Uncategorized

Miniøya med ny ungdomsfestival

Miniøya i Tøyenparken

Miniøya utvider med ungdomsfestival for skoleelever, i tillegg satser de stort på bedre logistikk for mindre kø.

  • Tekst: 288573
  • Foto: Gundersenogmeg

De jobber hele året med å lage kulturfestival for barn, i år skal de også lage festival for skoleelever i Oslo i samarbeid med den kulturelle skolesekken. I tillegg satser de stort på bedre logistikk for å forminske køene i parken.

– Miniøya har gått fra å være en festival vi planla rundt kjøkkenbordet til å bli en av Norges største kulturfestivaler, forteller sponsor- og kommunikasjonssjef, Martine Larsen Rygh.

Da de for snart syv år siden rigget opp til festival i Tøyenparken hadde de ikke forventet at 7500 mennesker skulle ta turen innom festivalen. Heldigvis hadde de tilrettelagt for høye besøkstall, blant annet med store nok scener.

– Det gikk bedre enn vi hadde turt å drømme om, sier Larsen Rygh.

Kulturfestival for ungdom
I år skal de arrangere Kulturfest Tøyen i samarbeid med Den kulturelle skolesekken Oslo. Festivalen vil være gratis i skoletiden for elever fra sjetteklasse til siste året på videregående. I den anledning flytter de også Miniøya to uker frem i tid, så Kulturfest Tøyen og Miniøya henger sammen. Dette gjør de for at de som går i tiende klasse skal være ferdig med eksamen.

– Det kan også være bra i forhold til rekruttering av frivillige, for mange studenter vil være ferdige med eksamen til det, forteller daglig leder Louise Prestgard.

Oslo Ess og Sølvguttene på Scenen på Miniøya i 2014. Foto: Gundersenogmeg

UVENTET SAMARBEID: Oslo Ess og Sølvguttene på Scenen på Miniøya i 2014. FOTO: Gundersenogmeg

Kompromissløs profil
– Vi har vært kompromissløse i forhold til profilen vår hele veien, Miniøya skal være en ikke-kommersiell arena, sier Prestgard.

Videre forteller hun at opplevelsen skal stå i sentrum og at partnerne deres stiller med en kul aktivitet istedenfor en smaksprøve og andre salgsrelaterte ting.

– Hos oss får du ikke kjøpt glorete ting som virker innbydende, det er en stor kontrast fra andre barnearrangementer, forteller Prestgard.

Miniøya skal ikke ha noen sjanger, de ønsker å overraske med ikke-åpenbare bookinger.

– Unge skal få lov å snuse på kulturuttrykk, vi prøver å booke en bra miks med ting vi tror de vil ha glede av, kanskje de får høre jazz eller prøve en fiolin, sier daglig leder Prestgard.

Bedre logistikk
– Det blir en foodcourt, så får man alt på ett sted, sier Prestgard.

Fjorårets kioskkøer på Miniøya førte til både frustrasjon og kjeft, i år har de ansatt en ekstra person i en 100% stilling som skal jobbe fulltid med logistikken. Prestgard forteller at årets satsningsområde nummer én er å ha kortere køer og at ting skal gå kjappere.

– Det var helt forferdelig i fjor, det var en kombinasjon av utsolgte varer, publikumsrekord og dårlig logistikk. I år skal vi naile det!

frivillig

VAFFELBOD: Tre bilde frivillige i en av matbodene. FOTO: Gundersenogmeg

I underkant av 500 frivillige
Miniøya er et stort maskineri, i tillegg til de som jobber fulltid med festivalen hele året er det i underkant av 500 frivillige.

– Vi pleier å si at våre frivillige er Miniøya, vi klarer ikke å lage festival uten dem, forteller kommunikasjonssjef Martine Larsen Rygh.

Videre forteller hun at de frivillige på Miniøya kommer tilbake år etter år fordi de har troa på festivalen og ønsker å lage en unik opplevelse for barn, og ikke nødvendigvis fordi de får en gulrot i enden.

– Administrasjonens største oppgave er å ta vare på de frivillige, sier hun.

Tidligere har de holdt til på Tøyenbadet og i barnehagen ved siden av. I år vil logistikkområdet bli flyttet til parkeringsplassen nedenfor parken. Daglig leder forteller at dette er noe de gjør fordi de vokser i størrelse, men også for å ikke forulempe gjestene på Tøyenbadet en hel uke. I tillegg vil de frivillige bli tatt enda bedre i mot, sier hun.

Alt fra klassisk til metall
– Man skal dra fra Miniøya å ha opplevd noe nytt og spennende, sier Martine Larsen Rygh.

Hun forteller om gateartister fra Spania, utkledd i giraffkostymer, skuespillere som lager impro-teater midt i en kioskkø og cheerleadere som heier på de som kildesorterer.På Miniøya er det barn som er festivalsjefer, og administrasjonen jobber tett med dem gjennom hele året for å skape deres drømmefestival, forteller Larsen Rygh.

– Et viktig mål er også å overraske, sier hun.

I 2014 klarte hovedsponsor DNB å få til et helt unikt samarbeid. Metallbandet Oslo Ess hadde siste konsert på festivalen, så kom det 60 gutter i matrosdress ut på scenen. Sølvguttene og Oslo Ess avsluttet Miniøya sammen.

– Det var unikt for Miniøya og alle parter syntes det var fint, sier Larsen Rygh.
Hun ser tilbake på konserten som ett av sine beste minner fra Miniøya.

Husket resirkulering
Janne Mundal og døtrene Kine og Hanna har pleid å besøke Miniøya. Mundal forteller at hun liker festivalen godt fordi den er laget på barnas premisser med både musikk og forskjellige aktiviteter.

– Det er et barneunivers, sier Mundal.

Døtrene Hanna og Kine husket spesielt godt en stand der de lærte om kildesortering og det å kaste mindre mat. Janne Mundal forteller at de etter festivalen var veldig opptatte av miljø og å bruke restematen. I tillegg forteller hun at både klatrevegg og neglelakksalong har vært store hiter hos barna.

Mest lest

To Top