Nyheter

– Vegetarkost egner seg uansett livsfase

OSLO: Lege Tanja Kalchenko er positivt overrasket over at den svenske hamburgerkjeden MAX nå satser på et større vegetarisk utvalg, og mener et redusert kjøttforbruk kan minske risiko for livsstilssykdommer.

  • Tekst og foto: 289256

Som første hamburgerkjede i Norge lanserte MAX Hamburger i midten av januar en helt egen vegetarisk meny. Salget gikk over all forventning, og overlegen ved Ullevål universitetssykehus har sin forklaring.

– Oppmerksomheten rundt fordeler ved et mer plantebasert kosthold øker. Det er både helsefordeler, miljø, bærekraft og dyreetiske hensyn. Vegetar er blitt en trend, sier Kalchenko.

 

Vegetar for alle

Kalchenko legger vekt på at det er større helsefordeler ved å spise vegetarisk, enn det er ved å spise rødt kjøtt.

– Rødt kjøtt bør begrenses til under 500 gram per uke. Dette er en anbefaling fra Helsedirektoratet. Utallige studier viser at kjøtt og kjøttprodukter kan øke risiko for livsstilssykdommer som diabetes og overvekt og noen typer kreft, sier hun.

Blant annet Landsforeningen for hjerte- og lungesyke anbefaler belgvekster til sine medlemmer.

Den russiske legen fortsetter med å fortelle at det er enkelte som kan ha sykdommer eller allergier som kan gjøre et vegetarisk kosthold vanskelig.

– De som er alvorlig syke eller avmagrede bør nok helst ikke endre kosten sin i slike perioder, påpeker Kalchenko. – Men igjen føler noen seg mye bedre når de har utelukket kjøtt eller melk fra kosten.

Hun legger også til at tilskudd som vitamin B12, jod og vitamin D er viktige å ta når en spiser plantebasert for å unngå mangler. Ellers sier Kalchenko at en variert vegetarkost egner seg for alle mennesker, uavhengig av om du er for eksempel gravid eller aktiv idrettsutøver.

– Som vegetarianer fjerner man både den helseskadelige virkningen av kjøtt, og drar nytte av helsebringende egenskaper av grønnsaker og belgvekster, sier Kalchenko. – Grønnsaker oppfordres vi jo til å spise mer av!

 

Flere fordeler

Matblogger og kokk, Jane Johansen, merker en stor økning i tilbud og etterspørsel av vegetarisk mat.

– Det har skjedd veldig mye positivt med hensyn til utvalget av veganske og vegetariske produkter i butikker og restauranter bare de siste årene. Det jeg legger merke til er at utviklingen har en stadig økende kurve.

Forfatteren av kokeboken ”Veganmat på sitt beste” mener folk stadig vekk får øynene opp for alle fordelene et plantebasert kosthold har å by på. – Stadig flere gode  oppskrifter er tilgjengelig på blogger og i kokebøker, og utvalget av veganske og vegetariske varer i butikkene øker betraktelig for tiden, sier hun.

Kvinnen bak bloggen veganmisjonen.com legger til at folk har ulike grunner til å velge å spise mer vegetarisk, og at  fordelene er mange. – Noen velger å kutte ned på kjøttet av hensyn til egen helse, andre tenker mer på miljøet og klimautviklingen. Man kan gjøre det for dyrenes skyld eller fordi man rett og slett synes vegetarmat smaker fantastisk.

Hun legger til at hun selv gjør det av alle disse grunnene, men at hensynet til dyrene veier tyngst. – Økt bevissthet generelt drar i retning av å spise mer plantebasert, og det tror jeg folk er i ferd med å ta inn over seg, sier bloggeren fra Oslo.

 

Tror på suksess

Ingen andre hamburgerkjeder enn den svenske kjeden har tidligere lansert egen vegetarmeny.

Ingen andre hamburgerkjeder enn den svenske kjeden har tidligere lansert egen vegetarmeny.

Den vegetariske menyen på hele fire burgere og én salat hos MAX Hamburger har blitt tatt godt imot her til lands av både vegetarianere og ikke-vegetarianere. Presseansvarlig for MAX, Fredrika Fredmark, sier at det vegetariske utvalget skal være fast på menyen.

– Avhengig av hva folk liker kommer sikkert noen av produktene til å forsvinne og noen nye til å ta over etterhvert med tiden, sier svenske Fredmark.

Hun legger stor vekt på at mat er en av vår tids store klimautfordringer, og at det derfor er viktig for hamburgerkjeden å kunne tilby ordentlig gode og klimasmarte alternativ. – Likevel vil vi selvfølgelig tilby et bredt og godt sortiment for alle, uansett om man er vegetarianer eller velger å spiser kjøtt.

En vegetarisk hamburger har ifølge Fredmark en fjerdedels klimapåvirkning enn en vanlig burger med rødt kjøtt hos MAX. Hamburgerkjeden klimamerker alle sine produkter, og er spesielt opptatte av en bærekraftig utvikling.

Fredmark og MAX merker også at etterspørselen etter mer vegetarisk mat er mer i vinden nå enn noen gang tidligere, og nå håper de på at mange, uansett diett eller livsstil, kommer til å gi vegetarisk mat en sjanse. – MAX har forsøkt å lansere flere vegetariske alternativ tidligere, men det var nok ikke riktig tid akkurat da. Nå tror vi derimot på en suksess.

To Top