Uncategorized

Økning i steroidbruken blant ungdom

På tross av ny lov i 2013 som gjør det forbudt å bruke anabole steroider, øker bruken blant ungdom. Margaret Tveitan, rådgiver i Antidoping Norge, mener det skyldes et stigende kroppspress.

  • Skrevet av 288780

– 80 prosent av ungdommene som ringer oss har allerede bestemt seg for å bruke anabole steroider, mens 20 prosent er i vurderingsfasen, sier Tveitan.

Hun jobber som rådgiver hos Antidoping Norge og har lang erfaring med å besvare spørsmål fra ungdommer, blant annet via dopingtelefonen. Tveitan forteller at gjennomsnittsalderen på innringerne er 18 ½ år.

Ulovlig å bruke
I 2013 vedtok Stortinget at å bruke anabole steroider er ulovlig. Antidoping Norge trodde den gang at dette ville være skremselspropaganda nok til at færre ungdommer falt for fristelsen.

– Som voksen er det lettere å argumentere for at det er farlig når det er forbudt, men det er likevel en liten avskrekkende effekt når du er 14-15 år. Hjernen er ikke ferdig utviklet hos menn før de er 25 år, sier Tveitan.

Den ulovlige bruken av steroider er stigende hos begge kjønn. Tveitan legger til at de vet mindre om jenter og deres bruk fordi de har høyere terskel i forhold til å ringe tjenester som kan hjelpe.

– Det er uansett flest gutter som driver med anabole steroider. Det har det alltid vært, sier Tveitan.

Skyldes kroppspress
I følge Tveitan skyldes den stigende bruken av anabole steroider kroppspress. Hun mener dagens ungdom daglig eksponeres for kroppshysteri og at det for mange blir altoppslukende.

– Jakten på den perfekte kroppen er utrolig sterk. Det er jo helt på trynet. De er så unge, sårbare og blir påvirket av alt, forståelig nok, sier Tveitan.

Men ved å bruke anabole steroider utsetter man seg selv for flere alvorlige bivirkninger, blant annet hjerte- og karsykdommer, leverskader og depresjoner. Selv om Tveitan forstår presset ungdommen lever i, synes hun det er skremmende at så mange fortrenger bivirkningene av dopet.

– Hadde brukerne av anabole steroider visst hvor grusomme bivirkningene skulle bli hadde de aldri begynt, men mange mister seg selv og har ikke sjans til å se det, forteller Tveitan.

Fortvilte pårørende
Det er ikke bare brukere av steroidene som ringer rådgiveren – også svært frustrerte kjærester og pårørende.

– Pårørende forteller at det er energikrevende å leve med en dopingbruker, men samtidig elsker man jo vedkommende. De vet ikke sin arme råd, sier hun.

Dersom man har kjæreste og/eller barn, vil bruken av steroidene definitivt gå utover dem, i følge Tveitan. Hun forteller at den første bivirkningen ofte vil være brukerens endring av personlighet. De skal vinne alle diskusjoner, er svært aggressive og får en ”kongen på haugen”-holdning.

– Etter hvert kan familie og venner fjerne seg mer og mer. Ingen vil være sammen med en man er redd og har angst for. Så da går ofte brukeren inn i bolemiljøet hvor han får gehør, sier Tveitan.

12544784_10153205649387391_131861528_o

Illustrasjonsfoto: 288780

La steroidene på hylla
Morten Heierdal (33) er tidligere bruker av det populære dopet. Han brukte anabole androgene steroider og andre dopingmidler i 10 år, fra han var 17 til 27 år. Morten skulle få oppfylle sin drøm om å spille på A-laget i fotball, men med sin tynne og høye kropp møtte han raskt motstand fra langt større og tøffere motspillere. Så begynte han på steroidene.

– Jeg begynte å trene på treningssenter og økte raskt i styrke og størrelse, men fremgangen stoppet opp etter et halvt år. Det var da de store gutta på treningssenteret presenterte meg for dopingmidler. Til å begynne med var jeg skeptisk, men etter hvert lot jeg meg friste av de kule, selvsikre og populære gutta, forteller Morten.

Etter hvert som årene gikk opplevde han at både de som begynte og trene og som var på jakt etter dopingmidler stadig ble yngre. Det var likevel ingen som pratet høyt om det.

– Det oppleves som greit å bruke blant andre brukere, men man føler utad at det er juks og skam. At man ikke blir forstått av utenforstående, sier Morten.

Sterke bivirkninger
Morten ble aggressiv, sjalu, fryktløs og hadde ingen empati for andre mennesker når han gikk på en kur. Han følte seg i tillegg enorm, som verdens kuleste og hadde en konstant kongefølelse. Han ble sykelig opptatt av kropp og trening og fikk et manisk forhold til dette – i tillegg skjøv han sosialt liv og familie til side, til fordel for andre ”venner” i samme miljø.

– Jeg fikk også Gynekomasti. Mye av testosteronet man tilfører kroppen aromatiserer til østrogen. Dette gjorde at jeg utviklet kvinnepupper, sier Morten.

Datteren endte det hele
Etter ti år med bruk av steroider fikk Morten oppleve store konsekvenser psykisk, fysisk og sosialt. Han hadde i en årrekke opplevd store depresjoner, brudd med kjærester, utført vold mot uskyldige mennesker og fengselsdommer.

– Det var likevel vanskelig å slutte da jeg hadde blitt avhengig av oppturene jeg fikk av å være på kur, sier Morten.

Så kom dagen hvor Morten møtte vendepunktet. Han forsto at han måtte ta et valg. Komme seg helt ut av miljøet før det tok livet hans.

– Datteren min kom bort til meg en dag og spurte meg hvorfor jeg var så sint hele tiden og hvorfor jeg hadde behandlet mammaen hennes så dårlig. Det var hun som til slutt traff en nerve, sier Morten.

Mest lest

To Top