PÅ TRIKKEN: Maya Sol Sørgård tok trikken for at folk skulle legge merke til henne. Foto: 300024

Stor ensomhet blant studenter i Oslo

Ferske tall viser at en av fem studenter i Oslo ofte føler seg ensomme. At studenter føler seg alene kan bli helt normalt.

Publisert

– Det er helt normalt, statistikken underbygger alt jeg har trodd om at det er mange som føler seg alene, sier Erik Bøhn som studerer økonomi på BI.

Erik kommer fra Virginia, USA. Han kom til Norge i 2017 som utvekslingsstudent. Det første året gikk han på språkskole for å lære seg norsk. Bøhn forteller at starten på den nye studenttilværelsen hans ikke var noe å skryte av. I starten av semesteret kjente han ingen, og det ble ofte til at han satt alene på gutterommet og leste, mens han utenfor hørte at vennegjenger moret seg.

Facetime var et hjelpemiddel

­­– Det var viktig for meg å opprettholde kontakten med min gamle venner fra Amerika. Det gikk ikke en dag uten at jeg facetimet med venner og familie. Det ga meg en selvtillitsboost, som videre var med på å hjelpe meg til å komme meg ut og treffe nye mennesker, sier Bøhn.

FOTOGRAFERT UTENFOR STUDENTERHJEMMET: Erik Bøhn hadde sitt opphold på Blindern Studenthjem når han var ensom. Foto: AUDUN LEGANGER

Folkehelseinstituttet hadde en trivselsundersøkelse på vegne av Studentsamskipnadene rundt om i Norge, for å kartlegge hvor mange av studentene som følte seg ensomme. Studentsamskipnadene, som var del av denne undersøkelsen var, Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, Trondheim, Gjøvik, Ålesund og resten av Vestlandet. Det var over 50.000 studenter som tok del i denne undersøkelsen, og svarene var urovekkende.

Maya Sol Sørgård er leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus. Hun er strålende fornøyd med hennes hverdag nå, men starten på studentlivet skulle bli helt annerledes enn hva hun på forhånd hadde trodd.

Tanker om ensomhet

– Vi fikk vist disse tallene i august, det er svært tunge tall, for dette er ikke bare tall, men det er mange tusen studenter i Norge som sitter med denne følelsen. Det er ikke noe man snakker om, å være ensom. Det er ganske tabubelagt legger hun til.

Når spørsmålet om hvordan denne ensomheten påvirket Maya, svarer hun at hun tok det i stor grad på hennes egen kappe.

– Jeg innså at jeg savnet hjemme. Jeg hadde fryktelig hjemlengsel og var veldig selvkritisk. Jeg mente at jeg var et menneske som skulle takle disse tingene, men det gjorde jeg jo ikke.

Trikken

Det er spesielt én episode Maya husker godt, når hun tok trikken gjennom byen for at andre skulle legge merke til hun. –Jeg hadde vært hos frisøren og jeg følte meg skikkelig flott. Jeg hadde lyst til å vise det til noen, for sånn har jeg alltid vært. Jeg hadde ingen å vise det til når jeg kom hjem, så jeg tok trikken igjennom hele Oslo, både for å spise på den andre siden av byen, men også for å vise meg frem for andre.

Det gikk lang tid før Maya slo seg til ro, det var ikke før ett år etter, i mai, at hun hadde klart å skape et nettverk av venner som hun følte seg hjemme i.

Avslutningsvis vil Sørgård råde alle nye studenter til å engasjere seg i studietiden.

– Man møter mennesker som er like som deg, bli kjent, sier hun.

Powered by Labrador CMS