Jenny M. Vangen
Reportasje

Jubilant i Tråvparken

TROONDHEIM: I ikke mindre enn 20 år har Fannrem Salmakerverksted stått til tjeneste for både hestefolk og andre i bygda. Jenny M. Vangen inviterer derfor til fest i butikken.

  • Tekst: Lisa Botterli Flostrand
    Foto: Gjengitt med tillatelse

Om du er i samtale med de lokale på Fannrem, Orkanger og omegn og du nevner ”ho Jenny”, vet nok de alle fleste hvilken Jenny det er snakk om. Salmaker Jenny M. Vangen slår på stortromma når bedriften skal feire runddag denne uken. Fredag og lørdag åpner hun dørene, med gode tilbud på det aller meste av hesteutstyr. Temaet for dagen er allerede bestemt.

– Vi måtte vri hjernene våre for å komme på noe morsomt til feiringen. Vi kom fram til at temaet måtte være tallet 20. Dette temaet vil gjenta seg i løpet av dagen i form av avslag, konkurranser og premier, forteller Vangen.

salmakerverdsted

Fannrem Salmakerverksted holder til i underetasjen i Orkdal Tråvklubbs klubbhus.

Kombinerer interesser
Det er ikke alle som er så heldig å få kombinere sine favorittinteresser når man skal inn i arbeidslivet. Men Jenny er en av dem. Jenny er faglært som salmaker, og er ellers veldig glad i håndarbeid. Dette, og hennes interesse for hest og hestesport lå til grunn da Fannrem Salmakerverksted ble opprettet.

Jenny startet først en liten hestebutikk i stabburet på hjemgården. Men etter noen år måtte hun ha større plass, og flyttet til lokalet på Orkdal Tråvpark. Hun har gått løs på mange utfordringer i sitt liv, og en av de erfaringene sitter fremdeles friskt i minnet.

– Jeg har alltid hatt stor interesse for håndarbeid, men er det noe jeg ikke liker, så er det strikking. En gang bestemte jeg meg for å strikke en mariusgenser. Jeg endte opp med å bestikke mamma til å strikke for meg, så gikk jeg i fjøsen for henne. Begge var svært fornøyd med avtalen, ler Vangen.

Konkurrerer om kundene
Det er ikke tvil om at salmakerverkstedet har en stor betydning for hestemiljøet i området.  Travsporten ligger Jenny nært, og i kjelleren finner du utstyr til både hest og kusk, men også til rytteren. Gjennom tidene har Jenny måttet gjort vurderinger og forandringer for at butikken ikke skulle bli utkonkurrert.

– Vår største konkurrent er utvilsomt netthandelen. Det har blitt enklere å bestille utstyr rett hjem på døra, i stedet for å måtte sette seg i bilen og kjøre på butikken. Men vi har greid oss i alle de år, og vil selvsagt forstsette å drive butikk på den gode, gamle måten, forteller Vangen.

Og det er ikke tvil om at fordelene kan være mange om man heller tar turen i butikken til fordel for å handle på internett.

-Man får nemlig ikke bløtkake og kaffe når man handler på nettet, smiler Vangen lurt.

Et knutepunkt
En av de som setter pris på å ha en hestebutikk i nærheten er Malin Ødyn Grefstad. Hun er født og oppvokst i området, og har vært hesteeier i mange år. Hun vet å sette pris på det gode gamle.

Malin Ødyn Grefstad og hennes hest Finserås Fara. Foto: Privat

Malin Ødyn Grefstad og hennes hest Finserås Fara. Foto: Privat

– Jeg handler en del på nettet, men det er veldig lettvint å kunne kjøre ned til Jenny. Da får jeg varene på dagen, og hun har i tillegg det aller nødvendigste om det skulle bli krise en dag, sier Grefstad.

Grefstad mener i tillegg at det ikke bare handler om at det skal kunne handles raskt. Fannrem og Orkanger huser mange hesteinteresserte, fra både trav- og ryttermiljøet. Hun ser på salmakerverkstedet som et hyggelig knutepunkt i Orkdal.

– Det er trivelig å ha en felles hestebutikk i bygda, da treffer man andre hestefolk når man først er ute å handler. Travmiljøet dominerer i området, men jeg føler at trav- og ryttermiljøet går bra overens med hverandre, sier Grefstad.

Må tenke utenfor boksen
Selv om det ikke bare har vært enkelt å drive butikk, er ikke Jenny typen til å tenke negativt. Hun forteller at folks kjøpevaner har forandret seg gjennom 20 år, men at konsekvensene av det ikke har vært dramatiske.

– Alt forandrer seg, det er bare å henge med. Vi har ikke gjort noen drastiske tiltak i butikken gjennom årene, men har blant annet utvidet med en butikk til som ligger på Leangen Travbane i Trondheim. I tillegg lager vi egne produkter, som grimer til hest og ku, halsbånd til hund og belter. Det gjør oss attraktiv for mer enn bare hestemiljøet, sier Vangen.

I kjelleren finns det flere symaskiner. Det å få brodert tekstiler og utstyr er vel kjent i hestemiljøet, men Jenny utfører også oppdrag utenfor hestemiljøet. For er du butikkeier må du alltid vite hva kunden trenger for å holde salget gående. Og når det kommer til salmakerverkstedet, er planen i boks:

– Vi broderer blant annet navn på håndduker. Og så lenge folk ikke slutter å vaske seg, skal vi holde driften oppe i mange år fremover, ler Vangen.

Jubilant i Tråvparken

Mest lest

To Top