Bergen City Marathon 2016
Sport

Satser på maraton-rekord

BERGEN: –  Jeg er bitt av løpebasillen, og mestringsfølelsen når du passerer målstreken er helt fantastisk, sier Louise Lande Dommersnes.

  • Tekst og bilde av : Marte Sandvold Nygaard

30. april går den femte utgaven av Bergen City Marathon 2016 av stabelen, og arrangøren lover folkefest i byen. I fjor var 9000 personer påmeldt, i år håper arrangøren å havne på et sted mellom 10.000-12.000 deltakere.

Fristet til gjentakelse
Blant dem som gleder seg til årets løp er bergensstudenten Louise Lande Dommersnes (22). Hun deltok på sitt første halvmaraton under Bergen City Marathon i fjor. Opplevelsen ga mersmak, og hun har allerede meldt seg på til årets løp. Hun oppfordrer alle som har vurdert å melde seg på, til å bli med på årets happening.

– For meg har det vært givende å ha et konkret mål å trene mot. Det er et langt løp, så jeg vil føle meg godt forberedt og gjerne få best mulig tid. Derfor trener jeg mye med venner hele året hvor vi motiverer og pusher hverandre både med intervaller eller lengre økter, forteller hun.

Løpeskole
Det blir arrangert ulike fellestreninger i regi av Bergen City Marathon 2016 i forkant av løpet for å få folk i form.

– Dette har vi gjort tidligere også, men i år har vi utvidet konseptet med en løpeskole. Her får deltakerne faglig innspill på både treningsopplegg og løpsteknikk, noe som har vært svært vellykket og blitt godt mottatt, sier arrangementssjef Janne Jensen.

Vårens vakreste eventyr
Arrangøren anbefaler folk å snøre på seg joggeskoene og forklarer at de tilbyr ulike distanser slik at man kan delta uansett form eller alder. Distansene er maraton, halvmaraton, 5 km og 2 km barneløp, i tillegg til en stafett der halvmaraton distansen (21 km) er delt opp i 10 ulike etapper. De siste årene har stafetten vært spesielt populær blant bedrifter slik at kollegaer kan være sosiale og trene, og i tillegg nå et felles mål.

Sentrumsnært
– Vi tror vi har klart å lage en løype som gir deltakerne en herlig opplevelse, og vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, forteller Jensen.

Løpet starter på Bryggen før det deretter går gjennom Gamle Bergen, videre langs Fjellveien, hvor det fortsetter rundt Store Lungegårdsvann, videre gjennom Nygårdsparken og en tur ut på Nordnes før en tar fatt på sjarmøretappen tilbake til Bryggen. Her vil du oppleve det fineste av Bergen i flotte omgivelser og et yrende folkeliv.

Spisses til
– For ti år siden var vi inne i en joggebølge, nå er vi inne i en løpebølge, sier trendforsker Gunn-Helen Øye.

– Mange opplever en frihetsfølelse når de løper, og det er absolutt blitt en global bevegelse. Det er en aktivitet man kan drive med hvor som helst, og som det er enklere å finne tid til i en travel hverdag. Samtidig er det kanskje den mest effektfulle treningen du kan drive med, noe som gir resultater og mestringsfølelse hos folk, legger Øye til.

Høyere krav
Det er mange som liker å bli identifisert med løping fordi det stort sett forbindes med ren sunnhet. Det ligger i norsk kultur å være i aktivitet, og i dag er folk enda mer bevisste på å ta vare på seg selv og være i god form. Vi har både mosjonistene og ekstremistene som driver med løping, men med tiden har det blitt mer avansert. Både utstyret, og kravene som blir satt er blitt mye større enn før, noe jeg tror kommer til å fortsette i årene fremover, sier Øye.

Stjerne i boka
Treningsekspert Pia Seeberg tror helt klart at det kan hjelpe på motivasjonen ved å ha et konkret treningsmål.

– I de fleste miljøer vil du nok absolutt få en stjerne i boka ved å delta på store sportsarrangement, samtidig som det nok fører med seg en viss sosial status også. Om du er i stand til å gjennomføre et maraton er du riktignok ganske sprek. Noe som igjen høster stor respekt blant Ola og Kari Nordmann, sier Seeberg.

Bergen City Marathon 2016
Lørdag 30. april går startskuddet for Bergen City Marathon 2016. Det er fortsatt en god del som gjenstår før den tid, og det jobbes kontinuerlig med både sikkerhet, markedsføring, sponsorarbeid og opplæring av frivillige.

– Selv om det er mye som skal gjøres, er vi i rute og føler vi har god kontroll.
Dette blir en folkefest i byen, og jeg håper flest mulig ønsker å delta, sier arrangementssjefen og smiler.

Satser på maraton-rekord

Mest lest

To Top