REKONSTRUERT: Nikolaiviertel er Berlins eldste nabolag, men de middelalderske gatene og sjarmerende husene ble faktisk bygd etter krigen.
FOTO: Silje Håbu

Opplev Berlin som det en gang var

Bare et steinkast unna Alexanderplatz er høyblokker, trafikkerte veier og internasjonale kjeder byttet ut med smale brosteinsgater og koselige hus. Nikolaiviertel er Berlins eldste nabolag.

Publisert

Nikolaiviertel ligger i en av Berlins mest populære bydeler, Mitte, og består av små lokale puber, kafeer og nisjebutikker. Det er også her byens eldste kirke, Nikolaikirken, ligger.

– Tyskere er ikke gode på kaffe

Hsing-Yi (28) jobber i en av kvartalets lokale butikker, Bonne Vie Berlin. Butikken ligger rett overfor kirken, og er kombinert kafe og bruktbutikk. Hun forteller at de lager og samler ulike objekter, mest inspirert fra Nederland, siden eieren er derfra.

– Vi selger alt fra postkort og julepynt, til nederlandsk mat, møbler og lamper, sier 28-åringen.

Konseptet er at alt i lokalet, til og med møblene du sitter på og koppene du drikker av, er til salgs. Hsing-Yi forteller også at de fleste kafeene i området er driftet av tilflyttede utlendinger.

– Tyskere er ikke noe gode på kaffe, sier hun og smiler.

KAFÈ OG BRUKTBUTIKK: Hsing-Yi (28) jobber på Bonne Vie Berlin, en av Nikolaiviertels mange små, lokale kafeer.
FOTO: Emmaline Hekneby

Berlins historiske sentrum

Området utviklet seg rundt to kjerneområder på 1200-tallet. Berlin, som var størst, lå øst for elven Spree, mens Cölln lå på den vestlige bredden. I år 1230 fikk begge områdene byrettigheter, og var forbundet gjennom handelsgaten Mühlendamm som krysset elven. På starten av 1300 tallet ble områdene slått sammen til Berlin-Cölln.

I middelalderen benyttet håndverkere og handelsmenn seg av handelsruten Mühlendamm, og bosatte seg der veien krysset elven. Nikolaikirken, som er Berlins eldste kirke, ble bygd mellom år 1220-1230.

Inntil andre verdenskrig, var kvartalet preget av tavernaer, butikker, gårdsplasser, og håndverkere. Byen var også hjem for flere kjente kunstnere, blant annet svenske August Strindberg, og norske Henrik Ibsen, som begge bodde der i en periode. Under andre verdenskrig, i 1944, ble Nikolaiviertel bombet i stykker av allierte flyangrep.

Gjenoppreisningen

Etter krigen ble området en del av Øst-Berlin. I mange år lå det helt øde, fullt av ruiner og murstein. Det ødelagte kvartalet ble først restaurert og gjenreist under oppkjøringen til Berlins 750-årsjubileum. Gjenoppbyggingen startet i 1979, og holdt på i rundt åtte år.

Husene ble rekonstruert med utgangspunkt i historiske arkiv, og hadde som mål å gi illusjon om at en del av det gamle Berlin hadde kommet tilbake. Nikolaikirken, som hadde mistet både tak, tårn og stolper under og etter krigen, ble også gjenoppbygd. Det ble fulgt gamle planer og design for å rekonstruere den.

OVERLEVDE KRIGEN: “Klio” ble satt opp i 1876, og var originalt en del av minnesmerke for Frederick William III. Skulpturen klarte seg relativt uskadet gjennom krigen.
FOTO: Silje Håbu

Nikolaiviertel i dag

Til tross for at det meste av Nikolaiviertel ble bygget etter krigen, er det et område med en idyllisk sjarm, som gir en følelse av Berlin som det en gang var. Nabolaget har siden det stod ferdig i 1987, blitt en populær turistattraksjon. Nikolaikirken, som ligger i hjerte av området, blir i dag brukt mest som museum, men også som konsertlokale.

Powered by Labrador CMS