Uncategorized

Nordmenn velger Polen

Frivillighetssentralen i Enebakk legger ut på sin femte tur. Denne gangen er det en av storbyene i Polen som skal få trivelig besøk. De er nok heller ikke de eneste som velger dette som destinasjon.

  • Tekst og foto: 289265

– Forventingene til denne turen er mange, forklarer dagligleder Lotte Sandvik. Det er nå femte året på rad hun organiserer en slik tur.

Tidligere har de reist til Talin, Praha, Barcelona og London. Nå er det Krakow som står for tur. Det var prisen, byen og et ønske om variasjon som var med på å avgjøre valget av neste bytur. Ferieindeksen for vinteren 2015 gjort av Forex Bank viser at Polen er et av de billigste stedene å reise. Med en indeks på rundt 40 er det under halvparten så høyt som prisnivået i Norge.

 

Det finnes en løsning på alt
Frivillighetssentralen har planlagt ulike attraksjoner man kan få bli med på under turen. Den største av dem er turen til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Det er blandede følelser rundt akkurat denne utflukten.

– Noen tror det kommer til å bli veldig interessant og gleder seg. Andre velger å ikke bli med fordi de er redde for at det skal bli for sterkt, forklarer Lotte.

– Disse turene er meget spesielle for mange. De har noe kan se fram til og glede seg til, sier Lotte.

Turene har gått bedre enn forventet. Mange forskjellige mennesker er med på turen og de kan få lov til å være seg selv. Lotte kommer med et eksempel der hun forteller om et ektepar som var med på en av de tidligere turene. Mannen var dårlig til beins og måtte ofte ta taxi til de ulike stedene.

Men siden de var såpass mange som reiste sammen kunne konen fint gå sammen med noen andre og bli kjent med nye mennesker. Det samme gjorde mannen.

– Det er nettopp det som er så fint med disse turene, vi finner alltid en løsning.

 

Nordmenn velger Polen

Frivillighetssentralen holder til øverst på Flatebysenteret. Lokalet blir brukt til alt sentralen tilbyr av aktviteter. Det kan også leies ut. FOTO: 289265

Første gang til Polen
– Grunnen til at jeg meldte meg på denne turen er rett og slett fordi jeg aldri har besøkt Krakow før og så dette som en ypperlig mulighet, sier Mai – Britt Taskerud Sevaldsen.

Både hun og ektemannen har meldt seg på turen. Paret har tidligere vært med frivillighetssentralen til London og Tallin.

– Turene er fylt med godt humør og mye latter. Mai – Britt legger til at det er et flott team som arbeider på frivillighetssentralen.

– De får til mange fine sammenkomster, sier hun. Blant annet er hun selv med på strikke-kafé og hjelper til på barselkafeen. Mai – Britt har også meldt seg på turen til Røros som skjer nå i februar.

 

Ikke bare for ”Enebakkinger»
Foreløpig er det kun sju personer som skal være med på turen. Men siden informasjon om turen kun ble lagt ut for en uke siden forventer de at flere melder seg på etter hvert.

– Vi har plass til 40 mennesker på turen, men håper rundt 30 kan være med, sier Lotte. Det har ikke alltid vært like enkelt å ha orden på så mange mennesker.

– Du kan jo tenke deg hvilke styr det var å passe på at alle var med når vi skulle ta t-banen i London, forteller hun smilende. Turen er ikke bare for folk fra Enebakk kommune.

– Om man kjenner noen som kunne tenke seg å bli med på turen så er alle hjertelige velkomne, sier Lotte

 

Nordmenn velger Polen

Frivillighetssentralen ble opprettet i 2004. Til da sto loklaet for det meste tomt. FOTO: 289265

Snu på ja-menneskers holdninger
Enebakk frivillighetssentral ble grunnlagt i 2004. Organisasjonen ligger på Flateby-senteret i Enebakk kommune. Totalt har sentralen i dag 80 frivillige.

– De er ivrige og vil hjelpe mennesker, sier Lotte. Hun legger til at det er viktig at de ikke føler at de må gjøre oppdraget de får utdelt.

– Det finnes alt for mange ja-mennesker som ikke tørr å si nei. Men her kan man alltid finne noen andre som kan ta på seg arbeidet, forteller hun med et smil om munnen.

 

Store planer
I brosjyren til sentralen står det blant annet at de ønsker å engasjere mennesker til å hjelpe hverandre.

– Grunnen til at vi har frivillighetssentralen er fordi vi ønsker å skape et tettere samhold mellom folk i bygda, forteller Lotte. Hilde Hestenes, som er frivillig arbeider, legger til at dette er viktig i en liten kommune som Enebakk. Det er ikke bare de store byturene sentralen holder på med.

De har flere sosiale sammenkomster hvor alle i bygda kan møtes. Tilbudene til senteret varierer.

– Man kan si at vi bøyer oss etter vinden, sier Hilde. Om de føler at det er behov for noe prøver de å få det til.

– Det har blitt mange enker her på Flateby for tiden. Jeg vil gjerne prøve å sette i gang noe slik at enkene kan møtes, forteller Lotte.

I framtiden har frivillighetssentralen planer om å reise til blant annet Røros, Skagen og Lisboa.

 

Mest lest

To Top