Uncategorized

Premiere på Westerdals

Rørende, triste og morsomme var historiene som rullet på skjermen, da det en Onsdag 14. januar var duket for Premiere på dokumentarfilmene til Westerdals Film & TV studenter.

—Jeg vil be dere ta godt imot de ny fødte barna til studentene våre, sier Morten Thomte til en full sal før visningen.

Han forklarer salen at det antagelig er noen nervøse, spente og ikke minst trøtte elever som nå endelig puster ut etter over tre måneder med planlegning, filming og post- produksjon vel overstått.

THE SECOND SEX:  Gizem Aksu lever et hektisk liv i konservative Istanbul. Gjennom kunsten sin holder hun seg i balanse i en ellers kaotisk hverdag.

THE SECOND SEX: Gizem Aksu lever et hektisk liv i konservative Istanbul. Gjennom kunsten sin holder hun seg i balanse i en ellers kaotisk hverdag.

I slutten av Oktober reiste 38 studenter fra Westerdals’ film & TV linje til Istanbul. De fikk en måned på seg til å filme ni forskjellige dokumentarfilmer, før de reiste hjem til Norge i slutten av November. I forkant av dette har de også laget dokumentarfilmer om seg selv hjemme i Norge, dette, i føle læreren, for at de skal ha mer medfølelse for sine dokumentar objekter når de startet på utenlands dokumentaren.

God stemning
Venner, kjærester og familie var samlet for å se på resultatet av tre måneders blodslit, og de så ut til å kose seg. Stemmingen i salen endrer seg etter hvilken film som ruller på den store skjermen, men det ser ut til at alle filmene blir tatt godt imot.

De to pausene som er lagt inn brukes til å fylle på med kaffe, brus og øl. Det både gratuleres og diskuteres. De som ikke enda har fått vist frem sin film klappes på skuldrene med motiverende ord. Det er god stemning.

En av de som fikk vist sin film allerede som nummer to er Jonas Boukili, som har ventet spent på premieren den siste uken.

FORBUDT KJÆRLIGHET:  I dokkumentaren "Ikke avslørt" møter vi Sunnimuslimske Evin som sliter med å fortelle familien sin om sitt forhold til Alevimuslimen Mehmet.

FORBUDT KJÆRLIGHET:
I dokkumentaren «Ikke avslørt» møter vi Sunnimuslimske Evin som sliter med å fortelle sin familie om forholdet til alevimuslimske Mehmet.

—Det er deilig oå ha det oversatt, nå kan jeg lene meg tilbake og heller føle med på de andre filmene.

 Dårlig med søvn
Boukili er en av flere som har brukt de siste nettene på å gjøre sin dokumentar så godt som mulig. Med kun en time søvn fra kvelden virker han likevel lys våken og relativt fornøyd med kvelden.

—Jeg er ikke helt fornøyd med resultatet på filmen, men det er rett og slett snakk om at vi fikk dårlig tid på slutten. Jeg syntes historien er god, og nå håper jeg bare publikum klarte å overse litt ujevnheter i klippingen og heller fokuserte på hvilken historie filmen fortalte.

Han var selv regissør i sin gruppe og har laget en film om forbudt kjærlighet i en konservativ muslimsk religion. Dette var ikke den enste dokumentaren som pirket borti ubehagelige temaer.
I dokumentaren «Home» møter vi syriske flyktninger som forteller sine sterke historier, mens filmen «Seyhans Istanbul» skildres hverdagen til transseksuelle kvinner i en by preget av religiøse normer.

Noen har derimot valgt hyggeligere historier og satset på Humor. I « Nivanoise Remix» får publikum seg en god latter når vi møter en Tyrkisk musiker som lager en fengene remix av Ole Ivars’ de går likar no.

Høyt Nivå
Westerdals har lenge hatt rykte på seg for å utdanne flinke folk innen kreative fag, med flere kjente navn, som for eksempel Hasse Hope, Linne Skåber og Tore Sagen, på listen over tidligere elver.

Etter kvelden å dømme er det tydelig at også årets elever kan kunsten og underholde. Fokuset er forskjellig fra film til film, der noen fokuserer på estetisk vakre bilder, legge andre vekt på å fortelle den gode  historien.
Alikevel oppnår de alle noe med sine filmer, og det er ikke vanskelig å forestille seg at mange av disse elevene i fremtiden vil få gode jobber innen norsk film og medier.

Mest lest

To Top