Nyheter

3000 Oslojenter vil lære selvforsvar

OSLO: Allerede i løpet av ti dager ble selvforsvarskurset som Krav Maga Academy arrangerte overbooket med over 3000 interesserte.

  • Tekst og foto: Silje Helen Sørhaug Johansen

I helgen arrangerte Krav Maga Academy gratis selforsvarskurs for kvinner i Oslo. Over 3000 kvinner meldte interesse allerede i løpet av de ti første dagene. Det er ny rekord for kampsportsenteret.

Venninneparet Lene Nilssen (24) og Elisabeth Sletten (32) var blant de som fikk plass på gratiskurset. De var godt plassert i treningshallen hvor alle deltagerne ventet spent på at det fire timers lange kurset skulle starte.

2016-03-01 10.56.29-2

Fra venstre. Elisabeth Sletten og Lene Nilssen.

– Hvorfor ønsker dere å lære selvforsvar? 

– Vi ønsker å lære selvforsvar fordi vi bor i en så stor by, og da er det greit å kunne forsvare seg, sier Sletten.

Ble tipset av kompisen

Hun forteller videre at det var en kompis som tipset henne om selvforsvarskurset. Han trente Krav Maga, og anbefalte henne å prøve det ut. De fant ut at det var en god idè, og meldte seg deretter på.

– Jeg ønsket å prøve det ut, og dro med meg ei venninne. Vi innså begge at selvforsvarskurset ville bli nyttig, forteller Sletten.

På gratiskurset lærte de mange tips og triks for enhver situasjon som kunne oppstå. De lærte å bruke stemmen og benytte seg av kontrollerte slag og spark. De fikk også muligheten til å prøve ut metodene de lærte på menn i beskyttelsesutstyr.

Det ble holdt et høyt lydnivå gjennom alle de fire timene med trening. Stemmebruk ble det lagt spesielt stor vekt på. De lærte hvordan det å heve stemmen kunne gjøre at de slapp unna uheldige situasjoner.

Venninnene tror at den store interessen rundt selvforsvarskurset kan skyldes at kvinner er blitt mer opptatt av egen trygghet og at kvinner derfor er interessert i å kunne forsvare seg.

– Vi føler oss mye tryggere i storbyen og generelt ellers om vi kan selvforsvar, forklarer de.

2016-03-01 12.13.48

Instruktør og dagligleder, Børge Eliassen.

Ny rekord

Instruktør og dagligleder, Børge Eliassen har vært instruktør hos Krav Maga Academy og lært selvforsvar til mange tusen kvinner i løpet av fem år. Han forteller at de har hatt en jevnt stigende kurve de siste fem årene, men årets pågang er en eksplosiv økning sammenlignet med tidligere år.

– På grunn av den store interessen satt vi opp ytterligere et gratiskurs dagen etter, informerer Eliassen.

Han forteller videre at grunnen til den store pågangen kan skyldes at kvinner føler et større behov for å lære seg selvforsvar.

– I lys av hendelsene i Köln og festivalen i Sverige, kan en bare forvente at interessen kommer til å holde seg på samme nivå, sier Eliassen.

Han synes det er viktig at kvinner får et godt tilbud om selvforsvar. Slik at de oppdager at de kan gjøre noe om en situasjon oppstår.

30 prosent kvinner

Han tror at mange kvinner lar være å prøve ut kampsport fordi de har fått inntrykk av at det er en sport kun for menn. Det mener han er synd.

– Hos oss i Krav Maga Academy er 30 prosent av de som trener hos oss kvinner, og det er vi veldig fornøyde med, sier Eliassen stolt.

De har også mange kvinnelige instruktører. Blant dem var Laila Skorpen en av de som var med å holdt gratiskurset. Hun var positivt overrasket over den store interessen rundt selvforsvarskurset og gledet seg veldig til å lære bort selvforsvar til alle som møtte opp.

2016-03-01 10.51.22-2

FORNØYD: Laila Skorpen er fornøyd med den store interessen rundt gratiskurset.

– Hvorfor tror du det er så stor interesse rundt dette selvforsvarskurset?

– Jeg tror at alle kampanjene i media har vært medvirkende til den store pågangen rundt arrangementet. Kampanjer har det jo vært mye av siste tiden, sier Skorpen.

Det utdyper hun med å fortelle at kvinner kan føle på det at det er vanskelig å stole på andre. Noe som igjen fører til at man oppsøker selvforsvarskurs for å kunne bli tryggere på seg selv.

Skorpen trente boksing før hun gikk over til Krav Maga. Nå har hun trent og lært andre kvinner selvforsvar i et og et halvt år.

– Hvorfor gikk du over til Krav Maga?

– Jeg følte at boksingen ble begrenset over tid. Jeg fant ut at ved å trene Krav Maga så lærte jeg teknikker som ville hjelpe meg mye mer i selvforsvars situasjoner, forteller hun.

Etter seks år med Krav Maga ble hun instruktør. Hun synes det er flott å få muligheten til å lære andre kvinner å forsvare seg selv.

Blir mer bevisst på omgivelsene

– Hva kan man forvente å lære på dette selvforsvarskurset?

– De blir mer bevisst på omgivelsene rundt seg og man lærer enkle slag og sparke teknikker. Alle elementer som kommer godt med når de skal forsvare seg selv, forklarer Skorpen.

Hun kan også fortelle at grunnet stor pågang rundt selvforsvarskurset har de allerede satt opp flere kurs i februar. De håper dette skal gi flere kvinner mulighet til å få lære seg selvforsvar og føle seg tryggere.

To Top