KNUT: Isbjørnen Knut er i dag utstilt på Humboldtmuseet, der de har tatt i bruk original pels og klør. FOTO: EMMA CECILIA ERIKSSON

Her kan du besøke verdens mest populære isbjørn

Knut tok verden med storm da han var den første isbjørnungen som overlevde i Berlin Zoo, før han i 2011 døde på tragisk vis. Nå står han og flere millioner andre objekter utstilt på Humboldtmuseet i Berlin.

Publisert

Museum für Naturkunde, bedre kjent som Humboldtmuseet eller naturhistorisk museum, er det første nasjonale museumet i verden. Det har en massiv samling av mer enn 25 millioner zoologiske, paleontologiske og mineralogiske objekter, og mer enn ti tusen originale eksemplarer av arter.

TRISTAN: Denne dinosauren er blant verdens best bevarte eksemplarer av en T-Rex. FOTO: EMMA CECILIA ERIKSSON

Museumet er kjent for sine spektakulære utstillinger, der man blant annet kan finne den Guinness rekord-vinnende utstillingen av den største oppreiste dinosauren i verden, 150 millioner år etter sin død.

Dette er også museet der du kan få oppleve det eneste originale skjelettet til en Tyrannosaurus Rex i Europa, nemlig skjelettet til dinosauren som har fått navnet Tristan Otto. Det tolv meter lange og fire meter høye sorte skjelettet, ble funnet i Montana i USA i 2010, og er blant verdens best bevarte eksemplarer av en T-Rex.

Fagets mesterverk

Allikevel er bygningen i Berlin kanskje aller best kjent for sin samling av utstoppede dyr i avdelingen «Masterpieces of Taxidermy», og Humboldtmuseet huser noen av de mest populære dyrene i Europa gjennom tidene, enten det er en gigantisk gorilla, eller en høyt elsket isbjørn.

Bobby the Gorilla kom til Berlin Zoo i 1928, bare to år gammel. Oppholdet i dyreparken ble derimot kort, for allerede i 1935 døde han av blindtarmbetennelse. Konservatorene Karl Kaestner og Gerhard Schröder stoppet ut gorillaen samme år, og han ble plassert på Humboldtmuseet. Den dag i dag blir utstoppingen av Bobby regnet som en av fagets mesterverk, og mer enn 80 år etter sin død, fortsetter kroppen til den store gorillaen å fascinere besøkende fra hele verden.

BAO BAO: Denne gigantiske pandaen er blant dyrene du kan se. FOTO: EMMA CECILIA ERIKSSON
BOBBY: Gorillaen Bobby har vært utstilt siden 1935. FOTO: EMMA CECILIA ERIKSSON

«Knutmania»

Det er derimot ikke bare Bobby som tiltrekker seg besøkende til museet. Det er nemlig her du kan få se isbjørnen som ble sentrum for en enorm internasjonal oppmerksomhet, ofte kalt «Knutmania», nemlig det som kanskje kan regnes som verdens mest populære isbjørn, Knut.

– Knut døde på tragisk vis foran en rekke sjokkerte tilskuere. Derfor er det fint at besøkende igjen har muligheten til å besøke den høyt elskede isbjørnen som tok Tyskland med storm, og som skaffet Berlin internasjonal oppmerksomhet, sier Anna Müller, museumsmedarbeider hos Museum für Naturkunde.

VERDENSKJENT: Knut tok verden med storm etter at han var den første isbjørnen på 33 år som overlevde babystadiet. FOTO: EMMA CECILIA ERIKSSON

Den tyske avisen Der Spiegel har sammenlignet isbjørnen med artister som Jim Morrison og Kurt Cobain - et stjerneskudd som døde for ung.

Tirsdag 19. mars markerer dagen der det er åtte år siden den høyt elskede isbjørnen døde i Berlin Zoo foran 700 tilskuere. Knut, som ble født i 2006, ble avvist av moren Tosca etter fødselen, og tvillingbroren hans døde kun fire dager gammel. Knut ble oppfostret av dyrepasseren Thomas Dörflein, som døde av blodpropp i 2008, bare 44 år gammel.

Les også: - Julius forsøkt forgiftet med narkotika

ISBJØRNEN KNUT

Nasjonalitet: Tysk

Født: 5. desember 2006

Død: 19. mars 2011

Dødsårsak: Hjernebetennelse

Utstilt: Humboldtmuseet

Klimaambassadør

Knut var den første isbjørnungen på 33 år som hadde overlevd babystadiet i dyrehagen i Berlin, noe som derfor førte til at besøkstallet ved dyrehagen økte med omtrent 30% i 2007.

Knut ble bare fire år gammel, til tross for at isbjørner kan leve til de er rundt 30 år. Foran dyrehagens mange besøkende falt han om og druknet i innhegningen sin, som følge av en hjernebetennelse.

Etter sin død har Knut blitt klimaambassadør for det naturhistoriske museumet i Nederland, og har vært en del av utstillingen på Humboltmuseet i Berlin siden 2014.

Powered by Labrador CMS