Nyheter

Studenter i boligkrise

OSLO: Lav studiestøtte og få studentboliger har blitt et problem for studenter i Oslo og Akershus.     

  • Tekst og foto: 288757

I Oslo og Akershus er det 70830 studenter, studentsamskipnad i Oslo og Akershus har 9506 hybelenheter. Det er høyeste antall i landet, men det er ikke nok når dekningsgraden er på bare 13,42% ifølge Norsk studentorganisasjon.

Studenter har i årevis klagd på en dårlig boligsituasjon og økonomi. Politikerne har tilsynelatende gjort lite innsats for å bedre situasjonen hvis man ser på statsbudsjettene i de siste årene. I senere tid har det blitt satt mer fokus på dette problemet. Statsbudsjettet til den nye regjeringen ble nylig lagt fram og det er en viss økning i studiestøtten med 316 kroner per måned og en høyere budsjett for bygging av studentboliger. Den lave økningen i studiestøtten er ikke norsk studentorganisasjon fornøyd med, men de er glade for at regjeringen fortsetter å prioritere studentboliger.

Therese-8

Therese Eia Lerøen, leder i Norsk studentorganisasjon. Foto: Pressebilde fra NSO sine sider.

For lite støtte til studentene
I sine pressemeldinger kommenterer Therese Eia Lerøen, leder i Norsk studentorganisasjon slik om studentenes nåværende situasjon.

-Vi vet ikke hva regjeringen mener er et godt nivå på studiestøtten. Forslaget sørger for at studentene ikke får dårligere råd til neste år, men det burde strengt tatt være en selvfølge, uttaler leder for Norsk Studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen

Therese Eia er misfornøyd, i sine pressemeldinger sier hun at så mye som 3/4 av studiestøtten i dag går rett til boutgifter. Det i seg selv gjør at studiekvaliteten blir dårligere på grunn av at man er avhengig av en deltidsjobb uttaler hun.

Hun sier at å ha flere studentboliger tilgjengelig vil bedre økonomien og boforholdene til studentene, og at dette er en riktig prioritering av regjeringen.

En lysere fremtid
I en mail uttaler direktør i SiO, Trond Bakke seg slik:

– SiO har et byggeprogram der vi i perioden fram til 2020 skal bygge cirka 3000 nye studentboliger på tomter vi allerede har og der vi er i søkeprosess med kommunen om å få bygge.

Den nye regjeringen foreslår å bygge 2200 studentboliger i 2016, det er rekordhøyt i forhold til tidligere regjeringer.

En klar prioritering på studentboliger er på tide. Siden årtusenskiftet har det ikke blitt satset mer på studentboliger enn nå. Dette viser en klar satsning fra regjeringen, Venstre og KrF på høyere utdanning og heltidsstudenten, noe vi er svært fornøyd med, sier Kaia Marie Rosseland i en pressemelding, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Et presset marked i Oslo
Eiendomsmeglerfullmektig Rinor Selmani(24) fra iHus Sagene, forteller at det er et presset marked i Oslo.

IMG_0108

Rinor Selmani, eiendomsmeglerfullmektig i iHUs. Foto: 288757

– Markedet er uten tvil påvirket av at det aldri har blitt tatt opp mer lån nå enn noen gang. Dette skjer i hovedsak på grunn av den lave renten, dette fører til at flere kjøper små leiligheter. Cirka 2 av 10  studenter er kunder hos oss og det  tyder på at unge kommer tidligere inn i boligmarkedet, men risikoen stiger stadig, gjelden har aldri vært større og det kan by på problemer om man ikke har det stabilt økonomisk

For en student så er markedet alt for vanskelig å komme seg inn i, derfor velger veldig mange en enkel variant i form av bruk av foreldre. Kausjonister er flittig brukt blant dagens studenter eller førstegangskjøpere forteller han videre.

IMG_8083

Korab Ukehaxhaj, Grünnerløka. Foto: 288757

Dyrt å være student i Oslo
Studenten Korab Ukehaxhaj(19), bor med brødrene sine på Grünerløkka ved Sofienbergsparken, og forteller gjerne om hvordan deres møte med et presset boligmarkedet var. Da de ikke ble tilbudt studentbolig så var de nødt til å finne seg leilighet i det private markedet

-Jeg søkte studentbolig, men jeg fikk det ikke, derfor måtte jeg se etter andre alternativer, så endte jeg opp med å leie en leilighet som det var dyr leie på til å være en student. Når en som bor på studentbolig betaler ca 5000 kr i måneden så må jeg ut med 6500kr i tillegg til en del private utgifter som studentboliger ikke har.

Videre forteller han at han visste ikke at det kom til å bli så dyrt å være student i Oslo, det at han hadde en jobb og tjente en del penger før han flyttet hit mener han redder han en del. Å ikke ha en jobb som studet, da er du ille ut legger han til.

Direktør i SiO Trond Bakke oppfordrer studenter til å søke tidlig.

-Vi oppfordrer alle som ønsker studentbolig om å søke tidlig og eventuelt ta imot et tilbud fra oss og å søke om internflytting hvis de får tilbud om en bolig som ikke er førstevalget. Interne søkere får tilbud før dem uten kontrakt, hvis en bolig blir ledig.

Han sier videre at det er oppsigelser i løpet av året, særlig rundt nyttår, og da kan det være lurt og inngå kontrakter som det er mulig å gå ut av i det private markedet. Hvis det er ønsket ditt kan du takke ja til en studentbolig om det blir ledig.

Studenter i boligkrise

Mest lest

To Top