På innsiden av Berliner Dom ser man utsmykkingen i taket som ble ferdigstilt i 2002. Foto: Malin Noem

Berliner Dom befinner seg i Europas ateistiske hovedstad

Berlins største kirke. 6,270 kvadratmeter. Den evangeliske kirken Berliner Dom har stått siden 1905.

Publisert Sist oppdatert

Historien startet mye tidligere, fra 1500-tallet ble kirken brukt som gravplass for kongelige, vår egen Elisabeth av Danmark, Norge og Sverige ble gravlagt her i 1555. Kirken har over tiden vært gjennom to skifter, dagens arkitektur er ikke som tidligere arkitektur. Den tyske keiseren Vilhelm II tegnet grunnskissen, men ga arkitekten Julius Raschdorff, professor ved Technische Hochschule Charlottenburg, i oppdrag å bygge den nåværende domen. Grunnstenene ble lagt i 1894 og den 27. februar 1905 ble bygningen innviet.

Berliner Dom sto urørt i 35 år, men Tysklands tap under andre verdenskrig førte til massebombing av Berlin. Kirkens hovedbygg ble sterkt ødelagt. Oppbyggingen tok tid og kirken åpnet først i 1993, men restaureringen var ikke ferdig.

På toppen av Berliner Dom: Her med 360 graders utsikt over byen Berlin.

29. juni 2002 ble Berliner Dom ferdig restaurert og hele kirken har stått åpen siden.

Mindre religion, mer kultur

Som resten av den vestlige verden er antall troende, enten du er muslim eller kristen på vei nedover. I Berlin har de hatt økende ateisme, ofte blir byen referert til som «ateist hovedstaten i Europa».

Allerede i 2010 så man et fallende antall kristne i Berlin. Kun 30% av befolkningen identifiserte seg som kristen, men nye tall fra 2016 viser at på 6 korte år har antall kristne blitt redusert til bare 16%, tallene viser til at hele 60% av befolkningen av Berlin tilhører ingen religion.

Utsiden: Det gjøres vedlikehold på kirken utvendig.

Dagens Berliner Dom

800 mennesker deltar i gudstjenesten hver søndag i Berliner Dom, men kirken er også et kulturelt senter. Det holdes minst 80 eventer i året og kirken samarbeider med en rekke skoler da spesielt britiske skolebarn som kommer å besøker.

Faktaboks

  • Det koster 15.000 kroner i døgnet å holde Berliner Dom åpen. Utgifter som vann, strøm og sikkerhet.
  • Du finner 94 gravlagte kongelige i Berliner Dom
  • Det eldste dokumentet i arkivet er datert til 1409.
  • Kirken har 1.000 000 besøkende hvert år.
  • Berliner Dom er med vilje lagd lik St. Basilica som er verdens største kirke.
  • Berliner Dom har et gulvareal på 6.270 kvm.
Powered by Labrador CMS