Uncategorized

Positivt for studenter å reise til utlandet

Til tross for at antall studenter som tar delstudier i utlandet gikk ned i 2013/14 har seniorrådgiver ved Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), Margunn Instefjord, bare positive ting å si om det spennende tilbudet.

– Stort faglig utbytte, enorm personlig utvikling, nettverk og språkkunnskaper er opplagte ting som studentene får ved å reise ut, sier Margunn Instefjord, Seniorrådgiver ved Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

Det har blitt mer og mer populært for studenter å gjennomføre deler av studiene i utlandet, og antallet som velger å benytte seg av dette tilbudet har hatt en jevn økning over flere år. Studieåret 2013/14 ble en liten nedgang i forhold til året før, og Instefjord sliter med å sette fingeren på hva som var årsaken til denne reduseringen. Hun tror likevel tallene vil øke i årene som kommer.

– Det er grunn til å tro at dette blir mer og mer vanlig og at både studentene og institusjonene ser på utenlandsopphold som en naturlig del av et studieløp. Nasjonalt så blir det og jobbet for å legge bedre til rette for institusjonene sitt arbeid med studentutveksling, og dette vil bidra til å øke tallene, sier Instefjord.

Godt for økonomien

Studenter som tar delstudier i utlandet får støtte fra lånekassen i form av lån og stipend. Instefjord mener at det økonomiske ikke bør sees på som noe hinder for å gjennomføre studier i utlandet, men at det heller kan være positivt for lommeboka.

– I mange tilfeller er det billigere å studere i utlandet fordi levekostnadene i de landene man utveksler til er lavere enn de er i Norge. Som utvekslingsstudent betaler man heller ikke skolepenger, og dette gjør at norske studenter vil kunne studere ved institusjoner i verden som er høyt rangert og har kjempegodt omdømme uten å måtte konkurrere i vanlig opptak eller betale kjempehøye skolepenger, forklarer Instefjord.

Det er mange land med ulike språk og kulturer man kan velge mellom når man skal ut å studere, men engelsktalende land ser ut til å friste studentene mest. De fem mest populære destinasjonslandene for delstudenter er USA, Australia, Storbritannia, Tanzania og Kina.

Ikke i tvil

Anders Tvetene

Anders Tvetene på «The Bund» i Shanghai          Foto: Jonas Gran Thorstein

Anders Tvetene er en av mange som har valgt å gjennomføre deler av studiene i utlandet. Han har studert to år av sin bachelorgrad i internasjonal markedsføring ved Handelshøyskolen BI i Bergen, før han valgte å gjennomføre det siste året i utlandet. Anders var ikke i tvil da han skulle velge hvilket land han ville tilbringe ett år i.

– Farfar jobbet som kaptein på fraktebåter under kulturrevolusjonen til MAO, og har fortalt veldig mye om Kina og verdensmetropolen Shanghai. Det hele virket så interessant at når jeg først fikk denne muligheten kunne jeg ikke la den slippe, forklarer Anders.

Den unge studenten har studieplass på Fudan University som er en meget prestisjefylt skole i Kina. Til tross for at det var landet og byen som fanget oppmerksomheten hans, er han ikke i tvil om at han også har kommet til en skole av høy kvalitet.

– Fudan University er blant de beste skolene i hele Kina. Det sier sitt når det er 1,3 milliarder innbyggere her, sier Anders.

Norge er som et piss i havet

FullSizzeRender

Pudong, Shanghai  Foto: Jonas Gran Thorstein

Vi står å speider ut over Pudong og Shanghai Tower, som er verdens nest høyeste bygning. Det er ikke til å unngå og legge merke til hvor stort alt er her i forhold til i Norge. Bygninger, økonomi, kultur, alt er større, og Anders tror han vil nyte godt av å ha tilbragt ett år i denne enorme byen, resten av livet.

– Jeg tror generelt sett at det å leve i en annen kultur gjør at vi mennesker får en bedre forståelse av ting, og at vi får sperret opp øynene. Som internasjonal markedsfører tror jeg det er viktig å forstå at Norge er som et piss i havet og at vi ikke har noe å si på verken verdens økonomi eller politikk, satt på spissen, sier Anders.

Mest lest

To Top