OPPGRADERING: Thorvald Meyers gate bygges om til en gate der trikk og fotgjengere prioriteres. FOTO: 300065

Salgsrekord i byggekaos

Til tross for at hele Olaf Ryes plass er under oppussing, leverer klesbutikken Rebella overraskende gode resultater.

Publisert

Det braker, uler, og dirrer i asfalten. Thorvald Meyers gate har blitt forvandlet til en eneste stor sandkasse. De har gravd opp hele gaten, og store turkise gravemaskiner brøler mot forbipasserende, som baner seg vei langs de smale fortauskantene som har fått overleve. De små nisjebutikkene er sperret inne bak reflekskledd inngjerding.

– Dette er ikke noe problem. Det er bare å fortsette, smiler Audrey Maria Larsen.

Målet med oppussingen er at gjennomkjøring for bil og parkeringsplasser skal fjernes, slik at fremkommeligheten for trikk og fotgjengere skal bli bedre. Prosjektet startet 25. februar i år, og er forventet ferdigstilt i løpet av 2021. Bymiljøetaten er innforstått med at dette kan bli utfordrende for beboerne på Grünerløkka med tanke på støy, og ikke minst en krevende periode for næringslivet på Løkka.

LETTELSE: Audrey Maria Larsen var forberedt på en økonomisk krise. FOTO: 300065

Audrey Maria Larsen, har drevet klesbutikken Rebella, som ligger midt på Grünerløkka, i 24 år.

– Jeg skal innrømme at jeg var ganske nervøs i forkant av dette byggeprosjektet. Jeg var på utkikk etter nytt lokale i flere måneder, forteller Larsen.

Larsen var forberedt på at hun ikke kom til å kunne ta ut lønn, og ble enig med mannen sin om at de måtte selge båten, for å overleve økonomisk i denne perioden.

Over all forventning

– Dette har virkelig gått over all forventing. Jeg ligger i pluss, og tar ut lønn som vanlig. Entreprenørene er veldig flinke, og effektive. De tilrettelegger så godt de kan, og ligger allerede foran skjema, sier Larsen.

I forkant av prosjektet ble det sendt ut varsel om høyt støynivå, men til og med dette har gått mye bedre enn forventet. Entreprenørene var forberedt på at de måtte borre i fjell, men så viste det seg å være en gammel leirbunn fra istiden, under asfalten. Dette er mye mer skånsomt i forhold til støy.

– Jeg har jo drevet denne butikken i 24 år, og har en del faste kunder som kommer hit uansett forhold. Det kan ha vært en klar fordel for meg i disse dager, sier Larsen.

Ikke alle er like fornøyde

Pasquale Pipolo, butikksjef og medeier av Insomnia, er ikke like entusiastisk som naboen.

– Jeg må innrømme at jeg er litt bekymret. Vi har hatt en forferdelig dårlig mai-måned, og det er mye mindre folk i gatene. Det kan godt hende at hun ved siden av har flere faste kunder etter så mange år, men vi overlever dessverre ikke på faste kunder. Vi er avhengig av drop-in kundene som ikke er her nå, forteller Pipolo.

For å komme til disse butikkene er man avhengig av å havne på riktig side av veien når man går av trikken. Hvis ikke må man gå lange omveier for å kunne krysse gata.

– At Venstre snakker om en økonomisk kompensasjon i forhold til redusert husleie i denne perioden, er dessverre bare snakk. Det kommer aldri til å skje. Det virker som om de er interessert i å få flere kjøpesentre med tilhørende parkeringsplasser, og færre små butikker, sier Pipolo.

– Det blir en lang sommer, sukker han.

Økonomisk krevende

Prosesser med Bymiljøetaten er krevende, men entreprenørene virker tilsynelatende raske og fleksible. Det er liten tvil om at butikkene på Olaf Ryes plass kommer til å oppleve en nedgang i denne perioden, sier Jan Robert Johnsen, daglig leder i Grünerløkka kultur og næringsforening.

Det har tidligere vært diskutert om man skal bruke eiendomsskatten for å hjelpe gårdeiere som lider store inntektstap i denne perioden. Vi har kontaktet Bymiljøetaten, men de var ikke interessert i å kommentere saken ytterligere.

– Alle er forberedt på dette, og alle har ansvar for sine egne budsjetter. Men man skal jo tross alt overleve, påpeker Jonsen.

– Hvis det fortsette sånn som dette, kan jeg virkelig ikke klage. Butikken min er ikke stor, men jeg pleier å si at jeg er liten og lykkelig, smiler Audrey Marie Larsen.

Powered by Labrador CMS