiale og har forskjellige sportsaktiviteter som de gjør sammen, de vant NM i mannskor og skal i år synge på God Morgen Norge før 17.mai opptredenen på Birkelunden.

– Det er nok det sosiale som gjør at folk gidder å møte opp til øvinger, sier Kjønniksen.

Mannskoret tror at de har skapt en ny 17.mai tradisjon for mange. I fjor var det rundt 3-4000 mennesker som møtte opp for å høre dem synge.

– Det pleier å bli sjåka fult. Det vi har størst problem med er å skaffe stort nok lydanlegg så alle hører, sier Kjønniksen.

Søker om støtte

For å finansiere lydannlegget søker de om støtte fra forskjellige musikkfond og bruker noe av det de har på korkassa.

– Det krever jo en del lyd når såpass mange kommer for å se på. Vi vil jo gjerne at de på bakerste rad også skal få høre, forteller Kjønniksen.

Dirigenten i koret, Knut Kristian Mohn, forteller at han tror det nye albumet deres, "Konger av Norge", vil bli godt mottatt. Halvparten av låtene på albumet er aldri tidligere spilt inn, og resten er noe av det fineste gamle mannskormusikken Norge har å by på.

– Det er jo et klassisk mannskoralbum, så at vi blir plukket opp og spiller på sommerens festivaler er jo ikke veldig sannsynlig, men albumet representerer mannskor på sitt beste med unge menn fra hele Oslo som jobber sammen for å lage vakker musikk.

Det de ønsker å oppnå som kor er å fortsette den gode tradisjonen de har startet med festkonserter for folket på 17.mai, og gi publikum en sommer- og julekonsert som en avslutning før de går inn i ferien og lader opp til et nytt semester i livene sine. Drømmen deres er å holde på så lenge de har lyst.

– En spellemannspris hadde jo vært veldig gøy. Synd ikke mannskor er en egen kategori bare, avslutter Mohn.

Powered by Labrador CMS