Uncategorized

Jernbaneklubben gjør mer ut av hobbyen

Stolt av arbeidet

Jernbaneklubben bygger mer enn jernbaner, de bygger også vennskap.

  •  Tekst og foto: Malin Sæle Vedå

– Det er terapi i forhold til en stressende dag på jobben, sier Ole Palerud, medlem i jernbaneklubben.

Hobbyen sosialiserer

En hobby som jernbanebygging krever tid, kreativitet, interesse og hardt arbeid. Opp de grå betong trappene i lokalet på dokken i Bergen, er det flere rom hvor jernbaneklubben bruker tid og krefter på å lage den perfekte og detaljerte utstillingen. Det er et lite og sjernert lokale. Rommene er små, men de utnytter plassen godt og det er ingen tvil om den gode stemningen blant medlemmene på onsdagens klubbmøte.

Jarle Hansen, som også er medlem av jernbaneklubben sier at de fleste som holder på med dette, har holdt på lenge. Han har selv holdt på siden han var ung gutt, og har en stor interesse for digitalstyring av tog og andre prosjekter. Hansen forteller videre at klubben er et sted hvor flere med en felles interesse kan treffes og dele ting. De både bygger, planlegger og reiser på turer sammen. Som en god vennegjeng. De reiser blant annet til andre land hvor det holdes hobbymesser, Hansen forteller at messene i utlandet er langt mer gjennomført og massive enn i Norge. Hansen viser frem flere bilder fra en messe i Tyskland. Der Hansen selv, ble imponert.

Hobbymesser

For de som har eller er interessert i jernbaner, eller andre former for hobbyer eller samlinger, kan den årlige hobbymessen i Bergen være den rette plassen å dra. På en slik messe kan du se alt fra frimerker, bøker, jernbaner og biler.

Hobbymessen ble startet for 9 år siden, det er et samarbeid mellom jernbaneklubben og teknisk hobby gruppe. Årets hobbymesse blir holdt 13 og 14 februar, i turnhallen på Slettebakken. På denne messen kommer det hobbyinteresserte folk fra alle kanter i Norge. Palerud og Hansen håper på å se noen kjente fjes i år også.

En messe som de vi påpeker å være årets begivenhet, er jernbanemessen. Denne ble startet for over 25 år siden. Dette er den største messen, og den de ser mest frem til. Jernbanemessen blir holdt vært år, neste gang står det klart 1 og 2 oktober, høsten 2016.

Håper på interesse fra publikum

Ole Palerud, forteller at formålet med en slike messe er for å vise frem hva de jobber med, for å skaffe medlemmer og for at andre som deler samme interesse som dem kan komme å sosialisere seg med andre. De håper også at andre som har denne hobbyen, skal stå frem og bli med. Palerud forteller at det er en suksess når barna hyler og skriker til mor og far når de skal dra hjem. Palerud forsetter med at det er viktig at folk ikke tror de leker med tog, men at det ligger planlegging og gjerne flere år med arbeid bak et verk.

–  Alt stort begynner smått, sier Palerud.

Jernbaneklubben rekonstruerer også bilveier, områder og jernbanestasjoner fra nyere tid men også fra flere tiår tilbake i tid. Og da skal alt vært så likt som det mulig kan bli, forteller både Palerud og Hansen. Detaljer er viktig for at byggverket skal se mest mulig ut som plassen de prøver å rekonstruere.

 

 

Mest lest

To Top